Organisoinnin ammattilainen Susanne (Susie) Kousa auttaa asiakkaitaan saamaan kotinsa kuntoon ja arjen järjestykseen.
Organisoinnin ammattilainen Susanne (Susie) Kousa auttaa asiakkaitaan saamaan kotinsa kuntoon ja arjen järjestykseen.
22.3.2023 klo 12:43
Uutinen

Järjestyksen jäljillä – Ammattijärjestäjän apua kaivataan yhä enemmän

Organisoinnin ammattilainen Susanne (Susie) Kousa auttaa asiakkaitaan saamaan kotinsa kuntoon ja arjen järjestykseen. Toimiva arki ja turhasta tavarasta luopuminen parantaa kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia ja vapauttaa aikaa tärkeille asioille. Yrittäjä toivoo, että kaikilla olisi enemmän aikaa ystäville, eivätkä tavarat olisi kivojen juttujen tiellä.

Vuonna 2012 helsinkiläinen Susie Kousa pysähtyi katsomaan televisiota. Tv-ohjelmassa ammattijärjestäjäksi itseään nimittävä henkilö järjesti uuteen uskoon eläkeläisrouvan hopealusikoita. TV-ohjelma herätti Kousan mielenkiinnon. Hän tutustui ammattijärjestäjien toimintaan ja löysi tunnetun ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoman koulutuksen. Susie ilmoittautui koulutukseen ja vielä saman vuoden aikana perusti järjestämispalveluja ja sisustussuunnittelua tarjoavan Susies Plats -yrityksen.

Vuonna 2023 Kousan yritys täyttää kymmenen vuotta. Yksinyrittäjän arki on vuosien aikana ajoittain ollut haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Susie työskenteli pitkään erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä hotelli- ja matkailualalla ja suomalaisessa designyrityksessä B2B-myyjänä. Kousan lähipiirissä on paljon yrittäjiä ja yrittäjyys oli kiinnostanut pitkään myös Kousaa. Askel palkkatöistä yrittäjyyteen oli helppo ottaa, kun yritysidea löytyi.

Ammattijärjestäjä kuuntelee asiakasta ja tarjoaa ratkaisuja arkeen

Ammattijärjestäjän työ alkaa asiakastapaamisella, jossa kartoitetaan asiakkaan lähtötilannetta. Kousa haastattelee asiakasta kodin tilojen toimivuudesta sekä asiakkaan arjesta ja ajankäytöstä. Mikä arjessa toimii ja mikä ei toimi? Millaisia tavaroita ja säilytysratkaisua asiakkaan kodista löytyy?

– Ammattijärjestäjän työ on ensisijaisesti asiakaspalvelua. Hyvä ammattijärjestäjä osaa kuunnella ja kohdata asiakkaan lempeästi. Suuri osa kohteistani, noin 90 prosenttia, on koteja. Koti on ihmiselle hyvin henkilökohtainen asia. Asiakasta pitää kunnioittaa ja työn onnistuminen vaatii molemminpuolista luottamusta.

Kousa haastaa asiakastaan ja kyseenalaistaa totuttuja tapoja ja arjen ratkaisuja. Organisoinnin ammattilaisena hän tekee ehdotuksia kodin muutostarpeista. Asiakas on kuitenkin lopulta se, joka päättää mistä luovutaan ja mitä säilytetään. Lopuksi uudelleenjärjestäminen tehdään yhdessä.

– Monille asiakkailleni tavaroista luopuminen voi olla vaikeaa, mutta kymmenen vuoden urani aikana en muista kuin yhden asiakkaan, joka olisi myöhemmin jäänyt kaipaamaan vanhaa puseroaan.

Järjestämispalvelujen kysyntä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Kousa uskoo, että alaan ovat vaikuttaneet erilaiset reality-ohjelmat, kuten Kaaoksen kesyttäjä sekä kansainvälisesti tunnettu siisteysguru Marie Kondo, joka loi käsitteen ”konmaritus”. Konmarituksen ideana on kaikesta turhasta tavarasta luopuminen ja vain iloa tuottavien asioiden säilyttämistä. Susannen työssä on hieman erilainen ote kuin Kondolla, mutta idea on sama.

