6.8.2021 klo 14:34
Uutinen

Ikävä sähköpostihuijaus liikkeellä: Näin varmistat Instagram-tilisi turvallisuuden

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa sähköpostihuijauksesta, joka kalastelee Instagram-käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Instagram-käyttäjän kannattaa nyt olla varuillaan. Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa sähköpostihuijauksesta, jolla tavoitellaan Instagram-tilin käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Sähköpostiviestillä pyritään houkuttelemaan vastaanottajan mielenkiinto kertomalla tekijänoikeusloukkauksista. Käyttäjää pyydetään vahvistamaan tilinsä syöttämällä käyttäjätunnuksensa ja salasanan. Jos tiedot antaa, ne päätyvät rikollisten haltuun. Tämän jälkeen tili on mahdollista kaapata. Rikolliset pyrkivät tienaamaan vaatimalla maksua tilin palauttamisesta.

Kaapattua tiliä voidaan käyttää myös muuhun rikolliseen toimintaan. Kaapatulla tilillä voidaan esimerkiksi julkaista kuvia ja tilin yksityisviestejä voidaan lukea. Jos tilillä on puhelinnumero, sekin päätyy rikollisten haltuun.

Näin otat käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan käyttäjän tulee ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Se onnistuu Instagramin asetuksista siirtymällä ensin omaan profiiliin ja avaamalla oikean yläkulman valikon. Sieltä oikea paikka löytyy siirtymällä asetusten kautta Turvallisuus-valikkoon ja edelleen kaksivaiheiseen todennukseen.

Kaksivaiheisessa todennuksessa käytetään sovelluskaupasta ladattavaa todennussovellusta kuten Googlen Authenticatoria. Todennuksen voi hoitaa myös tekstiviestillä.

Lähteet: Tivi, Kyberturvallisuuskeskus

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi