18.10.2018 klo 09:49
Uutinen

Huawein uusi älykello luottaa suomalaisen Firstbeatin innovaatioon: ”Jos haluaa menestyä, pitää olla jossain asiassa maailman paras”

Huawein uutuuskello neuvoo käyttäjälle, onko harjoitus sopiva ja milloin pitää levätä. Analyysin takana on suomalainen teknologia.

Huawei lanseerasi tällä viikolla Lontoossa Watch GT -älykellon, jonka erikoisuutena on tekoälyn yhdistäminen sykkeen mittaamiseen. Kellon pitäisi tunnistaa, jos käyttäjän syke on syystä tai toisesta epätavallinen.

Uutuuskellon kehitystyössä on hyödynnetty myös suomalaista osaamista, sillä laitteessa käytetään Firstbeat Technologies analyysimoottoria.

Firsbeat on tehnyt Huawein kanssa yhteistyötä jo pidemmän aikaa, mutta pääasiassa Kiinan markkinoilla.

– Olemme pieni yhtiö, mutta olemme menestyneet keskittymällä verrattain rajattuun markkinaan. Jos aikoo menestyä maailmalla, pitää olla jossain asiassa maailman paras, yhtiön toimitusjohtaja Joni Kettunen kertoo.

Huawein uutuuskellon sisällä on analyysimoottori, jonka avulla kello näyttää käyttäjälle tämän kuntotason. Kyseessä ei ole mullistava ominaisuus älykelloissa, mutta Kettusen mukaan se jää usein liian vähälle huomiolle.

– Analyysimoottori kertoo, millä tasolla kuntoilija kulloinkin on ja ovat harjoitukset sellaisia, että ne parantavat kuntoa. Mittaukseen pohjautuen kello osaa ehdottaa oikeanlaisia harjoituksia Huawein Health-sovelluksen kautta. Jokaiselle, joka haluaa liikkua parantaakseen terveyttä ja suorituskykyä, kunnon mittaaminen on oleellinen juttu, koska se perustuu aina yksilöllisiin tietoihin, Kettunen selvittää.

Huawei Watch GT näyttää harjoituksen vaikutukset ja analysoi yksittäisen harjoituksen tehoa. Se myös kertoo, kun on aika keskittyä palautumiseen.

– Tarkoituksena on tuoda yksinkertaista tietoa tavallisille ihmisille, ilman hifistelyä. Huawei-yhteistyön kautta meillä on mahdollisuus tavoittaa meille uusi kohderyhmä eli tavalliset kuluttajat. Aikaisemmin olemme tehneet yhteistyötä urheilukellovalmistajien Suunnon ja Garminin kanssa.

Asiakkaina huippujoukkueita

Firstbeatin ja Huawein välinen yhteistyö toimii samalla periaatteella kuin muidenkin valmistajien kanssa. Firstbeat lisensoi oman teknologiansa valmistajan käyttöön ja saa tuloja sen mukaan, paljonko kelloja myydään.

– Kaikki perustuu sykkeen mittaamiseen, mutta esimerkiksi Huawein kellossa hyödynnämme myös gps-vastaanotinta nopeuden mittaamisessa.

Kettunen uskoo, että tulevaisuudessa Firstbeatin tekniikkaa voidaan hyödyntää entistä laajemmin tavallisten käyttäjien hyvinvoinnin parantamiseen.

– Meillä on melko hyvä malli siitä, miten keho toimii. Pystymme antamaan yhä enemmän neuvoja käyttäjän omaan henkilökohtaiseen dataan pohjautuen. Ohjeistuksella on merkitystä etenkin tavallisille käyttäjille, joilla ei ole apunaan valmentajia.

Firstbeatin liiketoiminta koostuu lisensoinnin ohella omista tuotteista, joita myydään ammattiurheilijoille.

– Meillä on tällä hetkellä asiakkaina lähes 1000 huippu-urheilujoukkuetta, muun muassa Manchester United ja Golden State Warriors. Tarjoamme valmentajille työkaluja, Kettunen kertoo.

Firstbeatin suurimmat laskutukset työhyvinvoinnista.

– Se on potentiaalisestikin isoin alue, koska tehtävää on niin paljon. Siihen meillä on paras analytiikka.

Firstbeat voitti Suomen Yrittäjien myöntämän valtakunnallisen Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2016.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi