Hiusalalalla toimiva yrittäjä kannustaa muita yrittäjiä seuraamaan tunnuslukuja.
Juha Kasurinen kannustaa etenkin aloittelevia yrittäjiä perehtymään yrityksen tunnuslukuihin. Kuva: Henrik Charpentier
27.7.2023 klo 08:24
Uutinen

Hiusalan yrittäjä Juha Kasurinen ei enää sivuuta tunnuslukuja: ”Kassassa on hyvä olla neljän kuukauden rahat”

Juha Kasurinen korostaa yrittäjän taloustaitojen merkitystä.

Kemijärvellä toimiva parturi-kampaamoalan yrittäjä Juha Kasurinen kannustaa etenkin aloittelevia yrittäjiä perehtymään yrityksen tunnuslukuihin. Hän toimii vuonna 1999 perustamansa Tuccabaja Companyn hallituksen puheenjohtajana.

Kasurinen tunnustaa olleensa itsekin liian laiska lukujen kanssa yrittäjyyden alkuaikoina. Nykyään kaikki on toisin, sillä seuranta on lähes päivittäistä.

– Yrittämisessä on pakko seurata lukuja, jotta homma pysyy tolpillaan. Yrittäjyyden alkuvaiheessa tärkeämpää saattaa olla oman työnsä hallitseminen. Yrityksen on kuitenkin pyörittävä myös huonoina aikoina, Kasurinen sanoo ja viittaa talousosaamisen merkitykseen.

Keski-iässä oleva Kasurinen uskoo, että etenkin hänen ikäluokassaan olevista moni on ajautunut yrittäjäksi, osa pakon edessä.

– Luulen, että nykyään on paljon enemmän sellaisia yrittäjiä, jotka ovat käyneet esimerkiksi kauppakorkeakoulun tai joilla on taustalla muuta kaupallista osaamista. Nuorena minä ajattelin, että jos teen työni niin hyvin kun ikinä pystyn, asiakkaat tulevat uudelleen ja se siitä. Myöhemmin on pitänyt ruveta miettimään, miten ostot tehdään oikealla hinnalla, paljonko asiakkaita pitäisi käydä ja mikä työn hinnan tulisi olla.

Osallistu Suomen Yrittäjien etäkoulutukseen, jossa käydään läpi tuloslaskelman ja taseen keskeisiä osa-alueita!

Tavoitteena neljän kuukauden kassa

Tärkein Kasurisen seuraama tunnusluku on yrityksen kassan tilanne. Sillä pääsee hänen mukaansa jo pitkälle.

– Ajankohtainen kassan seuranta on tärkeää, koska siitä näkee, missä kohtaa yrityksen kanssa mennään. Toinen tärkeä juttu on ostojen seuranta. Parturialalla tulos tehdään monesti ostamalla, eli täytyy ostaa tavaraa sisään oikealla hinnalla.

Kasurinen painottaa vahvan kassan merkitystä.

– Yrityksellä olisi hyvä olla kassassa neljän kuukauden toimintaan riittävä rahamäärä tilanteessa, jossa asiakkaita ei ole lainkaan tai hyvin vähän. Laihan kassan riskinä on kädestä suuhun eläminen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen