muistikirja avoinna ja kynä
16.6.2022 klo 15:32
Uutinen

Hyppy hybridiyrittäjyyteen

Tervehdys kaikille

Viimeiset kaksi vuotta on ollut poikkeuksellista aikaa meille kaikille. Korona on vaikuttanut meidän elämään ja arkeen. Kaiken tämän lisäksi Venäjän mahtimiehet päättivät näyttää Ukrainalle, miten vallataan maa itselle. Suuri Venäjä on flopannut oikein perusteellisesti, mutta se ei poista sitä kärsimystä, mitä sota on aiheuttanut erityisesti ukrainalaisille ja myös monelle muulle. Se mikä näkyy myös meidän arjessa, on energian riippuvuus Venäjästä ja vahvana maataloustuottajana tunnetun Ukrainan vaikutukset ruuan hintaan sekä pakolaiset. Hinnat nousevat meillä Suomessakin, se on jo nähtävissä. Nämä kaikki meille tähän haastavan korona-ajan perään, mutta onneksi meillä ihmisillä on tapana selviytyä; ja kyllä me selvitään tästäkin.

Haluan nyt vähän avata, miten erityisesti korona-aika on vaikuttanut meidän perheen arkeen. Ajanjakso on ollut puuduttavan pitkä eikä koronaa ole selätetty vieläkään täysin.

Kun korona alkoi maaliskuussa 2020, pidimme Laurinkadun Sportian lisäksi Lohjalla myös Prisman tiloissa outlet-myymälää sekä Espoon kauppakeskus Sellossa Esprit-myymälää, missä vaimoni Minna on tehnyt vuodesta 2009 töitä toisen yrityksemme kanssa. Lohjan ja Espoon liikkeissä asiakasvirrat alkoivat nopeasti vähenemään valtionvallan tiedottamisen vanavedessä ja työntekijöitä passitettiin kotiin. Outlet-myymälä suljettiin. Onneksi työntekijämme olivat pandemian aikana 100 % mukana ja joustivat loistavasti ja ymmärsivät tilanteen.

Kun seisoin Laurinkadun Team Sportiassa yksin ja vaimoni teki saman Sellossa ilman asiakkaita, oli aikaa miettiä, miten tästä selvitään. Kun näimme iltaisin kotona työpäivän jälkeen, kävimme läpi päivän tapahtumia. Usein vaimoni kertoi, että tänään kävi 3 maksavaa asiakasta ja minä komppasin, koska sitähän se oli, asiakkaita ei vain ollut. Sama tilanne oli varmasti kaikilla erikoiskaupan ja ravintola-alan tekijöillä ja monilla muilla aloilla. Tätä jatkui viikkoja ja sitten vähitellen uskalsi jo ottaa myyjän muutamaksi tunniksi. Tätä meidän perhe ja monet muut yrittäjät tekivät, osa jaksoi ja osa ei. Onneksi siitäkin selvittiin ja nyt mennään kuitenkin kohti parempia aikoja.

Pää kun ei meinannut aina kestää, aloin lisätä reilusti liikuntaa. Lähinnä kävelylenkkejä ja aina kun mahdollista jäin suustani kiinni asiakkaiden ja muiden ihmisten kanssa. Puhuminen auttaa aina ja liikuntaa lisäämällä mieli pysyy valoisampana, niin uskon.

Kesällä 2020 tein päätöksen, että etsin itselleni päivätyön, jossa voin antaa osaamistani toisen palvelukseen ja parantaa perheen taloudellista tilannetta, kun omia asiakkaita oli niin vähän koronan vuoksi. Samalla pystyin tarjoamaan myös omille hyville työntekijöille tunteja lisää. Se pelko, että omat osaavat työntekijät karkaavat muualle oli aito.

Aloitinkin työt LähiTapiolan yrityskonttorissa Lohjalla syyskuussa 2020. Onneksi LähiTapiolan esihenkilöt ja johto, ymmärsivät tilanteeni hyvin ja sanoivat, että jos minulla on hätätilanne kaupalla, voin aina mennä sinne, eikä tarvitse siitä heille erikseen ilmoittaa, kunhan hoidan velvoitteeni heille.

Uudessa työssäni olen opetellut uusia asioita ja uusia järjestelmiä. Siis saanut oppia uutta sekä nähdä yrittäjiä ja kuulla loistavia tarinoita elämästä ja työnteosta ja elää siinä mukana. Työ LähiTapiolassa on ollut erittäin mielekästä ja palkitsevaa.

Lohjan yrittäjien toiminnassa olen ollut aktiivisesti mukana 2 vuotta. Meillä Lohjan Yrittäjissä kevät on ollut kovaa kuhinaa. Ranta-alueen ja Lohjan torin kehittäminen vaatii työtä, jotta palvelut olisivat ajan tasalla ja yrittäjillä toimintaympäristö kunnossa. Sen lisäksi on monta muuta hanketta, joissa ollaan mukana turvaamassa paikallisille toimijoille työtä.

Yrittäjien hallituksessa nyt muutaman vuoden mukana olleena voin sanoa, että ilman yhteistyötä mikään ei kehity, ilman yhteistyötä moni hyvä hanke ei etene, pitää uskaltaa antaa mahdollisuus. Yrittäjä ja yritykset kantavat kuitenkin taloudellisen vastuun itse.

Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että puhukaa avoimesti asioista, liikkukaa ja liikkukaa hyvissä jalkineissa sekä välineissä ja pitäkää huoli, että henkilökohtaiset sekä yrityksen vakuutukset ovat ajan tasalla. Kun pitää kunnosta huolta kestää paineita ja vaikeita tilanteita paljon paremmin. Hyvää kesää kaikille!

Jari Parviainen
Hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry