11.7.2018 klo 17:11
Uutinen

Hyrynsalmi nousee ensi viikonloppuna otsikoihin: Paikalliset yrittäjät kiittävät ”hullua” urheilutapahtumaa

Suopotkupallon MM-kisojen järjestäjä uskoo, että Suopotkupallon ympärille voisi rakentaa paljon nykyistä suuremman tapahtuman.

Tulevana viikonloppuna Hyrynsalmella järjestettävä Suopotkupallon MM-turnaus on jo vakiinnuttanut asemansa perisuomalaisena kesätapahtumana.

MM-ottelut pelataan kahdellakymmenellä 35 x 60 metrin suuruisella suokentällä, joista jokainen on upottavuuden suhteen erilainen. Joukkueessa on maalivahti ja viisi pelaajaa, jotka joutuvat rämpimään suossa kaksi kertaa kymmenen minuutin pituisen erän kerrallaan. Pelejä jokaisella joukkueella on 4-6 viikonlopun aikana, ja yhteensä viidessä sarjassa pelataan lähes tuhat ottelua.

Hyrynsalmelle ja sen yrittäjille suopotkupalloturnaus on lähes elintärkeä.

– 2500 asukkaan kunnan väkimäärä tuplaantuu yhden tapahtuman ansiosta. Se on jokaisen matkailuyrittäjän unelma. Ja myös jokaisen kunnan unelma, tapahtuman puuhamiehenä vuosien ajan toiminut hiihtokeskus Ukkohalla Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä kommentoi.

Tapahtuma jättää jälkensä etenkin taksiautoilijoiden ja paikallisten markettien tilipusseihin.

– Matkailutuloja koostuu siitä että ihmiset kulkevat, syövät ja majoittuvat. Tässä ne kaikki toteutuvat. Lisäksi ihmiset juhlivat ja pitävät hauskaa. Se on iso asia myös leirintäalueyrittäjille, Kyhälä iloitsee.

Seuroille merkittävä tulonlähde

Suopotkupalloturnauksen on laskettu tuovan Hyrynsalmelle puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Siitä järjestäjille jää Kyhälän mukaan vain murunen.

– Uskon, että tapahtumasta voisi saada enemmänkin irti. Kunnalla on tässä merkittävä rooli.

Suopotkupallon aikana Hyrynsalmen kunta hoitaa tapahtuman puitteet. Urheilu- ja metsästysseurat saavat omassa mittakaavassaan merkittävät tulot järjestystöistä.

– Toista sataa ihmistä on mukana lämmittämässä suosaunoja, ohjaamassa liikennettä ja tuomitsemassa pelejä, Kyhälä listaa.

Viime vuosina turnaukseen osallistuvien joukkueiden määrä on ollut laskussa, mutta tänä vuonna määrä on piristynyt hieman vuoden takaisesta. Nyt mukana on 170 joukkuetta.

Hyrynsalmen Vuorisuolla järjestettiin ensimmäinen suopotkupallon SM-turnaus vuonna 1998. Seuraavana vuonna oli vuorossa EM- kilpailut. Vuodesta 2000 suopotkupalloa on pelattu MM-tasolla.

Tänä vuonna osallistujia tulee Suomen lisäksi muun muassa Venäjältä, Ruotsista ja Saksasta.

Kuva: Tapahtumajärjestäjä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi