17.12.2020 klo 06:44
Uutinen

Hyväntuulinen kortteliravintola

Vanha rakennus sai remontin myötä uuden ilmeen ja uuden yrittäjän tiloihinsa.

Tiia Tahvanainen avasi syyskuussa Joensuun keskustaan ravintola Filipofin.

Uusi yritys, ravintola-ala ja koronapandemia olivat Tahvanaisen mukaan haastava yhdistelmä.

– Olihan se aika jännittävää, mutta ravintolan avaamisessa oli niin paljon kiirettä ja hässäkkää, että koronaa ei ihan joka päivä muistanut pelätä ja ajatella.

Yritystoiminta on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Asiakkaiden määrä on yllättänyt positiivisesti.

– Selkeästi ihmiset ovat kaivanneet tämän tyylistä paikkaa Joensuuhun.

Talo kertoo tarinaa

Tahvanainen kuvailee itse Filipofia hyväntuuliseksi kortteliravintolaksi, jonne on helppo tulla viihtymään. Bistrotyyli, rentous ja mutkattomuus näkyy ravintolassa. Valikoimaan kuuluu niin lounasta, brunssia kuin perinteistä ruokalistaakin.

Tahvanaisen suunnitelmissa oli pitää mietintätaukoa yrittäjyydestä aiemman ravintolaprojektin jäljiltä. Kun liiketilaa tarjottiin Tahvanaiselle henkilökohtaisesti, päätti hän tarttua tilaisuuteen.

– Projekti tuli vähän nurkan takaa, mutta onhan tämä nyt ihana paikka, Tahvanainen tuumaa.

Ravintola Filipofin nimi juontaa juurensa talon aikanaan rakentaneeseen Jakob Filipoffiin. Rakennusta on nimitettykin Filipoffin taloksi. Vuosien varrella rakennuksessa on toiminut eri yrityksiä. Kun rakennus remontin yhteydessä herätettiin niin sanotusti henkiin, Tahvanainen halusi kunnioittaa talon historiaa. Talon tarina oli Tahvanaiselle tärkeä.

Myös Tahvanaisen osakeyhtiö Rautakyökki oy on saanut nimensä rakennuksessa aikoinaan toimineesta rautakaupasta. Filipof on aputoiminimenä Rautakyökin alla.

– Jos joskus tulee muuta liiketoimintaa, niin Rautakyökin alle pystyy rakentamaan lisää, Tahvanainen kertoo.

Maltillisesti eteenpäin

Filipofissa otetaan huomioon ajankohtainen koronapandemia tarjoamalla asiakkaille mahdollisuus hyvään käsihygieniaan. Buffetin sijaan ravintolalla on lisäksi käytössä pöytiintarjoilu. Koronatoimet aiheuttavat myös monenlaista pientä hienosäätöä.

– Tällä hetkellä naulakot ruuhkautuvat lounasaikaan, joten ollaan järjestämässä lisää naulakkotiloja, jotta asiakkaat voivat levittäytyä, Tahvanainen kertoo.

Asiakaspaikkoja on sijoitettu ravintolaan koronapandemian vuoksi väljästi. Ravintolasalin puolella asiakaspaikkoja on noin 50, kahdessa kabinetissa yhteensä noin 30 ja pubin puolella vajaa 40.

Tahvanaiselta löytyy aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, sillä hän on aiemmin pitänyt Loviisassa tilausravintolaa yhdessä yhtiökumppanin kanssa. Alun perin Tahvanainen on lähtöisin Joensuusta, jossa hän aloitti työuransa. Työt o Tahvanaista Leville, Ylläkselle ja Hankoon ennen Loviisaa ja vihdoin Joensuun Filipofia.

– Aina on tullut nurkan takaa seuraava paikka reitille ja sitten elämä on vain kuljettanut eteenpäin, Tahvanainen tuumaa.

Tahvanainen uudistaa ja muokkaa Filipofia maltillisesti.

– Seuraavaksi tähdätään jouluun ja sitten aloitetaan uusi vuosi. Ensi kesänä on tarkoitus laittaa ulkopuolelle terassia. Maltillisesti ja pikkuhiljaa tunnustellen ja kuulostellen muovaudutaan tähän taloon. Koronan takia ei voi hirveästi suunnitella. Eletään eteenpäin.

Rautakyökki oy

  • Yrityksen omistaa Tiia Tahvanainen
  • Ravintola Filipof avattiin syyskuun puolivälissä 2020
  • Filipof jakautuu ravintolaan ja pubiin. Asiakaspaikkoja on ravintolan salin puolella 50, kahdessa kabineteissa yhteensä noin 30 ja pubin puolella vajaa 40
  • Filipof työllistää Tahvanaisen lisäksi 7 vakituista henkilöä

Teksti ja kuvat: Janika Utriainen