28.2.2019 klo 10:03
Uutinen

Joka toinen yrittäjä miettii omistajanvaihdosta

Kevään 2019 Pk-yritysbarometrin mukaan Kanta-Hämeen pk-yrityksistä puolet suunnittelee toteuttavansa omistajanvaihdoksen tulevaisuudessa. Yksi kolmesta omistajanvaihdoksesta on suunniteltu toteutuvan jo seuraavan 5 vuoden aikana.

– Toisaalta toinen puolikas Kanta-Hämeen alueelta vastanneista pk-yrityspäättäjistä ei ole vielä suonut ajatusta omistajanvaihdoksen toteuttamiselle, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kommentoi esitellessään tuloksia median edustajille.

Liiketoiminnan siirtäminen yrityskaupan, sukupolvenvaihdoksen tai yrityksen muun omistajan vaihdoksen myötä luo yritystoiminnalle mahdollisuuden jatkua. Omistajanvaihdos antaa myös mahdollisuuden säilyttää yrityksen saavutukset ja kehittää yritystä eteenpäin.

Koko maan ja Kanta-Hämeen alueen pk-yrityksistä reilu puolet seuraa aktiivisesti yrityksen arvon kehittymistä. Erityisesti kaupassa ja teollisuudessa tämä on yleistä. Onnistunut omistajanvaihdos vaatii usein hyvää valmistelua.

Useimmiten turvaudutaan tilintoimistoon tai tilintarkastajaan

Maakunnan pk-yrityksistä 38 prosenttia kääntyisi omistajanvaihdosta valmistellessaan ensisijaisesti tilitoimistojen puoleen apua tarvittaessa. Lisäksi alueen julkiset maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ja konsultit ovat suosittuja vaihtoehtoja. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät erityisesti suurimmat yritykset, kun taas oman alueen julkiset maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ja tilitoimistot ovat pienten yritysten suosiossa.

Pk-yrityksistä 14 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana ja yhteensä 18 prosentilla yrityksistä on kiinnostusta laajentamiseen oston kautta jossain vaiheessa yrityksen elinkaarta.

– Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto, Juha Haukka muistuttaa.

Ostohalukkaista yrityksistä ulkopuolista rahoitusta tarvitsee neljä viidestä yrityksestä. Eniten rahoitusta tarvitaan kaupan alalla.