15.2.2018 klo 15:05
Uutinen

Ilman rahoitusta jääneitä vähän Hämeessä

Aluepäällikkö Heli Liinanki ihmettelee, miksi moni rahoitusta tarvitsevat yritys ei kuitenkaan ole hakenut sitä. Vastaus saattaa löytyä PK-yritysbarometriin vastanneiden yritysten koosta.

Finnveran aluepäällikkö Heli Liinanki pitää ilman rahoitusta jääneiden yritysten määrää vähäisenä. Juuri julkaistun Yrittäjien Pk-yritysbarometrin mukaan enemmän on kuitenkin niitä, jotka arvioivat tarvitsevansa rahoitusta, mutta eivät ole sitä hakeneet.

– Vastaajayrityksistä valtaosalla liikevaihto jää alle 200 000 euron. Rahoitustarpeet ovat ehkä pienet, mutta vastaavasti vakuustarpeetkin vähäisemmät, Liinanki pohtii.

– Pienillä yrityksillä myös taseet ovat usein kevyitä, jolloin yrityskiinnitysten vakuusarvot vastaavasti jäävät pieniksi. Aloittavan yrityksen rahoitus jää kuitenkin harvoin toteutumatta vähäisten vakuuksien vuoksi. Kunhan idea on hyvä, suunnitelmat laadittu huolella ja luottotiedot kunnossa, voi pankkilainalle hakea jopa 80 %:n Alkutakausta.

Myös hieman isommissa pk -yrityksissä rahoituksen hakeminen voi kaatua siihen, että yrittäjillä ei ole aikaa kehittää yritystä. Kaikki paukut käytetään yrityksen pyörittämiseen.

Liinankin mukaan työkaluja pk -yritysten rahoittamiseen on kuitenkin hyvin saatavilla. Finnveralta voi hakea lainoja ja takauksia monenlaisissa muutostilanteissa. Myös osatakausta voi hakea tilanteessa, jossa pankin lainalle haetaan Euroopan Investointirahaston 50 %:n takausta. Finnveran takausosuus voi tällöin olla enintään 30 %.

Rahoituksen hakemiseen saa myös tarvittaessa apua, joko soittamalla Finnveran palvelunumeroon tai kysymällä paikallisilta ja seudullisilta yrityspalveluilta. Finnveran edustaja on tavattavissa Hämeenlinnassa Uusyrityskeskuksen tiloissa noin kerran kuukaudessa, kysynnän mukaan.

– Rahoituksella pyritään saamaan aikaan vaikuttavuutta, siksi rahoituksen painopisteet ovat alkavien yritysten, kansainvälistymisen ja kasvun sekä omistusvaihdosten ja yritysjärjestelyiden rahoituksessa. Rahoituspäätösten alaraja on takausten osalta 5 000 euroa ja lainojen osalta 10 000 euroa, mutta ylärajaa ei oikeastaan ole, Liinanki sanoo.

Heli Liinanki kertoi Finnveran rahoitusmahdollisuuksista Yrittäjien PK-barometrin Hämeen tulosten julkistamistilaisuudessa Hämeenlinnassa. Tilaisuus pidettiin Crazy Townin tiloissa, jotka vieraille esitteli Petra Pulkkinen Crazy Townista.

– Hämeenlinnan Crazy Townilla on aivan oma profiilinsa. Kun Jyväskylässä jäseninä on isoja start upeja, Hämeenlinnassa jäsenistö on yksinyrittäjiä ja etätyöläisiä. Mutta hekin hyötyvät tästä yhteisöstä. Me etsimme jatkuvasti erilaisia yhteistyömahdollisuuksia jäsenillemme, täällä tehdään yllättävän paljon bisnestä ihan Crazy Townin sisällä, hän kertoi.

Lue lisää PK-yritysbarometrista täältä >>

toimitus@hameenyrityssanomat.fi/SM

Uutiseen on tehty korjauksia 16.2.2018.

Muita kiinnostavia aiheita