16.3.2017 klo 11:41
Uutinen

Identiteettivarkaus pelottaa yhä useampaa – Kaksi kolmesta ryhtynyt toimiin

Pk-yrittäjien tärkein kyberturvallisuutta koskeva huolenaihe on haittaohjelmat. Erityisen huolissaan tietoturvariskeistä ovat vähittäiskaupan yrittäjät.

Lähes 60 prosenttia Soneran yrittäjäkyselyn vastaajista pitää haittaohjelmia huolestuttavimpana asiana yrityksensä tietoturvallisuudessa. Samaan aikaan myös pelko identiteettivarkauksista on vahvistunut, ja noin 30 prosenttia vastaajista mainitsee ne huolenaiheenaan.

Soneran Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmesta yrittäjästä on lisännyt viimeisen vuoden aikana tieto- ja kyberturvallisuutta yrityksessään.

Keinot ovat olleet samat kuin vuotta aiemminkin: yrittäjät ovat parantaneet tietokoneiden tietoturvaa, palomuureja sekä internetyhteyksien tietoturvaa.

Toimien taustalla ovat tieto- ja kyberturvallisuuteen liittyvät pelot ja huolet. Yrittäjäkyselyn mukaan yrittäjät ovat eniten huolissaan haittaohjelmista ja identiteettivarkauksista. Sen sijaan digitaalinen teollisuusvakoilu ei huoleta yrittäjiä.

Huoli ei näy riskiarvioissa

Viisi prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoo joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi viimeisen vuoden aikana. 34 prosenttia vastaajista kertoo kyberuhkiin liittyvien huolten lisääntyneen viimeisen vuoden aikana.

Huoli ei kuitenkaan näy yrityksen toimintaa koskevissa riskiarvioissa. Yrittäjät kokevat yrityksensä tieto- ja kyberturvallisuutta koskevan uhkatason olevan samalla tasolla kuin vuoden takaisessakin tutkimuksessa.

– Moni yrittäjä luottaa, että omat toimet riittävät tällä hetkellä. Iso osa uhista liittyy huonosti suojattuihin järjestelmiin, joiden tietoturvapäivityksissä on puutteita. Olipa kyseessä minkä kokoinen yritys tahansa, sen kannattaa ostaa tietoturvasertifioituja palveluja, sanoo Pk-yritysten digimyynnistä Soneralla vastaava johtaja Minna Ek.

Poimintoja tutkimuksesta:

Eniten huolestuttaa yrityksen tieto- ja kyberturvallisuudessa:

Haittaohjelmat

59 prosenttia

Identeettivarkaudet

29 prosenttia

Palvelunestohyökkäykset

19 prosenttia

Asiakas- tai liiketoimintojen kaappaus

18 prosenttia
Onko lisännyt yrityksen tieto- tai kyberturvallisuutta kahden viime vuoden aikana?
Parantanut tietokoneiden tietoturvaa 48 prosenttia
Hankkinut paremman palomuurin 30 prosenttia
Lisännyt internetyhteyksien tietoturvaa 25 prosenttia

Soneran Yrittäjäkysely toteutettiin internetkyselynä 14.–23.11.2016. Kyselyyn vastasi 1 073 yrittäjää eri toimialoilta ympäri Suomea. Jo neljättä kertaa toteutetun kyselyn aiheina tällä kertaa oli erityisesti se, miten pk-yrittäjät kokevat digitalisaation mahdollisuudet, sen tärkeyden ja esteet käytännössä sekä miten mobiililaitteet ja tietoliikenneratkaisut vaikuttavat yrittäjän arjen sujuvuuteen. Vastaajiksi valittujen kriteereitä olivat yrityksen koko (alle 50 henkilöä) ja se, että vastaaja työskentelee omistamassaan yrityksessä sekä joko toimii päättävässä asemassa tai osallistuu yrityksensä päätöksentekoon.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi