Yrittäjien Jäsenpalvelu on väliaikaisesti pois käytöstä ke 7.6. klo 8-16 sivustouudistuksen vuoksi. Pahoittelemme häiriötä.

10.10.2020 klo 07:12
Uutinen

Hyvää on enemmän.

On yleinen harhaluulo, että olosuhteiden kriisiytyessä ihmisten kontrolli pettää ja meistä tulee susia toisillemme. Että heti ongelmien ilmetessä heikommat lyödään surutta maahan ja anarkia pääsee valloilleen. Tällainen uhkakuva on valhetta. Näin ei tapahdu juuri koskaan, ei historiassa eikä myöskään tässä hetkessä. Tämän vahvistaa myös kahdeksattakymmenettä toimintavuottaan juhliva järjestömme.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien syntysanat lausuttiin 1940, kahden sodan välissä, pelon ja puutteen väreillessä ympärillä. Kaiken sen epävarmuuden keskelläkin uskottiin tulevaisuuteen ja nähtiin yhteinen ponnistelu paremmaksi kuin lyhytnäköinen oman edun tavoittelu. Oli nälkää ja oli kuuluisaa yrittäjämäistä asennetta. Edes jatkosodan koettelemus ei pysäyttänyt yrittäjiä. Työtähän oli taas kaksin verroin edessä, kun rauhan tultua alettiin nostamaan yhteiskuntaa takaisin jaloilleen.

Olosuhteet yritystoiminnalle olivat, ainakin nykyisen mittapuun mukaan, karmeat.

Jälkikäteen katsottuna tuntuu, että ihmiset oivalsivat silloin jotain oleellista. Me emme ole olosuhteiden uhreja, vaan oman asenteemme ja omien päätöstemme tuloksia. Kun ryhtyy ratkaisemaan asiakkaan ongelmia, työstä syntyvästä lisäarvosta ollaan valmiita maksamaan. Näin yksinkertaista yrittämisen resepti oli silloin ja yhtä simppeliä se on tänäänkin. Olosuhteet ovat nytkin kaukana ihanteellisista pohjoiskarjalaisille yrittäjille. Koronan kurittama ennestäänkin pysähtynyt talous, Finnairin päätös lakkauttaa kaupalliset lennot, hallituksen pelottelut veronkiristyksillä ja niin edelleen. Uutisvirtaa lukiessa tuntuu, että ilmassa on pelkkiä ongelmia ja paha tuntuu aina olevan hyvää suurempi. Mutta hyvää on enemmän. Mahdollisuuksia enemmän kuin uhkia, asiallisia enemmän kuin trolleja, lempeyttä enemmän kuin katkeruutta.

Mahdollisuuksia yrittää ja menestyä riittää seuraavina vuosikymmeninä varmasti yhtä paljon kuin ennenkin. Muutosnopeus kasvaa ja lisää toki yrittäjien painetta sekä riskiä. Mutta samalla se antaa myös enemmän mahdollisuuksia toimia. Kun uskaltaa yrittää, on siinä myös mahdollisuus menestyä. Mittasipa sitä vaurastumisella, vapaa-ajalla tai unelmansa todeksi elämisellä. Keskittymällä asioihin, joihin voi itse vaikuttaa saa säästettyä paljon aikaa olennaiselle. James R. Covey kiteyttää sen osuvasti: ”Jos todella haluan parantaa omaa tilannettani, voin työskennellä sen asian kanssa, johon minulla on todellista valtaa – itseni”.

Hyvä yrittäjä.

Kiitos että yrität. Kiitos että olet yrittäjien jäsen ja siten mukana parantamassa kaikkien yrittäjien arkea. Kiitos, ettet jää surkuttelemaan olosuhteita vaan toimit.

Perttu Kouvalainen
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät