24.2.2020 klo 15:43
Uutinen

Jäsenkysely: Espoossa yrittäjillä pyyhkii hyvin

Espoolaiset pk-yritykset näkevät tämän vuoden suhdannenäkymät oman yrityksensä näkökulmasta varsin valoisina. Odotukset ovat viime vuotta selvästi optimistisemmat. Espoossa yritykset takovat omassa koko luokassaan valtakunnallisesti parempaa tulosta kuin muualla Suomessa. Myös yrittäjien henkilökohtaiset ansiot ovat kehittyneet myönteisemmin kuin esimerkiksi naapurikaupungissa Vantaalla.

Sen sijaan yritysten halu kasvaa on Espoossa kääntynyt laskuun, kun se puolestaan Vantaalla on vahvassa nousussa. Vantaa on saavuttanut Espoon kasvuhakuisuuden tason ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Molemmissa kaupungeissa kasvuhakuisten pk-yritysten määrä on hieman yli puolet ja näillä luvuilla ollaan valtakunnallisessa kärjessä. Espoossa kasvuhakuisia pk-yrityksiä on ollut parhaimmillaan jopa 65 prosenttia.

Vantaalla kasvuhakuisuus näkyy voimakkaana työllisyyden kasvun odotuksena. Vantaalla henkilökunnan lisäystä kuvaava saldoluku (lisää henkilökuntaa palkkaavat vähennyttynä henkilökuntaa vähentävät) on noussut alle kymmenestä 24:ään. Espoossa jäädään vastaavasti noin 17. Espoossa henkilöstön lisäämisen sijaan yritykset tekevät vahvistavat omaa tulosta.

Vantaa on ottamassa Espooseen eroa myös niiden yritysten osalta, joilla on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla. Vantaalla tällaisia pk-yrityksiä on jo 37 prosenttia, Espoossa puolestaan joka kolmas.

Erot Espoon ja Vantaan kesken selittyvät elinkeinorakenteella. Espoo on asiantuntijavaltainen, jossa yksinyrittäjien ja pienten startupien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Niin yksinyrittäjiä kuin startupeja on suhteellisesti enemmän kuin missään muualla Suomessa. Vantaalla on puolestaan panostettu enemmän tuotannolliseen toimintaan ja niiden tarpeita palvelevien yritysten syntymiseen.

Tulokset käyvät ilmi Pääkaupunkiseudun Yrittäjien, Finnveran ja Työ- ja elinkeinoministeriön pk-yrityksille suunnatusta tutkimuksesta sekä Pääkaupunkiseudun Yrittäjien jäsenilleen tekemästä tutkimuksesta.

Lisätietoja:

Espoon Yrittäjät, toimitusjohtaja Erkki Pärssinen, p. 0504111104