16.10.2019 klo 11:51
Uutinen

Jokioisten ja Hattulan kasvu ei ole tilastoharhaa

Hämeessä yritysmäärä on kääntynyt kasvuun viime vuoden pienen notkahduksen jälkeen.

Tammi-syyskuussa maakuntaan perustettiin yhteensä 660 yritystä, eli 30 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Samalla lopetettujen yritysten määrä väheni 13 prosenttia.

Kuluneen vuoden aikana Hämeenlinnan seutu on kokonaisuutena kasvattanut yritysmääräänsä reippaasti ja vetänyt siten koko maakunnan tilastot plussalle.

– Kaikkiaan seitsemässä kunnassa yritysten määrä on lisääntynyt tänä vuonna. Ja Hämeenlinnan seudulla kaikki kunnat onnistuivat siinä, yritysmäärän kasvaessa seudulla lähes 2 prosenttia. Se on todella kova lukema, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Riihimäen seudun priimuksena oli Hausjärvi ja myös Riihimäki pääsi lievästi kasvu-uralle. Seudun yritysmäärän kasvu oli syyskuun loppuun mennessä viisi yritystä. Haukan mukaan, kehitystä on tapahtunut ja muutoksen suunta on vahvasti myönteinen.

– Viime vuonna vastaavaan aikaan seudulla oltiin pakkasella 22 yrityksen verran ja nyt viisi yritystä positiivisen puolella.

Forssan seutu jäi kokonaisuutena kuuden yrityksen verran pakkaselle, vaikka koko maakunnan priimus Jokioinen (kasvua 4,5 %) kaunisteli tilastoja. Myös Tammelassa palattiin kasvu-uralle.

– Kyllähän tuo Jokioinen ja Hattula ovat olleet poikkeuksellisen kovassa tahdissa koko vuoden. Täytyy tässä hiljaksiin uskoa, että kyseessä ei ole tilastoharha, vaan jotain todella hyvää löytyy tekemisessä, Haukka myöntää.

Kunta muutos % muutos kpl
Jokioinen 4,5 11
Hattula 4,3 22
Hämeenlinna 1,7 56
Tammela 1,5 6
Hausjärvi 1,4 5
Janakkala 0,8 6
Riihimäki 0,3 3
Loppi – 0,9 – 4
Forssa – 1,3 – 12
Ypäjä – 2,9 – 4
Humppila – 4,1 – 6
Kanta-Häme 0,6 50

Yritysmäärän muutos Kanta-Hämeen kunnissa 1.1.-30.9.2019 (suhteellinen ja määrän muutos)