6.11.2017 klo 14:51
Uutinen

IPhone X kerää ruusuja ja risuja: Älä ainakaan pudota sitä

Applen huippupuhelin on saanut ensiarvioissa päällisin puolin positiivisia arvioita. Puhelimen lasinen rakenne tekee siitä helposti rikkoutuvan.

Ennakkotilaajat ovat jo saaneet oman iPhone X -puhelimensa Suomessa. Muutoin laitteita on vielä varsin vähän ja Applen oman verkkokaupan mukaan laitteen toimitusajat ovat edelleen 3-4 viikkoa.

Ensiarvioissa iPhone X:ää on kehuttu kaikkien aikojen parhaaksi iPhoneksi. Etukäteen suurin mielenkiinto kohdistui puhelimen kasvontunnistuksen toimivuuteen. IPhone X:ssä ei ole enää lainkaan sormenjälkitunnistusta vaan laitteen näyttö aktivoidaan omilla kasvoilla.

Engadget.com -verkkosivusto pitää Face ID -kasvontunnistusominaisuutta etupäässä onnistuneena. Sivusto pitää puhelimen hyvinä puolina myös laadukasta viimeistelyä, suorituskykyä sekä kameroiden kuvanlaatua. Miinuspuoliksi Engadget listaa kotinäppäimen puuttumisen. Sen takia käyttäjän on opeteltava kokonaan uudenlainen tapa siirtyä esimerkiksi kotinäkymään. Miinuspuoleksi kirjataan myös laitteen akun kesto.

Ei merkittävää eroa iPhone 8:aan

Cnet.com -sivusto pitää puhelinta niin ikään onnistuneena. Suurimmat kehut kohdistuvat laitteen OLED-näyttöön ja takakameraan. Parannettavaa Cnet löytää Engadgetin tavoin uudesta käyttöliittymästä, jota ohjataan ilman hyväksi koettua kotinäppäintä. Harmillista on myös se, että kaikki sovellukset eivät tue X:n isoa näyttöä. Cnet listaa miinusten joukkoon myös puhelimen korkean hinnan.

Myönteisistä Apple-arvioistaan tunnettu The Verge nostaa X:n kaikkien aikojen parhaaksi iPhoneksi, joka nostaa älypuhelinten muotokielen uudelle tasolle. Sivusto löytää myös huomautettavaa kuten puuttuvan kuulokeliitännän.

The Verge muistuttaa, että X ei tuo merkittäviä lisäominaisuuksia verrattuna iPhone 8:aan. IOS 11 -käyttöjärjestelmä toimii siinä samalla tavalla.

Herkästi rikkoutuva

Mobiililaitteita vakuuttava SquareTrade on tehnyt perinteisen särkyvyystestin nyt myös iPhone X:lle. Lopputulos on karu, sillä testin perusteella yksikään iPhone ei ole aikaisemmin särkynyt yhtä herkästi. SquareTrade muistuttaa myös, että X:n korjaaminen on hankalaa ja kallista.

X:n kuoret säröytyivät nopeasti tiputuksissa sekä etu- että takapuolelta. Kolhujen jälkeen kasvontunnistus ei enää toiminut eikä näyttö totellut kosketuksia.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi