– Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että ihminen pysyy virkeänä, sanoo ikääntyville muutosvalmennuksia pitävä Hillevi Rautiainen. Kuva: Hillevi Rautiainen
16.4.2024 klo 15:07
Uutinen

Hillevi Rautiainen, 67, perusti yrityksen – ”Olen ylpeä buumeri ja haluan nostaa seniorit kunniaan”

Hillevi Rautiainen pitää verkossa muutosvalmennusta ikääntyville, jotta he pysyisivät hyvässä kunnossa ja jaksaisivat halutessaan jatkaa työelämässä vielä eläkeiässä.

Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella asuva 67-vuotias Hillevi Rautiainen on malliesimerkki ikääntyvästä, joka elää kuten opettaa. Hän ei himmaile työelämässä eläkeiän liepeillä, vaan päinvastoin tarttuu uusiin haasteisiin.

Rautiainen perusti muutama kuukausi sitten yrityksen nimeltä Bulevardi.info, joka tarjoaa senioreille hyvinvointiin liittyvää muutosvalmennusta.

Rautiaisen asiakkaat ovat tyypillisesti ihmisiä, jotka eläkeiän kynnyksellä pähkäilevät, kannattaisiko jäädä eläkkeelle vai jatkaa vielä työelämässä.

– Uskon, toivon ja koen, että minulla on annettavaa ikääntyville. Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että ihminen pysyy virkeänä. Kun ihminen voi hyvin, hän pystyy myös pysymään työelämässä pidempään. Seniori-ikäisiä tarvitaan, sillä joka puolella alkaa olla pulaa osaavista työntekijöistä, Rautiainen sanoo.

Ikääntyvien terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on Rautiaiselle sydämen asia.

– Olen ylpeä buumeri ja haluan nostaa seniorit kunniaan. Kenelläkään ikääntyvällä ei ole mitään syytä sanoa, että pitää heittää hanskat naulaan.

Pähkäilyä eläkkeelle jäämisestä

Mitkä seikat asiakkaiden mielessä painavat vaakakupissa, kun he pohtivat, jäädäkö eläkkeelle vai ei?

– Eläkkeelle vetää lisääntyvä vapaa-aika sekä se, että moni on pitkän työuran jälkeen väsynyt. Töissä jatkamista puoltavat raha sekä sosiaaliset suhteet. Jotkut miettivät, menettävätkö he tuttava- ja ystävyyssuhteita, jos he jäävät eläkkeelle, Rautiainen kertoo.

Verkkotapaamisissa Rautiainen kannustaa ihmisiä keskustelemaan työnantajan kanssa esimerkiksi työtaakan keventämisestä tai työtehtävien muuttamisesta, jotta he jaksaisivat töissä pidempään.

Kun Rautiainen valmentaa asiakkaita hyvinvoinnin ylläpidossa, neuvot keskittyvät pitkälti perusasioihin. Tärkeitä teemoja ovat riittävä uni ja lepo, liikunta ja palautuminen, ravinto ja aineenvaihdunta, stressitekijöiden poistaminen sekä ihmissuhteista huolehtiminen.

– Hyvinvoinnin pilarit ja niihin liittyvät haasteet painottuvat jokaisella hieman eri tavalla. On yksilöllistä, mitä arkirutiineja pitää muokata. Jollakulla voi olla vaihdevuosioireita, ja jotakuta toista taas ei huvita liikunta tai hänellä on kipeät polvet, Rautiainen havainnollistaa.

Hänen asiakkaansa ovat 55–63-vuotiaita. Koska tapaamiset pidetään verkossa, Rautiaisen asiakkaaksi voi ilmoittautua mistä päin Suomea vain.

– Pidän verkkovalmennusta muun muassa verkko-oppimisalustalla sekä Facebook-ryhmässä. Lähes kaikilla ikääntyvillä on nykyisin älykännykät.

Vuosikymmeniä sote-alalla

Rautiainen on työskennellyt vuosikymmenien ajan sote-alalla. Taustalla on muun muassa kliinistä hoitotyötä ja opetustehtäviä. Koulutukseltaan Rautiainen on erikoissairaanhoitaja, kipuhoitaja, työnohjaaja ja verkkoviestinnän asiantuntija.

Noin kymmenen vuotta sitten hän suoritti yrittäjäopinnot, mutta tuolloin ei vielä ollut oman yrityksen perustamisen aika. Rautiainen toimi kahdeksan vuoden ajan äitinsä omaishoitajana.

– Sairas äitini asui luonani. Se oli hieno kokemus, ja tutustuin äitiini uudella tavalla.

Sen jälkeen, kun Rautiainen muutama kuukausi sitten perusti oman yrityksen, hän on joutunut perehtymään byrokratiaan.

– Olen tähän mennessä työskennellyt aina julkisella puolella, joten yrittäjänä on pitänyt perehtyä laskutukseen, kirjanpitoon ja muihin juttuihin. Olen saanut apua, kun olen sitä pyytänyt.

Yrittäjyyden ohella Hillevi Rautiainen tekee vielä vähintään tämän vuoden loppuun saakka osa-aikatyötä Awanic Oy:n palkkalistoilla. Hän pitää lääkeosaamista koskevia verkkovalmennuksia, joiden konseptin omistaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen sairaala-apteekki.

Kun osa-aikatyö päättyy, Rautiaisella on enemmän aikaa yrittäjyyteen.

– Jatkan yrittäjänä niin kauan, kun virkeyttä riittää eikä sairauksia tule.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen