21.10.2020 klo 08:41
Uutinen

Innovatiivista käsityötä Janakkalassa

Perustaessaan Puista Oy:n tammikuussa 2020 Sanna ja Marko Virtanen eivät olisi osanneet odottaa minkälainen taipale olisi edessäpäin. Koronakeväästä huolimatta yritys lähti rullaamaan ja yrittäjien vahva usko omiin tuotteisiin on vienyt heitä eteenpäin.

Hämeen Yrityssanomat/ Janakkala/ Katri Ahonen

– Puista Oy on uusi, innovatiivinen ja intohimoinen perheyritys, sanoo Sanna Virtanen.

Tehonainen Sanna pyörittää tällä hetkellä kahta yritystä, joista Puista Oy toimii Janakkalassa ja toinen VeraVia Finland Oy toimii Pirkanmaalla. Marko työskenteli aiemmin maailmanlaajuisessa IT-alan konsernissa ja on tehnyt sen ohella puualan töitä vuodesta 2003 lähtien.

Puistan oma pöytäbrändi Max`s Woodcraft valmistaa pääasiassa viihdepuolelle suunnattuja pelipöytiä, joiden valikoima on laajentunut vuosien saatossa runsaasti.

– Haluan tehdä luovaa työtä, jossa kädentaidot näkyvät konkreettisesti, kertoo Marko Virtanen.

Keittiönpöydät kuumille kiville

Tilauksesta tehdään erilaiset uniikit puiset työt, messuosastorakenteita ja huonekaluja, joita valmistetaan yrityksille sekä yksityishenkilöille.

– Alun perin ajatuksenamme oli tapahtumapuolen kalustuksiin ja pelipuolelle suuntautuminen. Maaliskuussa tammesta valmistettujen keittiönpöytiemme menekki nousi, kun eristyksissä olleet perheet alkoivat panostamaan kodin sisustukseen. Niiden tilausten ansiosta me selvisimme, iloitsee Sanna Virtanen.

Tukea tarvittaisiin tuotekehitykseen

ELY-keskus myönsi Puistalle keväällä tilanneanalyysitukea. Kehittämisavustustukea yritys haki ELYn pidettyä ideaa hyvänä ja se puolsikin kehityshanketta. Tukea ei kuitenkaan myönnetty ja perusteluna oli, että kehitysidea on liian lähellä yrityksen nykyistä toimintaa.

– Teemme kaiken tulorahoituksella. Emme vielä pysty palkkaamaan työntekijää, vaikka tarvetta olisi muutamalle ammattitaitoiselle puusepälle. Olisimme palkanneet työntekijän heti, jos olisimme saaneet kehittämishankerahan. Haaveemme on olla yritys, joka valmistaa ekologisia tuotteita, työllistää useamman ihmisen ja tekee myös kansainvälistä liiketoimintaa, kertovat Sanna ja Marko.

Usko omiin tuotteisiin

Kasvu open -sparrauksesta Sanna ja Marko saivat hyviä vinkkejä yritystoimintaan ja toivovat löytävänsä sijoittajan, joka uskoo tuotteisiin yhtä paljon kuin he itse. Poikkeuksellinen aika, jota elämme, ei ole saanut vaipumaan epätoivoon.

– Alkavalla yrityksellä on haasteellista toimia ilman isoa puskuria tai sijoittajaa. Ilman sitä toimitaan säästöjen varassa. Lisäpääomalla pääsisi tekemään sitä, mitä oikeasti haluaa tehdä ja voi palkata työntekijän, joka auttaisi omalla osaamisellaan yritystä eteenpäin. Jatkuvaan tuotantoon menisi muutama tuote ja meille silti jäisi enemmän aikaa tuotekehitykseen, tuumaavat Sanna ja Marko.

Tulorahoituksella sijoitettiin omaan CNC-koneeseen, jolla nopeutetaan ja tehostetaan puutuotteiden osien valmistamista. Puutöiden viimeistelyyn käytetään myös ammattitason laseria, jolla voi tehdä muun muassa kaiverruksia puuhun. Tilauksesta on mahdollista valmistaa erityisiä tuotteita kuten eri muotoisia ja kuvioisia tauluja, kylttejä, säilytysrasioita ja -laatikoita, keittiöastioita, ja vaikka korvakoruja. Julkisiin tiloihin voimme tehdä vaikka yksilöllisen vastaanottotilan seinäpaneelit ja aulatiskit.

– Otetaan esimerkkinä puukauha. Piirrän CNC-koneelle tiedot ja kone valmistaa sata kauhaa päivän aikana. Viimeistelen ne päivän päätteeksi. Tämä automatisoi tietyt puuntyöstövaiheet ja se järkevöittää tuotteiden hinnoittelua. Käsityönä tehtynä menisi useita päiviä ja hinta olisi täysin erilainen. Kone nopeuttaa tuotantoa, itse kerkeää tehdä muita töitä ja vaikka syödäkin sillä aikaa, naurahtaa Marko.

Yrittäjien ja pienen ihmisen puolesta

Janakkalan Yrittäjien hallituksen varajäseneksi valittu Sanna kokee verkostoitumisen muiden yrittäjien kanssa yhdeksi menestyksen tärkeimmiksi tekijöistä.

– Haluan jakaa omaa yrittäjäosaamista ja kokemusta sekä lisäksi haluan tehdä vapaaehtoistyötä. Toimin lasten oikeuksiin liittyen varapuheenjohtajana Lasten oikeudet ry:ssä ja haluan tehdä hyviä asioita muille, kertoo Sanna.

Sannan tavoite on tehdä Puista Oy tunnetuksi sekä tehdä samalla seutuyhteistyötä.

– Haluan vaikuttaa asioihin, uskon yrittäjyyteen ja puhua yrittäjien puolesta. Yrittäjyyden kautta luodaan hyvinvointia, painottaa Sanna.

Puistaan pääset tutustumaan alla olevasta linkistä:

https://www.puista.com/