15.2.2021 klo 15:36
Uutinen

Joustavilla järjestelyillä ja hyvällä taustatyöllä kasvuyrityksen johtoon

Ari Pirisen perustaessa Palavanerin autotalliinsa Hammaslahdessa 1993, elettiin pahinta lama-aikaa. Kun esisopimukset yrityksen myynnistä Jouni Kontkaselle kirjoitettiin helmikuussa 2020, iski korona.

Vaikka ajat eivät varsinaisesti ole olleet Palavanerin puolella, on yrityksen myynti kasvanut joka vuosi, eikä tappiollista tilinpäätöstä ole tehty kertaakaan. Näin suuri kauppa vaatisi missä tahansa tilanteessa ostajalta vahvaa osaamista ja kylmiä hermoja. Stark Suomi Oy:n teollisuuden myyntijohtajana työskennellyt Kontkanen ei kuitenkaan juuri yöuniaan menettänyt.

– Ari otti itsenäisyyspäivänä 2019 yhteyttä ja ehdotti, että osta firma. Siitä se lähti jalostumaan, ja helmikuussa 2020 kirjoitettiin kaupan esisopimus. Jatkis-hankkeen Jan Kontiainen oli ratkaisevasti mukana yritysarvon, kauppahinnan ja tulevaisuuden suunnitelmien määrityksessä. Hyvin tehdyt taustatyöt helpottivat neuvotteluja myös pankkien ja Finnveran kanssa.

Ratkaisevaa oli myös myyjä Ari Pirisen tuki ja kauppaa edeltäneet joustavat yritysjärjestelyt. Ennen syyskuussa sinetöityä lopullista omistajanvaihdosta, Palavaneri jakautui Kontkasen ostamaan liiketoimintayhtiöön ja uuteen kiinteistöyhtiöön, joka jäi Pirisen omistukseen. Näin tasetta saatiin kevennettyä, ja tuore toimitusjohtaja jatkaa vuokralaisena Pirisen omistamissa kiinteistössä. Entiset noin 20 työntekijää siirtyivät uuden liiketoimintayhtiön palvelukseen, ja heistä kolme, Janne Tarnanen, Petri Kontkanen ja Markus Hämäläinen ovat myös yhtiön osakkaita.

– Vaikka päävastuu on minulla, vastuuta on hyvä jakaa myös muille. Työnjako osakkaiden kesken on selkeä, ja hankkeet viedään suunnittelusta toteutukseen yhdessä läpi. Myös motivoituneen henkilökunnan panos on ollut ratkaisevaa kehityshankkeiden jouhevassa läpiviemisessä.

Kehitettävää ja opittavaa

Helmikuussa kirjoitetun esisopimuksen ja syyskuussa tapahtuneen omistajanvaihdoksen välillä Kontkasella oli aikaa tutustua yritykseen tarkemmin, ja käytännössä yrityksen haltuunotto alkoi heti esisopimuksen allekirjoitusten jälkeen. Vaikka uudenkin opettelua oli, Starkilla 14 vuotta eri johtotehtävissä ollut Kontkanen huomasi myös kehitettävää: merkittävimpinä niistä uusi toiminnanohjausjärjestelmä sekä digitaalisten palvelujen tuottaminen. Parhaillaan yrityksessä tehdään töitä laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjärjestelmien käyttöönottoa varten, jotka on tarkoitus sertifioida kuluvan kevään aikana.

Omista Kiilax-tuotteistaan ja monipuolisista levytuotteista sekä niiden sahaus- ja cnc-työstöpalveluistaan tunnetulla yrityksellä riittää asiakkaita jälleenmyyjistä teollisuuteen ja rakennusliikkeistä kuluttajiin. Vastaavan yrityksen rakentaminen tyhjästä vaatisi monien vuosien työn ja miljoonainvestoinnit. Vaikka yritys pyöriikin jo mallikkaasti, ei Kontkanen kumppaneineen aio jäädä laakereilleen lepäämään.

– Olemme tehneet kovasti töitä perusasioiden ja prosessien eteen, joilla luomme hyvät edellytykset kannattavalle kasvulle. Palvelu, tuotteiden laatu sekä jatkuva tuotekehitys pysyvät tekemisen keskiössä. Tästä on hyvä jatkaa, toteaa Kontkanen.

Teksti: Teemu Huuki

Kuvat: Rasmus Härkönen