22.9.2021 klo 09:44
Uutinen

Henri Hujala – talousvalmentaja, joka auttaa kohti unelmia

Kuka?

Henri Hujala kasvoi maaseutumiljöössä Maskussa. Kotoa hän oppi sinnikkyyttä ja ahkeruutta. Isoisänsä innoittamana hän alkoi seurata talousasioita ja sijoittamista 15-vuotiaana. Kiinnostus talouteen on jatkunut siitä asti ja Henri on myös auttanut lähipiiriään talouteen liittyvissä kysymyksissä.

Lukion jälkeen Henri opiskeli Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi Vierumäellä. Opiskelujen ohella hän teki keikkatöitä kuplafutisyritys Båltseissa. Opintojen loppuvaiheilla hän nousi operatiiviseen johtoon ja toimi siinä roolissa yrittäjämäisesti pari vuotta, mutta ilman yrittäjyyden riskiä.

Miten yrittäjyys alkoi?

Joulukuussa 2020 Båltsit myytiin uusille omistajille. Henrille tämä näkyi niin, että tuttu ja turvallinen työpaikka lähti alta. Hän päätti pitää kertyneet lomat (puolitoista kuukautta) ja miettiä rauhassa seuraavia askelia.

– Pohdin, että mistä saan liikunnan lisäksi hyvää oloa. Ajatus talousosaamiseni hyödyntämisestä ammatillisesti, oli muhinut mielessäni jo aiemmin. Kun lähipiirini buustasi ajatusta, niin siitä vahvistui halu perustaa oma yritys ja tarjota sitä kautta talousvalmennusta nuorille. Budjettihiiri-yrityksen perustin helmikuussa 2021.

– Lisävahvistusta osaamisestani sain myös siitä, kun hain alkuvuodesta eräässä pankissa avoinna ollutta työpaikkaa. Vaikka hakukriteerinä mainittiin alan koulutus, jota minulla ei ole, niin pääsin hakuprosessissa aina viimeiselle haastattelukierrokselle asti. Kokemus vahvisti ajatusta siitä, että haluan hyödyntää talousosaamistani ammatillisesti.

Budjettihiiren visioksi nousi halu auttaa ihmisiä kohti taloudellisia unelmiaan.

– Uskon, että mistä tahansa joku unelmoi, se on mahdollista saavuttaa. Tarjoan unelmien saavuttamiseen tähtäävää valmennusta.

– Yritysideana ajattelin aluksi, että tarjoan pääasiassa yksilövalmennusta talouden personal trainerina, mutta huomasin, että vahvuuteni on puhua suuremmalle yleisölle, joten painopisteeni on siirtynyt enemmän siihen suuntaan.

Kuinka yritystoiminta on lähtenyt liikkeelle?

Sattumalta kaiken koronauutisoinnin keskeltä Henri löysi netistä tietoa Suomen Pankin ja Oikeusministeriön julkaisemasta talousosaamisen visiosta, jossa tavoitteeksi oli asetettu, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuonna 2030.

– Kun löysin tämän julkaisun, otin yhteyttä Suomen Pankkiin ja tulin valituksi strategian toimijaverkostoon. Siitä puolestaan syntyi idea Oma talous tutuksi -koulukiertueesta.

Henri lanseerasi nopealla aikataululla talousneuvontaa sisältävän koulukiertueensa ja kävi huhti-toukokuun aikana puhumassa varsinaissuomalaisissa kouluissa pitäen yhteensä 38 luentoa. Muutaman luennoista hän piti etänä.

– Luentoni eivät juurikaan sisällä numeroita tai vaikeasti ymmärrettävää talousjargonia. Puhun nuorten kielellä ja käsittelen nuorten rahankäyttöön liittyvillä esimerkeillä. Tavoitteeni on saada nuoret oivaltamaan, että talousasiat eivät ole vaikeita, vaan jokainen pystyy huolehtimaan omasta taloudestaan.

Henri kannustaa nuoria myös pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistään, ja sitä miksi he ostavat asioita.

– Kannustan nuoria tekemään hankintoja omaan tarpeeseen tai omaan haluun, eikä siksi, että voisi miellyttää muita. Puhun myös siitä, että esimerkiksi shoppailua ei tarvitse lopettaa, mutta voi vähentää kerralla käytettävää rahamäärää ja laittaa sen sijaan osan rahoista säästöön. Kannustan siis antamaan tulevaisuuden unelmille isomman painoarvon kuin tämän hetken rahankäytölle.

Henri on saanut koulukiertueensa luennoista paljon positiivista palautetta niin opettajilta, oppilailta kuin myös heidän vanhemmiltaan. Hän on helposti lähestyttävä ja monet nuoret ovat alkaneet seurata häntä myös sosiaalisen median kanavilla ja kyselleet siellä vastauksia ongelmiinsa.

Mitä odotat tulevalta?

Suurimman osan kevään koulukiertueesta Henri on tehnyt pro bonona keräten referenssejä.

– Ymmärsin, että ilman koulutuksen ja kokemuksen tuomaa statusta minun on haastava myydä osaamistani. Taloudellisesti tällainen satsaus markkinointiin on ollut mahdollista, koska olen elänyt kuten opetan ja minulla oli säästössä puskurirahasto.

Markkinointipanostus on tuottanut tulosta ja poikinut syksyksi myyntiä. Koulukiertue jatkuu siis syksyllä. Tulevaisuudessa Henri haluaisi laajentaa toimintaansa valtakunnalliseksi ja hänen visionsa on olla Suomen johtavin unelmien saavuttamiseen erikoistunut talousvalmentaja.

– Koen, että on tärkeää tehdä sellaista työtä, jolla on merkitystä ja elää juuri minun näköistäni unelmaelämää. Pitää uskaltaa tarttua hetkiin, ne opettavat parhaiten. Työ on opettanut minua todella paljon.

– Aika nopeasti liityin myös Turun Yrittäjiin. Yksinyrittäjänä on tärkeää tutustua muihin yrittäjiin. Alkukesällä, kun koronarajoitusten purkamisen jälkeen alettiin järjestää livetapahtumia, olen panostanut aikaani yrittäjäkollegoihin tutustumiseen. On merkittävää kuulua johonkin.

Teksti ja kuva: Terhi Haverinen
Juttu on alun perin julkaistu Turbåssa 3/2021.