8.10.2020 klo 11:27
Uutinen

Huijari vei 20 000 euron maansiirtokoneen, vakuutusyhtiö pesi kätensä: ”Yrittäjää vietiin kuin lehmää narussa”

Espoolaisyrittäjä pettyi pahoin vakuutusyhtiön päätökseen, joka ei korvannut senttiäkään huijarille päätyneestä maansiirtokoneesta.

Viime vuosina yleistyneet tilauspetokset ovat nousseet julkisuuteen muun muassa Yrittäjien uutisjutuissa. Poliisi on varoittanut kuluvan vuoden aikana virolaisista rikollisliigoista, joiden epäillään syyllistyneen Suomessa kymmeniin törkeisiin tilauspetoksiin.

Tilauspetoksessa tekaistu yritys ottaa yhteyttä esimerkiksi kaivinkoneita myyviin ja vuokraaviin yrityksiin. Tilaaja haluaa yleensä vuokrata kaivinkoneen, mutta luovutuksen jälkeen kone katoaa teille tietämättömille.

Espoolaisen Vuokraava Oy:n toinen yrittäjä Riikka Vainikka joutui petoksen uhriksi runsas vuosi sitten. Sen jälkeen alkoi taistelu vakuutusyhtiön kanssa. Vakuutusyhtiön päätöstä piti odotella puolisen vuotta.

Nyt Vainikka haluaa kertoa tarinansa, jotta voisi auttaa muita petoksen uhreiksi joutuneita saamaan korvauksia.

Kaikki alkoi, kun Vainikan yritys sai luotettavalta näyttävän sähköpostin, jossa tehtiin tilaus kauhakuormaajasta. Yritys tarkisti tilaajan luottotiedot, jotka olivat kunnossa. Kone toimitettiin pyydettyyn paikkaan.

– Tilaaja sanoi, että koneen voi hakea viikon päästä.

Vuokraava Oy teki asiasta rikosilmoituksen, kun tilaajan puhelinnumeroihin ja sähköposteihin ei saatu yhteyttä. Tämän jälkeen tehtiin myös korvaushakemus vakuutusyhtiöön.

Yllätys oli suuri, kun vakuutusyhtiö pitkän käsittelyn jälkeen ilmoitti, ettei korvauksia makseta.

– Olemme vuodesta 1979 tehneet vuokrausliiketoimintaa ja mielestämme osaamme sen aika hyvin. 40 vuoden toiminnan aikana varkauksia on ollut kaksi kertaa ja aina olemme saaneet vakuutuksesta rahat takaisin. Tällä kertaa tuntui, että kaivellaan kaikki pilkut ja pisteet, jotta ei tarvitsisi maksaa mitään.

Vuokraava Oy oli vastikään vaihtanut vakuutusyhtiötä toiseen saatuaan edullisen tarjouksen.

Tekaistut tiedot hämäsivät

Vakuutusyhtiö perusteli päätöstä muun muassa sillä, että yritys ei ollut tarkistanut vastaanottajan henkilöllisyyttä ajokortista. Vainikan mukaan kyseessä on työkone, jonka kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia ja tilaajana oli yritys, ei vastaanottava henkilö.

– Jos tilaajana on yritys ja kone toimitetaan työmaalle, konevuokraamoalan yrityksissä ei ole ollut tapana tarkastaa vastaanottajan henkilöllisyystodistusta, koska vastaanottaja voi olla aivan toinen henkilö kuin se, joka käyttää kyseistä konetta tai on tilannut koneen. Olemme kuulleet useilta tilaajilta, että ei kukaan muukaan alalla tarkista. Niin kauan kuin Vuokraava on toiminut alla, niin vuokraustoiminta on perustunut luottamukseen. Tilaajan, oli se sitten yritys tai yksityishenkilö, luottotiedot tarkastetaan aina tilausta tehdessä. Tulee mieleen, että konevuokraamoihin on alettu jostain syystä soveltaa autovuokraamojen ehtoja.

Tässäkin tapauksessa Vuokraava Oy oli tarkistanut yrityksen tiedot Intrum Justitian järjestelmästä. Vasta myöhemmin selvisi, että tiedot oli varastettu toiminnassa olevalta yritykseltä. Huijari oli luonut aidolta näyttävän sähköpostiosoitteen ja hankkinut prepaid-numerot, jotka oli allekirjoitettu toisen yrityksen toimitusjohtajan nimissä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun sähköpostia käytettiin Vainikan yrityksen suuntaan petoksentekovälineenä.

Petostutkinta ei muuttanut tilannetta

Toinen syy korvaushakemuksen hylkäämiseen oli rekisteriotteen merkintä.

– Varastetun koneen rekisteriotteessa oli merkintä, että kone on rekisteröity yksityiskäyttöön. Kun otimme vakuutusta, vakuutusasiamies ei maininnut, että rekisteriotteet kannattaa tarkistaa, sillä nykyisin koneet tulee merkitä Trafiin joko yksityiskäyttöön tai vuokrakäyttöön. Silloin kun kone ostettiin, tällaista mahdollisuutta ei ollut. Vakuutusyhtiö kuitenkin edellytti, että tällainen merkintä on tehty.

Vainikan mukaan vakuutusyhtiön toiminta oli yrittäjän kannalta ala-arvoista.

– Yrittäjää vietiin kuin lehmää narussa. Aikaisemmin vakuutusyhtiön kanssa ei ole ollut vastaavia ongelmia.

Vuokrattua konetta ei ole saatu takaisin. Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

– Sekään ei merkinnyt vakuutusyhtiölle mitään, Vainikka pahoittelee.

Varastetun kauhakuormaajan arvo oli yli 20 000 euroa.

– Ne rahat menivät nyt vakuutusyhtiölle.

Lataa täältä Suomen Yrittäjien Torju huijausta -opas!

Kuva: Riikka Vainikan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi