14.4.2022 klo 14:18
Uutinen

Ihmiset ovat yrityksen sydän – lue vinkit hyvinvoinnin tueksi ja osallistu webinaareihin

Kaupallinen yhteistyö: Fennia

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittämiseen liittyy keskeisesti riskienotto. Työterveyspsykologi Kristian Kurikan mukaan tämä voi johtaa siihen, että yrittäjä ottaa riskiä myös oman jaksamisensa suhteen.

Kurikka on itsekin sarjayrittäjä. Hän on kokenut niin yrittämiseen liittyvän innon ja vauhdin kuin unettomat yöt.

Kun puhutaan yrittäjän omasta jaksamisesta, mitkä ovat pahimmat sudenkuopat?

”Yrittämiseen liittyy riskinottohalukkuuden lisäksi taloudellinen ja maineellinen paine onnistua. Taloudellinen riski saattaa ajaa tilanteeseen, jossa ajatellaan, että omaa jaksamista voi riskeerata lyhyellä aikavälillä. Pikkuhiljaa siitä voikin tulla pitkä aikaväli ja seurauksena olla uupumus etenkin, jos on muitakin kuormittavia tekijöitä ja suojaavat tekijät eivät ole kunnossa.

Suojaavista tekijöistä keskeisimpiä ovat sosiaalinen tuki eli hyvät ihmissuhteet sekä hyvä itsetunto ja kyky käsitellä ristiriitoja. Ne lisäävät voimavaroja. Mitä suuremmat voimavarat henkilöllä on, sitä paremmin hän kestää vastoinkäymisiä.”

Miten oman hyvinvoinnin laiminlyöminen yleensä näkyy?

”Usein ihmiset nipistävät palauttavan unen määrästä eivätkä hoida hyvinvoinnin perusasioita kunnolla. Tutkimusten mukaan seurauksena on esimerkiksi heikentynyt kyky tehdä päätöksiä, ratkaista ongelmia, hakea uusia näkökulmia ja tukea toisia. Myös kyky olla vuorovaikutuksessa heikkenee. Toisin sanoen kaikki yrittäjyyden kannalta keskeiset toiminnot häiriintyvät.”

Miten tunnistaa uupumisen merkit?

”Yleensä kannattaa tarkastella, onko kyky olla vuorovaikutustilanteissa heikentynyt. Onko koko ajan ärtynyt? Tuleeko riitoja jopa korostuneen helposti?

Toiseksi muisti ja keskittymiskyky: Muistaako asioita suunnilleen tavalliseen tapaan? Pystyykö lukemaan kirjaa normaalisti?

Yksi uupumuksen merkki on myös kyynistyminen omaa osaamista kohtaan. Jos näitä tunnistaa, kannattaa alkaa tarkastella asiaa tarkemmin ja tarvittaessa hakeutua mahdollisimman ajoissa terveydenhuollon ammattilaisten pariin.”

Mitkä ovat minimiaskeleet itsestään huolehtimiseen?

”Mielestäni se, että nukkuu oman unentarpeensa verran. Unentarve kannattaa selvittää yhdessä terveydenhuollon asiantuntijan kanssa – ei olettaa, että pärjää jollakin tietyllä unimäärällä ja nukkumistavoilla.

Liikuntaa, kuten kävelyä kannattaa harrastaa joka päivä. Ja kaikenlainen työn tekeminen olisi hyvä lopettaa viimeistään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Suosittelen myös pohtimaan omia hyvinvointiin liittyviä arvoja vähintään kerran puolessa vuodessa.”

Yrityksesi ihmiset – yrityksesi sydän, ilmoittaudu webinaareihin!

Ihmiset ovat yritysten toiminnan sydän ja heidän jaksamisensa ja tukemisensa ovat liiketoiminnan kasvun ja kehityksen kulmakivi. Fennian kolmen webinaarin sarja käsittelee työntekijöiden arvostamista ja työhyvinvointia sekä yrittäjien jaksamista. Ilmoittaudu mukaan maksuttomiin webinaareihin 28.4., 5.5. ja 19.5. Ilmoittaudu

Jos sinulle sattuu jotain, on todennäköistä, ettei kukaan voi korvata työtäsi. Yrittäjän vakuutuksilla, kuten työeläke-, sairaus- ja henkivakuutuksilla, turvaat hyvinvointisi lisäksi yrityksesi toiminnan jatkuvuutta ja kannattavuutta. Lue lisää 

Yrityksesi menestys nojaa pitkälti kallisarvoisiin osaajiin. Työntekijöiden vakuutuksilla, kuten sairausvakuutuksella ja henkivakuutuksella, osoitat pitäväsi osaajistasi huolta ja rakennat myönteistä työnantajamielikuvaa. Lue lisää

Tunnetko jo Fennian jäsenetusi? Saat etuja myös henkilövakuutuksista. Katso kaikki etusi

Teksti: Miia Esa & Fennia