17.11.2017 klo 15:04
Uutinen

Huijariviestejä paikallisyhdistyksille – Aiheena ”Matkan logistiikkapalvelut ja muut palvelut”

Yrityspuolen huijaustapa on levinnyt yhdistyspuolelle. Pirkanmaan Yrittäjien erään paikallisyhdistyksen uusi puheenjohtaja oli saanut viestin yhdistyksen rahastonhoitajana esiintyneeltä henkilöltä ja pyytänyt rahansiirtoa.

Erityinen vaaranpaikka on luottamushenkilöiden vaihtuessa. Kyseinen huijaus tapahtui lokakuun puolivälissä.

– Yhdistyksemme rahastonhoitaja oli saanut s-postin, joka oli tullut puheenjohtajan, eli mun nimissä. Se näytti tulevan mun s-postista, mutta ei lainkaan tullut. Poliisilta kuulimme, että näitä on tapahtunut muitakin.

– Viestissä oli käytetty puhekielen ilmaisua. Maksatko tämän summan tänne ja tänne tilille. Aiheeksi oli laitettu matkan logistiikkapalvelut ja muut palvelut.

Huijauksia ympäri Suomen ja Pohjoismaissa

Yhdistyksen puheenjohtaja teki huijauksen jälkeen rikosilmoituksen ja pankin sulut.

– Rahastonhoitaja oli ymmärtänyt, että lasku koskee yhdistyksen matkaa. Meillä oli juuri ollut yhdistyksen kokous ja hän ihmetteli, kun en ollut siellä asiasta puhunut. Huijaus oli ovelasti tehty, kun siinä oli, että pitäisi pikaisesti toimia. Hän laittoi vielä vahvistussähköpotin ja siihen tuli vastaus, että ”juu, näin toimitaan”.

Tarkkaan katsottaessa viesti oli vähän huonolla suomen kielellä kirjoitettu. Poliisi on kertonut, että huijausviestejä on mennyt ihan samoilla sanoilla muillekin yhdistyksille ympäri Suomen.

Milloin ymmärsitte, että olitte joutuneet huijauksen kohteeksi?

– Rahastonhoitajalle oli tullut sellainen tunne, että tässä on jotain outoa. Hän soitti vielä perään. Puhuessamme ymmärsimme, että on tapahtunut aika paha juttu. Rahasummaa ei saanut enää takaisin.

Puheenjohtaja toimi ripeästi. Laskun maksusta oli noin tunti kulunut, kun hän pyysi sulkemaan tilin. Mutta maksutapahtumaa ei saatu enää pysäytettyä.

Rahat lähtivät brittiläiselle tilille ja sieltä poliisin kertoman mukaan eteenpäin.

Summa oli 3500 euroa ja se oli noin puolet yhdistyksen varoista.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita