9.12.2018 klo 06:02
Uutinen

Jouluista metsän tunnelmaa Hausjärven Niklandiassa

Lähestyvä joulu merkitsee kiireistä aikaa Hausjärven Niklandia Oy:n yrittäjä Jarkko Niklanderille.

– Eri yritysten henkilökunta tulee tänne viikonloppuisin pitämään pikkujoulujaan. Ja arkisin on vuokramökeille paljon kysyntää, kun paikkakunnalla tilapäisesti työssä käyvät asuvat niissä.

– Tänne tulee varsinaisiksi joulunpyhiksi myös perheitä viettämään haluamallaan tavalla maalaishenkistä joulua. Usein heillä on omat jouluruoat mukanaan, mutta tarvittaessa voin auttaa heitä. Osa käy aistimassa joulun tunnelmaa kävellen metsässä. Myöhemmin talven mittaan, jos pakkasta ja lunta vaan tulee, auraan isoimmalle lammelle luisteluradan. Siellä voi myös ajaa mönkijällä.

Niklanderin mukaan aikaisemmin joulun ajan ja uudenvuoden vieraissa oli melko paljon venäläisiä. Nyt heitä ei enää näe niin usein.

– Asiakaskunta koostuu suoma­laisista yrityksistä ja perheistä.

Niklandian alueella on kolme vuokrattavaa talvilämmintä mökkiä. Jokaisen pihalla on myös lämmitettävä palju. Lisäksi alueella on kokous- ja ruokailumökki, jonne voidaan kokoontua reilun parinkymmenen hengen porukalla. Alueelta löytyy myös savusauna, monen vieraan suosikki. Kaikkien mökkien vierellä on omat lammet ja parin mökin alueella myös majoitusaitat, jotka eivät kuitenkaan ole talvilämpimiä. Lisäksi kesäkaudella yritys vuokraa hieman kauempana olevaa perhemökkiä.

Jarkko Niklanderilla on keittiö­puolen eli kokin koulutus, joten tilauksesta syntyvät vieraille monenlaiset tarjoilut.

– Oikeastaan lähdin vetämään yritystä juuri tällä periaatteella, ja majoitustoiminta kaipaakin usein tätäkin palvelua.

Niklandia, yritys nimeltään Hausjärven Niklandia Oy, on toiminut Oitin lähistöllä jo yli kymmenen vuoden ajan. Perustajana oli Jarkon isä, mutta pian poika otti homman hoitoonsa. Nykyisin hän hoitaa palveluja yksinään, toki välillä olisi ulkopuolinen apu tarpeen.

Tilauksesta täyttyvät ruokapöydät herkuilla, savusauna lämpiää ja iso palju on valmiina jopa 15 käyttäjää varten.

Markkinoinnissa on tällä hetkellä vahvimpana osana ”viidakko-rumpu”.

– Eli täällä käyneet asiakkaat ovat kertoneet palveluista tuttavilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Näin tieto leviää. Toki olen tehnyt myös Facebook-mainontaa, mutta sekin aiheuttaa kustannuksia. Ihan kaikki paikkakuntalaisetkaan eivät tiedä, missä me olemme. Mutta koko ajan enemmän ja enemmän tieto kulkeutuu päättäviin korviin.

– Moni on ihastellut aluetta kävelylenkin jälkeen ja verrannut maisemia Lappiin. Eikä ihme, sillä maisema on erikoisella tavalla samanlainen kuin juuri Lapissa. Pienet lammet on toki aikanaan itse tehty maisemaan, mutta hyvin ne täydentävät tätä ilmapiiriä niin kesällä kuin talvella. Eräät vieraat ovat käyneet jopa kalastamassa eikä ihan turhaan, saalistakin on tullut. lstutimme aikanaan lampiin siikaa, ja sitäkin tulee silloin tällöin.

Kun ollaan Oitissa Niklandiassa ja keskustellaan Jarkko Niklanderin kanssa, on ”ihan pakko” kysyä onko heillä siteitä aikanaan kuuluisuutta saavuttaneeseen kuulantyöntäjään ja kiekonheittäjä Elmer Niklanderiin eli Oitin kanuunaan.

– Ei tietääkseni ole. Todella moni sitä on kysynyt!

Hämeen Yrityssanomat / KA