Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.2.2017 klo 13:25
Uutinen

Helsinki tutki ensi kertaa yritysten mielialoja – Tässä ovat ruusut ja risut

Pääkaupungin teettämän kyselyn tulos tukee Suomen Yrittäjien omaa elinkeinopolitiikan mittaria.

Yritykset pitävät Helsinkiä varsin hyvänä sijaintipaikkana, mutta näkemyksissä on toimialoittain vaihteluja, selviää Helsingin kaupungin teettämästä kyselystä.

Parasta yritysten mukaan Helsingissä on työvoima ja markkinat, huonointa puolestaan hintataso ja byrokratia.

Kysely antaa kaksipiippuisen kuvan helsinkiläisyritysten luottamuksesta tulevaisuuteen. Vähemmän kuin puolet haastatelluista suunnittelee toimintansa laajentamista, mutta kolme neljästä aikoo vuoden aikana palkata lisää henkilöstöä.

Yritykset ilmaisivat kyselyssä myös voimakasta kiinnostusta yhteistyöhön kaupungin kanssa.

Tutkimukseen haastateltiin yhteensä tuhatta helsinkiläistä yritysvaikuttajaa, mikä tekee siitä ensimmäisen kokoluokkaansa nähden.

Rahoitusala tyytyväisin, meriteollisuus tyytymätön

Yritysten näkökulmasta Helsingin tärkeimpiä etuja ovat osaavat työntekijät, runsaat yhteistyökumppanit, laajat markkinat, hyvät yhteydet sekä toimiva joukkoliikenne.

Selkein yksittäinen tekijä, josta yrittäjät antavat Helsingille risuja, on hintataso, joka näkyy muuta maata korkeampina asumis-, toimitila- ja palkkakustannuksina.

Kielteisinä puolina mainitaan lisäksi kaupungin kanssa asioinnin hankaluus, pysäköintiongelmat, liikenneruuhkat ja lukuisat tietyöt.

Rahoitus- ja vakuutusalan yritykset ovat Helsinkiin erittäin tyytyväisiä. Kriittisimpiä Helsinkiä kohtaan olivat logistiikka-, meriteollisuus- ja Smart&Clean-yritykset.

”Yritysvaikutusten arviointi on äärimmäisen tärkeää”

Kyselyn tulos pitää yhtä Suomen Yrittäjien oman Elinkeinopoliittisen mittariston kanssa, sanoo järjestön elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

– Hienoa, että Helsinki on selvittänyt. Yrittäjille kunta on tärkeä kumppani ja kunnan päätökset vaikuttavat. Siksi kunnan toiminnan, kehittämisen ja päätösten arviointi myös yritysvaikutusten vinkkelistä on äärimmäisen tärkeää.

Helsinki hyödyntää kyselyn tuloksia uuden kaupunkistrategian valmistelussa.

– Toivon, Helsinki ja kaikki muutkin kunnat ja kaupungit kutsuvat yrittäjät mukaan tekemään uusia strategioita. Myös yritys on kuntalainen ja paras strategia syntyy vuorovaikutuksessa, Kallama sanoo.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi