20.12.2018 klo 13:09
Uutinen

Joolu savolaeseen tappaan

Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi avasi näillä Heikki Hyvärisen kirjoittamilla, savolaista joulunviettoa kuvaavilla sanoilla pikkujoulut Peräniemen kasinolla marraskuun lopulla. Näillä samoilla sanoilla on hyvä toivottaa myös varsinaista joulua – hyvinhän tämä kuvaa savolaista jouluperinnettä, vai kuinka?

Uattouamuna myö herätään ja sitte myö syyvvään.

Sitte myö juuaan kahvit ja sitte myö syyvvään. Sitte myö männään torille ja sitte myö syyvvään lihapiirakat, sitte ostetaan joulukuus ja sitte myö syyvvään munkkipossut.

Kottiin piästyvä tuuvvaan kuus tuppaan ja sitte myö juuvvaan päeväkahvit. Sitte koristellaan kuus ja sitte myö syyvvään. Kun Suomen Turku julistaa jouluraohan myö syyvvään, sitte otetaan lökit ja sitte myö syyvvään.

Sitte naesväk lähtöö käymää hauoilla ja myö isän kanssa syyvvään. Kun naesväk tulloo hauoilta myä haakattaan väljpalloo, sitte kylypee ropsaatettaan joulu-saanassa ja sitte myö syyvvään makkarroo.

Sitte myö juuvvaan saanakahvit ja syyvvään piparit, sitte outellaan joulu-ruokoo ja outellessa myö syyvvään par kinkkuvoeleipee. Sitte myö syyvvään jouluruokoo, sitte naatitaan torttukahvit ja sitte myö syyvvään. Sitte leikitään kuusen ympärillä ja sitte myö taas syyvvään.

Sitte myö kyttäillään joulupukkia ja napostellaan pähkinöetä. Sitte pukki tulloo ja sitte myö syyvvään pukin kanssa. Sitte aakastaan lahjat ja sitte myö syyvvään. Sitte isä kaevaa lekan puulootasta ja tarjovaa pukille paokut, sitte pukki talutettaan pirssiin ja sitte myö syyvvään. Sitte katellaan telekkaria ja sitte myö syyvvään. Sitte tirraatettaan iltakahvit ja syyvvään suklaata, sitte otetaan vähäsen suolasta kun niin hiukassoo ja sitte myö männäännii jo muate.

Hyvvee joolua!

(Alkuperäinen teksti Heikki Hyvärinen, Raavaan miehen keittokirja)