Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lotta Tuominen (VAS), Venla Kajan (KESK), Tanja Airaksinen (SDP) ja Sakari Pääkkö (KOK) aloittivat EU-vaalikevään Yrittäjien EU-vaalidebatissa.
26.4.2024 klo 11:58
Uutinen

Itäraja ja Euroopan maiden oma asetuotanto jakoivat MEP-ehdokkaita ensimmäisessä Savon Yrittäjien eurovaalikeskustelussa

Itärajan tilanne ja EU-maiden yhteinen puolustuspolitiikka jakoivat MEP-ehdokkaiden mielipiteitä maanantaina pidetyssä Savon Yrittäjien ja MTK Pohjois-Savon järjestämää EU-vaalikeskustelussa. Savonian Kampussydämessä järjestettyyn paneeliin osallistuivat MEP-ehdokkaat Tanja Airaksinen (SDP), Venla Kajan (Keskusta), Sakari Pääkkö (Kokoomus) ja Lotta Tuominen (Vasemmistoliitto).

Ehdokkaat eivät näe tarvetta EU:n omalle armeijalle, mutta Euroopan maiden oma asetuotanto nosti esiin eroavaisuuksia ehdokkaiden välillä. Airaksinen suhtautui varauksella sotatalouden kasvattamiseen. Tuominen korosti EU:n rauhan tavoitteita ja pitkän aikavälin projektia. Hän ei nähnyt sotateollisuutta alana, missä olisi tarvetta kasvattaa EU:n omavaraisuutta. Sakari Pääkkö painotti puolustusteollisuuden merkitystä ja Euroopan omaa puolustuskyvyn vahvistamista. Venla Kajan näki suurempana uhkana aseiden tuonnin muualta ja toivoi EU:lle vahvempaa puolustusteollisuutta.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgrenin moderoimassa keskustelussa myös Itärajan turvallisuus ja siihen liittyvät haasteet jakoivat eurovaaliehdokkaita. Sakari Pääkkö korosti, että itärajalla ei ole kyse normaalista maahantulosta vaan Venäjän välineellistämästä maahanmuutosta hybridioperaatioiden kautta. Hän painotti tarvetta lakien uudistamiseen vastaamaan nykyistä turvallisuustilannetta. Lotta Tuomisen ja Tanja Airaksisen mielestä Suomi ei voi kategorisoida keitä Suomeen halutaan.  

Keskustelua herätti myös Itäisen Suomen erityisasema ja alueen infrastruktuurin kehittäminen. Ehdokkaat korostivat yhteistyön merkitystä ja panostusta infrastruktuuriin, jotta alueen saavutettavuus paranee. Kaikki ehdokkaat halusivat Suomelle aktiivisemman roolin EU-rahoitusten hakemisessa sekä lainsäädännön valmistelussa.

Tilaisuuden aluksi omat puheenvuorot pitivät Jari Kauhanen MTK Pohjois-Savo, Kimmo Anttonen Rakennusteollisuus RT, Esa Näätänen Teknologiateollisuus ja Harriet Lonka Pohjois-Savon liitto kokonaisturvallisuuden klusterihanke.

Katso Yrittäjien EU-vaalidebatin tallenne tästä.