27.3.2018 klo 19:39
Uutinen

Hirviökamerapuhelin tekee paluun: Huawein uutuus kiilasi iPhonen ohi

Huawein uusin lippulaivapuhelin päihittää kilpailijansa selvästi, ainakin jos vertailukohteena on kameran megapikseleiden lukumäärä.

Huawei on esitellyt tänään Pariisissa uusimman lippulaivapuhelimensa P20:n ja P20 Pron. Pro-mallia voisi kuvailla takavuosien Nokia 1020 -puhelimesta tutulla hirviökamerapuhelin-termillä, sillä Huawein uutuuslaitteessa on peräti 40 megapikselin takakamera. Vastaavaa ei ole nähty älypuhelimissa vähään aikaan. Applen iPhone ja Samsungin uusin lippulaiva jäävät megapikselitaistossa kauas taakse. Toisaalta suurempi megapikselien määrä ei suoraan merkitse parempia valokuvia, mutta tällä kertaa Huawei näyttää onnistuneen uudistuksessaan.

P20 Prossa on yhteensä kolme takakameraa. Pääkameran lisäksi tarjolla on 20 megapikselin mustavalkosensori ja kahdeksan megapikselin teleobjektiivilla varustettu sensori, jossa on myös optinen kuvanvakaaja. Telelinssin etuna on kolminkertainen optinen zoom, joka monipuolistaa mobiilikameran käyttömahdollisuuksia. Käytännössä kuvaaja pääsee aikaisempaa tarkemmin lähemmäs kuvattavaa kohdetta.

Kamera on valmistettu yhteistyössä Leican kanssa. Edullisemmassa P20:ssa on kaksoiskamera 12 ja 20 megapikselin mustavalko- ja värisensoreilla.

Uudistus tekee P20 Prosta kiinnostavan laitteen, sillä tähän mennessä valtaosa kilpailijoiden huippupuhelimista on käyttänyt kaksoiskamerateknologiaa.

Huawein lehdistötilaisuudessa esiteltiin useaan otteeseen laitteen hämäräkuvausominaisuuksia. Vertailukohteena olivat pahimpien kilpailijoiden iPhone X sekä Samsungin uunituore Galaxy S9. Huawein paikalla oleville toimittajille esittelemien valokuvien perusteella P20 Pro pystyy kuvaamaan selkeitä otoksia vielä sellaisissakin valo-olosuhteissa, joissa kilpailijoiden kameroilla otetuissa kuvissa ei näy juuri mitään. Nähtäväksi jää, pitävätkö lupaukset käytännössä. P20 Pron kameran herkkyys nousee ISO-asteikolla jopa 102400:aan, tosin vasta myöhemmin tulevan ohjelmistopäivityksen myötä.

Huawei esitteli uuden lippulaivamallinsa Pariisissa

Kuvauskokemusta pitäisi parantaa myös aikaisempaa tehokkaampi lasertarkennus, joka nappaa kohteen pidemmältä etäisyydeltä kuin Huawein aikaisemmat malliversiot. Uutta on myös RGB-valoanturi, joka auttaa kuvaajaa oikean valkotasapainon säätämisessä. Huawei lupaa, että sen AIS-kuvanvakaustoiminnon avulla pystyy kuvaamaan hämärässä ilman jalustaa.

Vain toinen malleista vesitiivis

Megapikseli-ilotulitus jatkuu myös etukameran kohdalla, sillä molemmissa uutuusmalleissa on 24 megapiksaelin kamerakenno. Selfie-kuvia voi hienosäätää siten, että esimerkiksi kasvojen valaistusta voi säätää haluamakseen.

P20 Pron näyttö on hieman edullisempaa P20-mallia isompi, 6,1-tuumainen. P20:n näytöllä on kokoa 5,8 tuumaa. Kummankin näytön tarkkuus on 2240×1080 pikseliä. Yllättäen vain P20 Pro on saanut IP67-luokituksen eli laite kestää pölyä ja vettä.

Tallennusmuistia molemmissa laitteissa on monelle käyttäjälle riittävät 128 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei ole tarjolla. Sen sijaan kumpaankin laitteeseen saa kaksi SIM-korttia. Molemmista laitteista on jäänyt historiaan 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Lisätty todellisuus helpottaa kuvaamista

Uudet älypuhelimet menevät kukin vuorollaan kohti lisätyn todellisuuden aikakautta. Huawein molemmissa uutuuspuhelimissa on tekoälysovelluksia varten tehty laskentayksikkö.

Siinä missä Huawein huippupuhelin on tähän mennessä osannut tunnistaa lautasella olevan massan ruuaksi, nyt tekoäly on viisastunut ja pystyy tunnistamaan joitakin ruokalajeja ja esimerkiksi koirarotuja.

Tekoälyllä on oma roolinsa myös kameran ominaisuuksissa. Läheltä kuvattaessa kamera osaa ehdottaa automaattisesti makrokuvaustilaa ja neuvoo oikean kuvausetäisyyden ryhmäpotrettiin.

Kannattaako hankkia?

Yrittäjäsanomat otti P20 Pro -puhelimesta ensituntumat heti lanseeraustilaisuuden jälkeen. Lyhyt kokeilu teki selväksi, että Huawei on onnistunut kasaamaan yksiin kuoriin erittäin kilpailukykyisen paketin, joka onnistuu osin ohittamaan kilpailijat. Kameraan tehdyt uudistukset ovat merkittäviä ja vievät mobiilikuvaamista reilun askeleen eteenpäin. Huawei on P20 Pron myötä asettanut riman korkealle. Muissa ominaisuuksissa merkittävät uudistukset jäävät vähiin. Myönteistä on Pro-mallin iso 4000 milliampeeritunnin akku, jossa riittää potkua todennäköisesti yli vuorokauden käyttöön. Laite tukee pikalatausta. P20 Pron ulkoisesti mielenkiintoinen uutuus on kaksoisvärillä toteutettu Twilight-värivaihtoehto.

P20 -sarja saapuu Suomeen myyntiin ennen pääsiäistä. Ensimmäisenä kauppoihin ennättävät P20 Lite ja P20 (värivaihtoehdot pinkki, tumman sininen ja musta). P20 Liten suositushinta on 349 euroa ja P20-mallin 649 euroa.

P20 Pro on ennakkotilattavissa 28.3. alkaen ja sen toimitukset alkavat 16.4. Puhelimen suositushinta on 849 euroa. Värivaihtoehtoina ovat sininen, mustan ja violetin sävyinen Twilight.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi