Hämeen Yrittäjägaalassa lauantaina 10. helmikuuta Hämeenlinnan Verkatehtaalla palkittiin HämeBus Oy:n yrittäjä Joonas Nieminen, 35, Hämeen Vuoden nuorena yrittäjänä
10.2.2024 klo 18:30
Uutinen

Joonas Nieminen on Hämeen Vuoden nuoriyrittäjä

Hämeen Yrittäjägaalassa lauantaina 10. helmikuuta Hämeenlinnan Verkatehtaalla palkittiin HämeBus Oy:n yrittäjä Joonas Nieminen, 35, Hämeen Vuoden nuorena yrittäjänä 2023.

Hämeenlinnalainen Joonas Nieminen aloitti 25-vuotiaana liiketoimintansa taksiyrittäjänä. Vuosien mittaan hän on laajentanut yrityksensä toimintaa linja-autokuljetuksiin ja valmismatkojen tuottamiseen.

– Alku oli kovaa opettelua, asioita opittiin kantapään kautta ja oppirahoja makseltiin. Ajoin kaiket päivät ja yöllä koitettiin parsia autoja kokoon seuraavaksi päiväksi, Joonas Nieminen kertoo.

Vuonna 2020 henkilökuljetusala törmäsi koronapandemiaan, kun voimaan tulleet matkustusrajoitukset kurittivat erityisesti matkailua.

– Laitoimme autot seisontaan ja työntekijät lomautettiin. Olimme juuri edellissyksynä hankkineet uuden tilataksin. Ajoin itse sillä vähiä kouluajoja ja raavin tolpalta kyytejä, jotta saimme kuluja kuitattua, yrittäjä muistelee.

Mutta ei niin pahaa, jos ei hyvääkin. Pakollinen pysähdys antoi aikaa ajatella ja kehittää yritystoimintaa. HämeBus hankki omistukseensa vanhan korjaamorakennuksen Rengosta varikoksi ja toimistoksi. Tilat remontoitiin kesän 2021 aikana.

– Päätimme ottaa riskin ja investoida omiin toimitiloihin, Joonas Nieminen kertoo.

Poikkeusajoista toipuminen otti aikansa. Vuoden 2022 pikkujoulukautena päästiin jo hyvin liikkeelle ja kohta yhdistyksetkin retkeilivät entiseen malliin.

Joonas Nieminen on jo urallaan nähnyt henkilöliikennealan suuren murroksen. Pikavuoroliikenteen vapauttaminen ja kilpailu rautatieliikenteen kanssa toi alalle epäterveen hintakilpailun. Taksialalle viime vuosina tehtyjen uudistusten seuraukset ovat alan yrittäjän mukaan olleet katastrofaaliset. Alan arvostus on huvennut ja uusia kuljettajia on vaikea saada sitoutumaan alalle

HämeBus täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Monipuolisen henkilökuljetusten osaajan kivijalaksi on muodostunut hyvä asiakaspalvelu ja siisti kalusto. Yrityksellä on nykyisin kahdeksan linja-autoa ja kaksi tilataksia. Vakituisia työntekijöitä on noin kymmenen, lisäksi sesonkiaikoina yrityksellä on muutamia keikkakuljettajia. Joonaksen vaimo Mira Nieminen työskentelee yrityksessä toimistosihteerinä vastaten HämeBusin valmismatkamyynnistä, koulukuljetuksista sekä yrityksen hallinnosta.

Asiakkaina ovat kunnalliset toimijat, yritykset, urheiluseurat ja retkiä järjestävät yhdistykset. Yritysasiakkuuksiin haettiin vahvistusta viime vuonna toteutetulla liiketoimintakaupalla, kun Niemiset ostivat hattulalaisen Hatusen Liikenne Oy:n liiketoiminnan.

Yrittäjänä ja toimitusjohtajana Joonas Nieminen kokee olevansa visionääri, uusien asioiden keksijä.

– Yrittäjän täytyy myös pystyä vapauttamaan työltään aikaa uuden ideointiin. Tykkään olla mahdollisuuksien mukaan myös edelleen itse kuljettajana. Yleensä tienpäällä syntyvät parhaat ideat, Joonas Nieminen päättää.

FAKTAA

HämeBus Oy
Kotipaikka: Hämeenlinna
Perustettu: 2014
Aputoiminimet: Hatusen Liikenne, HämeBus Valmismatkat, Joonaksen Bussimatkat
Toimiala: Linja-autoliikenne
Yrittäjä: Joonas Nieminen
Liikevaihto: 756 000 € (2022)
Henkilöstö: n. 10 vakituista työntekijää, lisäksi sesonkikaudella muutama keikkakuljettaja

Vuoden nuori yrittäjä -palkinto on vertaisarvostukseen perustuva yrittäjiltä yrittäjille annettava tunnustus. Palkitsemisessa painotetaan yritystoiminnan ansioita ja valinnassa otetaan huomioon erityiset ansiot toimialaan, innovatiivisuuteen tai yrittäjäasenteeseen liittyen.