Nuotion veljekset pyörittävät kuusikauppaa verkossa ja yli 50 myyntipisteellä.
14.12.2021 klo 11:36
Uutinen

Joulukuusi uhkaa kallistua vuosi vuodelta – Kauppias kertoo syyn

Joulukuusikauppias käy kovaa taistelua myyntipaikoista. Lisämyyntiä haetaan verkosta.

Neljän veljeksen joulukuusiverkkokauppa käy parhaillaan kuumilla kierroksilla. Lännen joulukuusikauppa Oy:llä on verkkokaupan lisäksi yli 50 myyntipistettä pääkaupunkiseudulla, pääsääntöisesti toreilla.

– Yrityksetkin ovat heränneet selvästi tänä vuonna. Viime jouluna korona verotti yritysmyyntiä, toimitusjohtaja Tuomas Nuotio kommentoi.

Vuonna 2014 perustetun yritykset juuret juontavat 80-luvulle, jolloin veljesten edesmennyt isä Esko Nuotio perusti kuusibisneksen Espoossa. Yritys oli välillä tauolla, kunnes toiminta käynnistyi toden teolla uudelleen. Veljekset pyörittävät kuusikauppaa täydellä teholla runsaan viikon, muun ajan vuodesta he työskentelevät tahoillaan omissa ammateissaan.

– 18 tunnin päiviä tässä tehdään, välillä täytyy vähän nukkua. Aikaa menee työntekijöiden rekryihin, logistiikan järjestelyyn, myyntipaikkojen kuntoonlaittoon ja tilausten käsittelyyn. Yrityksiltä tulee paljon soittoja myös puhelimitse kun kuusia halutaan sinne ja tänne, Nuotio jatkaa.

Joulukuusien verkkokauppa on Suomessa kohtalaisen tuore bisnes, joka on kasvanut vuosi vuodelta. Moni asiakas haluaa helpottaa arkeaan.

– Onhan se selvästi helpompaa kun käyttää aikaa kuusen hakemiseen omalla autolla. Verkkokauppabisnekseen on tullut kilpailua, mutta suurin osa toimii vain paikallisesti.

Kova kisa myyntipaikoista nostaa hintoja

Nuotio veljesten yritys sen sijaan toimittaa kuusia ympäri Suomen. Ne lähtevät matkaan Eurassa sijaitsevan yhteistyökumppanin kasvattamosta. Jakelijana toimii Posti. Nuotion mukaan kuusi on asiakkaan kotiovella vuorokaudessa, joten puu pysyy hyväkuntoisena. Valituksia ei ole tullut.

– Parhaat kuuset laitetaan verkkokauppaan. Asiakas voi valita viidestä eri pituuskategoriasta. Posti voi kuljettaa korkeintaan 2,4-metrisen puun, joten siinä menee raja.

Suurin bisnes keskittyy kuitenkin edelleen paikan päällä tehtävään kuusikauppaan. Tänä vuonna kysyntä on ollut Nuotion mukaan vilkasta. Painetta kuusien hinnan nostamiseen on tuonut myyntipaikkojen kalleus. Tämä on ongelma etenkin Helsingissä.

Parhaat kuuset laitetaan verkkokauppaan.

Tuomas Nuotio

– Myyntipaikasta pitää maksaa kalleimmillaan useampi tuhat euroa. Helsingin kaupunki kilpailuttaa myyntipaikat ja joka vuosi niistä käydään kovempi taistelu, Nuotio perustelee.

Kalleimmilla paikoilla kuten Helsingin Fredrikintorilla kuusten hinnat voivat nousta reilusti yli 150 euroon. Yli 4-metrisistä erikoiskuusista voi joutua pulittamaan 250 euroa.

– Kuusien hintoja olisi painetta korottaa, mutta emme ole tänä vuonna tehneet muutoksia hintoihin.

Verkkokaupassa kuusi maksaa 50-100 euroa.

Pauli Reinikainen