3.12.2022 klo 19:00
Uutinen

Jokioisten Vuoden Yrittäjä 2022 Kari-Matti Heikkilä: Isä ja pojat vankkaa maaperää rakentamassa

Kaivinkoneurakointi Kari-Matti Heikkilän osaamista ovat maanrakennustyöt, talonpohjatyöt, salaojat ja viemärityöt sekä maa-aineskuljetukset. Heikkilä kertoo hankkineensa ensimmäisen y-tunnuksensa jo koulupoikana 80-luvulla.

– Isältä pojalle työntekoon on kasvettu. Isäni ja setäni ovat aikaisemmin urakoineet traktoreilla ja pyöräkuormaajalla. Minä halusin mukaan kaivinkoneet, muistelee Kari-Matti Heikkilä.

Omat pojat Wille-Waltteri ja Veli-Matti ovat vahvasti mukana yrityksessä. Kotitilalla Jokioisissa sijaitsee konehallit, missä huolletaan ja varustetaan kaikki koneet ja autot. Työmaita hoidetaan ympäri Etelä-Suomea omalla kalustolla noin 150 km säteellä.
– Siirtyminen työmaille vie aikaa, joten se venyttää pitkää työpäivää entisestään. Itse pyrin pysyttelemään jo omilla kulmilla ja pojat hoitavat kauempana isompia ja pitkäaikaisempia kohteita.

Kunnalle on tehty pitkään sopimusurakoita kaivutyössä ja talven auraus- sekä hiekoitustöissä. Alalla riittää kilpailua ja konekantaa tuntuu olevan runsaasti joka puolella. Töitä saadaan useimmiten vanhoilla, pitkäaikaisilla suhteilla. Asiakkaat tietävät soittaa Heikkilälle, kun on tarvetta.
– Mennään töihin, hoidetaan homma ja sitten soittelevat perään, kun on taas tarvetta. Jossain on ilmeisesti joskus onnistuttu, kun soittelevat, toteaa Heikkilä vaatimattomasti.

Urakat ja kotitilan hoito työllistävät vuorokauden ympäri. Heikkilää omassa yrittäjyydessä kiehtovat koneiden kanssa toimiminen ja se, että saa itse päättää tekemisistään.
– Pitää olla rakkautta lajiin ja kotoasiat kunnossa, ei siihen muuta lääkettä ole. Yrittäminen on vapaata touhua. Maanrakennusyrittäjä on vapaa lähtemään töihin kaikkina kellonaikoina, ironisoi Heikkilä ja kiittele, että ilman osaavaa henkilökuntaa ja asiakkaita tämä ei onnistuisi.

Konekuski myyntivalttina sekä tuloksentekijänä

Polttoaine on kaivuriyrityksen suurin muuttuva kuluerä, mutta Heikkilä toteaa, että ongelma on kaikille yhteinen.

Yleismaailmallinen tilanne ei varsinaisesti ole suuria kolhuja Heikkilän kaivuriyritykselle tuottanut, mutta koneiden toimitusajat halutulla merkillä ovat venyneet.
– Yhtä tilaamaamme uutta kaivuria olemme odottaneet jo 14 kuukautta ja vieläkään se ei ole maassa. Se vaikeuttaa talouden suunnittelua ja jaksotusta, jos investointi ei toteudu silloin, kun se on suunniteltu, ynnäilee Heikkilä.

Heikkilän pojilla on taustalla myös logistiikka-alan opintoja ja Kari-Matin mukaan tietoa ja intoa hoitaa alan hommia löytyy. Hän kertoo itse ”seisovansa jarrun päällä” sillä laajeneminen alalla on kallista ja epävarmaa, mutta silti myös houkuttelevaa riskinottoa.
– Tulos on liikevaihtoa tärkeämpää, kun myymme koneellista osaamista. Jokainen kone tarvitsee osaavan kuljettajan ja heitä ei roiku joka oksalla. Henkilökohtaiset ominaisuudet, omatoimisuus ja asenne ratkaisevat koulutusta enemmän.

Tarjouspyyntöihin Heikkilä kertoo vastaavansa valikoiden. Pienenä yrityksenä hän hämmästelee ”satasivuisia” turvallisuusvaatimuksia ja byrokratiaa sekä vastuulausekkeita.
– Turvallisuus on tärkeää, mutta yksityiskohtainen vastuuttaminen ja ohjeet menevät yli yksittäisen työntekijän itsesuojeluvaiston. Lisäksi sinulla pitää olla pakka maksullisia työturvallisuuskortteja, jotka erääntyvät 3-5 vuoden välein. Hyvää niillä tarkoitetaan, mutta vähän yli se menee.

FAKTAA

Kaivinkoneurakointi Kari-Matti Heikkilä
Kotipaikka: Jokioinen
Perustettu 1983, nykyisellä toiminimellä vuodesta 2000
Toimialat: Maanrakennus ja maansiirto, kaivinkoneurakointi ja kaivuutyö
Henkilökunta: Kari-Matti Heikkilä ja pojat Wille-Waltteri sekä Veli-Matti ja kaksi työntekijää.