27.1.2020 klo 14:28
Uutinen

Hotelliketjun yrittäjä koronaviruksen tuomista peruutuksista: ”Meneillään on korkeasesonki, äkilliset peruutukset aiheuttavat uudelleenjärjestelyjä”

Koronavirus ja kiinalaisten matkustuskielto ovat aiheuttaneet epävarmuutta Rovaniemen ja Lapin matkailulle. Santa's Hotels -ketjun yrittäjä harmittelee korkeasesongin aikaan tulevia äkillisiä peruutuksia.

– Meillä on meneillään korkeasesonki. Äkilliset peruutukset haastavat meidät järjestämään uudelleen tulevat viikot, Santa’s Hotels Oy:n toimitusjohtaja-yrittäjä Maarit Aho harmittelee.

Kiina kielsi ryhmämatkat ulkomaille viruksen takia. Yle kertoi tänään, että arviolta tuhat kiinalaista on perumassa tai siirtämässä matkaansa Rovaniemelle matkustuskiellon takia. Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan nelisenkymmentä 20-40 kiinalaisen ryhmää on perumassa matkaansa, Yle uutisoi. Osa etsii uutta ajankohtaa matkalle.

Helmikuu on kiinalaisten vilkkain matkailukuukausi Rovaniemellä, jolloin kaupungissa vierailee 5000-10000 kiinalaista. Santa’s Hotels-ketjulla on seitsemän majoituskohdetta pääasiassa Lapissa, joista kolme sijaitsee Rovaniemellä.

Toimitusjohtaja-yrittäjä Maarit Aho ei vielä osaa arvioida tarkkaa peruutusten määrää, koska matkanjärjestäjät selvittävät paraikaa Kiinasta matkaavien tilannetta.

– Meillä on meneillään korkeasesonki, jonka aikana tehdään koko vuoden osalta merkittävä liikevaihto. Kyselyitä peruutuksista on tullut. Ensimmäisenä tarjoamme siirtoa. Vähitellen selviää se todellisuus, mikä peruutusten osuus on, Aho kertoo.

Santa’s Hotels -ketjun Rovaniemen kohteissa kiinalaisia 10 prosenttia

Santa’s Hotels-ketjun Lapin kohteissa majoituskapasiteetti on noin 1500 petipaikkaa: kuudessa majoituskohteessa on 700 huonetta, huoneistoa, mökkiä tai iglua. Lisäksi yrityksellä on hotelli Kalajoella. Helmikuu on yritykselle todella kiireinen kuukausi.

– Rovaniemeen Kiinan matkustuskielto osuu vähän pahemmin. Sen sijaan Luostolla Santa’s Hotel Aurora & Igloos’issa ei ole paljonkaan kiinalaisia. Kalajoella meillä ei ole yhtään kiinalaisia, tilanne riippuu paikasta niin paljon, Maarit Aho kertoo.

Maarit Ahon mukaan heidän kolmessa Rovaniemen hotellissa kiinalaisia majoittujia on noin kymmenen prosenttia. Nyt sydäntalvella matkailualalla tehdään valtaosa vuoden liikevaihdosta.

– Joka tapauksessa matkustuskielto on iso asia majoitusalalla.

Santa’s Hotelsilla on yhteensä 210 huonetta ja 71 iglua Rovaniemellä.

– Rovaniemellä meidän suurin ryhmämme ovat suomalaiset, ketkä muodostavat 25 prosenttia majoittujista. Sitten 10 prosentin molemmin puolin on vähintään 10 eri kansallisuutta, ellei enemmänkin, toimitusjohtaja-yrittäjä Aho kertoo

– Kiinalaiset ja yleensä aasialaiset tulevat pitkin vuotta, myös kesällä.

Kiinan asettama matkustuskielto ulkomaille koskee tällä hetkellä vain ryhmämatkaajia, joten yksilömatkaajat voivat matkustaa ulkomaille näin halutessaan.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi