23.9.2020 klo 18:29
Uutinen

Poliisi varoittaa yrittäjiä koneita vuokraavista huijareista – toimivat kunniallisten yritysten nimissä

Huijarit ”vuokraavat” kaivinkoneita, nostureita ja muita arvokkaita työkoneita tavallisten yritysten nimissä. Yrittäjät.fi:ssä on kerrottu ja varoitettu asiasta useita kertoja. Poliisi varoittaa nyt Ylellä virolaisliigoista, tutkinnassa on kymmeniä törkeitä tilauspetoksia.

Viime aikojen tilauspetokset ovat kohdistuneet Etelä-Suomessa toimiviin rakennusalan yrityksiin, jotka myyvät ja vuokraavat esimerkiksi kaivinkoneita ja henkilönostureita.

Riihimäkeläinen kaivinkoneita vuokraava yrittäjä Ari Haatainen kertoo Ylellä, kuinka häneltä vietiin pieni kaivinkone vuosi sitten. Hänen yritykseensä otti yhteyttä pirkanmaalainen piharemontteja tekevä yritys – tai niin Haatainen luuli.

Se halusi vuokrata kaivinkoneen viikoksi omakotitalon piharemonttia varten.

Haatainen tarkisti pirkanmaalaisen yrityksen taustat. Yhtiö vaikutti luotettavalta ja Haataisen poika kuljetti kaivinkoneen Järvenpäähän. Hän luovutti sen miehelle, joka sanoi olevansa pirkanmaalaisen yrityksen työntekijä.

Viikon kuluttua kaivinkone oli kadonnut, samoin koneen vuokrannut ”yrittäjä”, jonka puhelinliittymät oli suljettu, Ari Haatainen kertoo Ylelle.

Pirkanmaalainen firma ja lomalla olleet omakotitalon asukkaat olivat täysin tietämättömiä tapauksesta.

Kannattaa tehdä tarkistussoitto

Kun Ari Haatainen joutui seuraavan kerran huijausyrityksen kohteeksi, hän soitti heti vuokraajalle, jonka nimissä konetta oltiin vuokraamassa. Selvisi, että kyseessä on huijaus. Haatainen viritti ansan yhdessä poliisin kanssa ja huijari jäi kiinni.

Rikollisliigat lähettävät yrityksille tarjouspyyntöjä ja viestejä kunniallisen yrityksen nimissä. He käyttävät usein myös toimitusjohtajan nimeä. Viesteissä näkyy rehdin yrityksen oikea Y-tunnus ja osoite. Puhelinnumero on kuitenkin aina prepaid-numero.

Poliisi kehottaa yrityksiä tekemään aina tarkistussoiton, jos uusi tuntematon asiakas haluaa vuokrata koneita. Yrityksen yhteystiedot kannattaa hakea aina nettisivuilta (tai numerotiedustelusta), eikä soittaa tarjouspyynnössä olevaan numeroon.

”Jättäkää kone työmaalle”

Yrittäjät.fi:ssä kerrottiin taannoin, kuinka henkilöstövuokrausta Suomessa tekevä virolaistaustainen Hansa Työvoima Oy joutui useiden tilauspetosten tai niiden yritysten kohteeksi. Yrityksen nimissä vuokrattiin esimerkiksi noin 30 000 euron arvoinen telaketjuilla kulkeva nosturi.

Huijari pyysi rakennuskonevuokraamoa toimittamaan nosturin suurelle rakennustyömaalle Lahdessa. Kun vuokraamo toi nosturin paikan päälle, he soittivat työmaan vastaavana mestarina esiintyneen henkilön numeroon.

”Vastaava mestari” kertoi, että ”jättäkää kone siihen työmaan reunalle”. Kone katosi nopeasti tämän jälkeen.

Nainen ja lapsikin huijarin mukana

Nosturin vuokraaminen ja varastaminen ei ole ainoa Hansa Työvoima Oy:hyn kohdistunut tilauspetos tai sen yritys. Yrityksen nimissä on avattu asiakastilit muun muassa Onniselle ja työmaan henkilökortteja tekevään yritykseen.

Yhdessä tilinavauksessa joku esiintyi yrityksen hallituksen varajäsenen nimissä. Tällä huijarilla oli palvelutiskillä mukanaan nainen ja lapsi sekä väärennetty valtakirja toimitusjohtajan nimissä.

Tiskillä ollut työntekijä on kertonut, että kyseinen huijari oli ehkä virolainen, mutta varmuutta asiasta ei ole.

204 000 euron kaivinkonekin yritettiin huijata

Suurin Hansa Työvoima Oy:hyn kohdistunut huijausyritys koski 204 000 euron kaivinkonetta. Huijaus epäonnistui, koska pankki tuli mukaan kuvioihin.

Myös toinen Hansa Työvoima Oy:hyn kohdistunut huijausyritys epäonnistui, kun 25 000 euron koneesta soitettiin yrityksen toimitusjohtajalle, joka hämmästeli, että ei hän ole mitään kaivinkonetta tilannut.

Lisätietoa huijausten torjuntaan löytyy Suomen Yrittäjien julkaisemasta oppaasta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi