Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super hylkäsivät sovintoesityksen. Kuva: Getty Images
11.5.2022 klo 15:00
Uutinen

Hoitajajärjestöjen päätös ”vastuuton” – ”Jälleen kerran koetaan työmarkkinajärjestelmämme toimimattomuus”

Päätös sovintoesityksen hylkäämisestä oli hoitoalan järjestöiltä vastuuton, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

– Sovintoesityksen hylkääminen on hoitoalan järjestöiltä vastuuton, sillä sovintoesitys jo itsessään oli kansantalouden ja erityisesti julkisen talouden kannalta kestämätön, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät keskiviikkona sovittelulautakunnan sovintoesityksen kunta-alalle. Kiistan kolme muuta osapuolta, Kuntatyönantajat sekä työntekijöitä edustavat Juko ja Jau olisivat hyväksyneet esityksen.

– Sovittelulautakunnan esitys olisi johtanut kustannuskilpailukyvyn rapautumiseen ja täysin väärään signaaliin siitä, että julkinen sektori toimisi palkankorotusten, saati palkkatason asettajana. Se, että vaaditaan annettua esitystäkin korkeampia korotuksia, on osoitus harkintakyvyttömyydestä varsinkin julkisen sektorin aloilta, joilla on jo ennestään esimerkiksi hyvät lomaoikeudet, Kuismanen jatkaa.

Sovintoesitys sisälsi yleisen linjan mukaisten korotústen lisäksi viisivuotisen palkkaohjelman vuosille 2023–2027. Palkkaohjelman keskimääräinen vaikutus palkkoihin olisi ollut viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia. Yleiskorotuksissa olisi seurattu kemianteollisuuden, teknologia­teollisuuden sekä auto- ja kuljetusalan sopimuksia, ja kuntapuolelle olisi tämän päälle tullut palkkaohjelman mukaiset korotukset eli teollisuutta enemmän.

– Jälleen kerran koetaan työmarkkinajärjestelmämme toimimattomuus. Työolojen ja rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan rakenteellisia ratkaisuja, ei ylisuuria palkankorotuksia, Kuismanen sanoo.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen kirjoitti Twitterissä sovintoehdotuksen olleen ”julkistyönantajille kallis, mutta olimme valmiita hyväksymään sen yhteiskuntarauhan ja vakauden vuoksi”.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kirjoitti Twitterissä puolestaan toivovansa, että ”muut kunta-alan osapuolet arvioivat tilannetta sovintoesityksen pohjalta”.

– Sovittelun jatkon osalta pyysin puheenjohtajistolta tilannearviota. Se on minulle luvattu loppuviikon aikana, Haatainen kirjoitti.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

– Vaikka kolme osapuolta neljästä hyväksyi annetun sovintoehdotuksen, tämä päätös ei sido enää ketään, Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren totesi tiedotteessa.

Toimitus
Toimitus