Kun kymmenen vuotta sitten aloitin työni ammattijärjestäjänä, eivät asiakkaat halunneet kertoa palvelujeni käytöstä kenellekään. Kodin kaaos aiheutti monille suunnatonta häpeää. Nykyään ammattijärjestäjän palveluista uskalletaan puhua avoimemmin.

Ammattijärjestäjän koulutuksen on Suomessa saanut noin 300 ihmistä. Ammatikseen järjestämistä tekee noin 75 ihmistä. Osa palveluntarjoajista tarjoaa samalla myös sisustus- tai siivouspalveluja. Susie kuuluu Suomen ammattijärjestäjien yhdistykseen, joka tarjoaa jäsenilleen aktiivisesti tapahtumia ja vertaistukea. Verkostoituminen on ollut Kousalle tärkeää, siksi hän myös kuuluu yrittäjäjärjestöön, jonka tapahtumissa hän erityisesti yrittäjyyden alkuvaiheessa aktiivisesti kävi.

Kun koti ja arki on järjestyksessä, aikaa vapautuu tärkeille asioille

Susiella on paljon kanta-asiakkaita, joiden kanssa asiakassuhde on säilynyt yrityksen alkuajoista lähtien. Kanta-asiakkaiden kanssa hän soittelee säännöllisesti ja tapaa heitä vuosittain. Ammattijärjestäjien palveluja käyttävät kaikenlaiset ihmiset, mutta Kousan asiakkaissa korostuvat lapsiperheet ja seniorit.

Erityisesti lapsiperheissä Susien palveluja tarvitaan ajanpuutteen vuoksi. Nuoret aikuiset haluavat olla monessa mukana. Rakennetaan kunnianhimoisesti uraa, harrastetaan ja kasvatetaan lapsia. Elämä ja arki on kiireistä. Osa Kousan asiakkaista ovat lohduttaneet itseään hankkimalla tavaraa, jota eivät tarvitse. Nostalgiset syyt ja tavaroihin liittyvät muistot voivat myös kerryttää tavaramäärää. Elämäntilanteet muuttuvat ja niiden mukana myös tavaratarpeet.

Oli taustalla mikä syy tahansa, tavaroiden läpikäynnin, karsimisen ja järjestämisen jälkeen lopputulos on aina iso helpotus. Asiakkaat voivat kokonaisvaltaisesti paremmin, kun koti on kunnossa ja arki on järjestyksessä. Aikaa vapautuu tärkeille asioille, kuten ihmissuhteille ja harrastuksille. Perhe, ystävät ja liikuntaharrastukset ovat tärkeitä myös Kousalle ja hän pyrkii vapaa-ajallaan aktiivisesti tapaamaan ystäviä ja vaalimaan ihmissuhteita.

– Toivon, että kaikille jäisi enemmän aikaa ystäville. Ihmissuhteet antavat niin paljon enemmän kuin mitkään tavarat.

Susie uskoo, että alan myötätuuli jatkuu ja palveluiden kysyntä kasvaa tulevaisuudessa. Oman yrityksensä toimintaa hän haluaa kehittää ja kasvattaa. Kousa tarjoaa järjestämispalvelujen rinnalla sisustussuunnittelua ja toivoo, että voi jatkossa vielä useammin tarjota asiakkailleen molempia palveluja rintarinnan.

Susanne Kousa

KUKA Susanne (Susie) Kousa, 57, yrittäjä, ammattijärjestäjä ja sisustussuunnittelija. Yrittäjän työn ohella hän pitää alan kursseja pääkaupunkiseudun kansanopistoissa.
ASUU Helsingissä
PERHE Avomies ja kolme aikuista lasta
HARRASTUKSET Ulkoilu, liikunta, ystävien tapaaminen, tuunausta ja  puutarhan hoitaminen maalla.

TEKSTI Lotta Teivaala
KUVAT Jaana Tihtonen