3.3.2017 klo 09:38
Uutinen

Hodarikioskista se lähti – radiosta ja televisiosta tuttu Jaajo Linnonmaa aloitti yrittäjänä 14-vuotiaana

Ensimmäinen yritys päätyi konkurssiin, mutta se sytytti yrittämisen palon. Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontajana tunnettu Linnonmaa on perustanut sen jälkeen useita yrityksiä.

Helsingin Sanomat kysyi eri asiantuntijoiden tärkeintä talouskokemusta. Haluatko miljonääriksi -televisiovisailun ja Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman juontajana tunnetun Jaajo Linnonmaan kokemukset liittyvät hänen kahdeksasluokkalaisena kaverinsa kanssa perustamaan hodariyritykseen – ja sen konkurssiin.

Myyntikojun he valmistivat itse, ja koulun tytöt ompelivat heille essut ja kokinhatut. Yrittäjäkaksikko otti alkupääomaksi oppilastoimikunnan rahastosta sata markkaa.

He ostivat sämpylöitä ja nakkeja ja myivät niitä iltapäivän välitunneilla. Kahdessa viikossa rahaa kertyi niin paljon, että he ostivat BMX-pyörät.

– Rehtori halusi nähdä kirjanpitomme ja pyysi palauttamaan sata markkaa oppilastoimikunnan rahastoon. Me jouduimme kertomaan, että emme tiedä, mikä on kirjanpito. Tästä opin sen, että firman rahat ja omat rahat pitää aina pitää erillään. Siitä eteenpäin olen aina toiminut niin.

Yritys teki konkurssin, mutta siitä jäi palo yrittämiseen.

– Radio on minulle rakas juttu, mutta tykkään hirveästi myös yrittämisestä, Linnonmaa kertoi Helsingin Sanomille.

Yläasteajan yritys toi myös tärkeän opin oman yrityksen perustamisesta.

– Kaikki yrittäminen perustuu siihen, että on ongelma, jota yritetään ratkaista.

14-vuotiailla yrittäjillä se oli kasvavien nuorten kova iltapäiväinen nälkä.

Linnonmaa onkin perustanut yläasteaikaisen yrityksen jälkeen useita yrityksiä. Toiminnassa ovat yhä Extremerun-juoksutapahtuma, Virtual Traveller -sovellus sekä hiilihapotuslaitteita ja makutiivisteitä myyvä MySoda.

Hänet voi myös nähdä televisiossa Nelosella Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontotehtävissä. Finnpanelin mukaan ohjelman tuorein jakso tavoitti noin 854 000 katsojaa.

toimitus@yrittaja.fi