Emma Matilan etätoimisto liikkuu pitkin Eurooppaa.
16.5.2024 klo 12:36
Uutinen

Juristi lähti maailmalle ja perusti toimiston retkipakuun – ”Yrittäjyydessä parasta on vapaus, samoin tässä elämäntyylissä”

Emma Matilan työvälineiksi riittävät kannettava tietokone ja puhelin. Etätoimisto saattaa sijaita vaikka Portugalin surffirannoilla.

Lakitoimistoa voi pyörittää myös retkeilyautosta käsin. Sen tietää juristi Emma Matila, joka reissaa kolmatta vuotta Euroopassa puolisonsa ja koiriensa kanssa. Matilalla on Rustailex-niminen yritys, jonka sijaintipaikka on Ford Transit -retkeilyauto. Autolla pariskunta taas liikkuu milloin missäkin pitkin Eurooppaa.

– Yrittäjyydessä parasta on vapaus, samoin tässä elämäntyylissä. Siksi ne tukevat toisiaan täysin. Minulla on vapaus päättää, milloin, missä ja minkälaisia toimeksiantoja teen, Matila sanoo.

Matila perusti lakipalveluihin, sisällöntuotantoon ja kielenhuoltoon keskittyneen yrityksensä puolitoista vuotta sitten. Silloin takana oli puolitoista vuotta reissuelämää, ja Matilan piti päättää, palatako takaisin Suomeen tienaamaan rahaa uuteen reissuun vai löytääkö tavan työskennellä reissusta käsin. Hän päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon. 

– Markkinoin ensin juridisten tekstien sisällöntuotantoa sekä oikolukua ja kielenhuoltoa. Näiden lisäksi sain heti muutaman vakioasiakkaan, joille olen hoitanut lainopillisia toimeksiantoja alihankintana.

Syksyllä 2023 hän alkoi tarjota yrityksessään myös lakipalveluja suoraan omille asiakkailleen. Matilalla on oma matkailusta kertova blogi Vanlife-päiväkirjat sekä Instagram-tili. Niiden lisäksi hän perusti Instagramiin Pakujuristi-nimisen tilin.

– Se on käytännössä ainoa kanava, jossa olen tuonut esiin lakipalveluja yrityksille ja yksityisille. Vanlife-puolella minulla on vähän tunnettuutta. Se on auttanut uusien asiakkaiden hankinnassa.

Talveksi pariskunta suuntaa usein Portugalin rannikolle.

Toimistosta maailmalle

Reissaaminen on aina kiehtonut kemiläislähtöistä Matilaa. Hän pääsi Lapin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan suoraan lukiosta ja valmistui viidessä vuodessa oikeustieteen maisteriksi. Sen jälkeen hän auskultoi Lapin käräjäoikeudessa ja sai varatuomarin arvonimen keväällä 2015.

Ensimmäisen reissu-unelmansa Matila toteutti vuonna 2017. Tuolloin hän oli työskennellyt vuoden ajan Porvoossa pankkijuristina. Matila irtisanoutui työstään ja lähti reppureissaamaan Väli- ja Etelä-Amerikkaan.

– Tuolla reissulla eräässä nicaragualaisessa surffihostellissa satuin tapaamaan nykyisen puolisoni, brittiläisen Craigin. Jo tuolloin puhuimme, että tahtoisimme yhdessä toteuttaa unelman reissupakun rakentamisesta, pidemmästä irtiotosta ja road tripistä Eurooppaan. 

Unelma haluttiin toteuttaa nimenomaan retkeilyautolla, koska oli tärkeää, että Matilan kaksi borderterrieriä voisivat kulkea mukana matkassa. Pariskunta palasi reissultaan loppuvuodesta 2018, ja Craig muutti Lontoosta Suomeen. He alkoivat säästää ja tehdä töitä seuraavaa reissua varten. Reissuautoksi löytyi vuosimallin 2007 Ford Transit, joka laitettiin uusiksi lattiasta kattoon, jotta siitä tuli sopiva asuin- ja työkäyttöön.

Retkipakussa on koti ja toimisto. Mukana reissaa kaksi koiraa.

– Maaliskuussa 2020 ajoimme sen kerrostaloasuntomme parkkipaikalle. Se oli koronasulun projekti. Teimme etätöitä ja puuhastelimme pakun kanssa.

Matilan puoliso on insinööri-arkkitehti, joka toimii rakennuskonsulttina. Hän työskentelee toiminimiyrittäjänä paikkariippumattomasti Matilan tavoin.

Matalan kynnyksen lakiapua

Kesäkuussa 2021 pariskunta luovutti Porvoon vuokra-asuntonsa avaimet ja muutti retkeilyautoon. Puolentoista vuoden reissaamisen jälkeen Matila perusti yrityksensä.

– Se oli todella helppoa ja mutkatonta. Läppäri, puhelin ja netti löytyivät valmiiksi, eikä digiyrittäjyyteen paljon muuta tarvita. Matkablogin kautta osasin rakentaa ja ylläpitää WordPress-sivustoa. Tein kotisivut itse ja hankin tarvittavat vakuutukset. 

Matila on käynnistellyt yritystään kaikessa rauhassa.

– Elämisen kulut ovat täällä hyvin pienet. Se on mahdollistanut aika stressittömän ja hitaasti tapahtuvan toiminnan kasvattamisen. En ole lähtenyt hötkyilemään markkinoinnin kanssa. Teen toimeksiantoja pikku hiljaa, kasvavissa määrin. Se toimii, ja minulla on hyvä balanssi työn sekä vapaa-ajan välillä.

Matila haluaa tarjota lakipalvelujaan matalalla kynnyksellä. 

– Olen heitä varten, jotka haluavat hoitaa lakiasiansa kustannustehokkaasti ja vaivattomasti, vaikka illalla kotisohvalta. 

Kohderyhmää ovat esimerkiksi yksin- ja pienyrittäjät.

– Heillä voi olla isompi kynnys kääntyä suurempien lakitoimistojen puoleen, sillä siellä on omantyyppiset tuntiliksansakin. Uskon, että matalan kynnyksen lakiavulle on tilausta.

Matila ja koirat Saharan dyyneillä.

Matila huomauttaa, että hänen kulunsa ovat maltilliset. Toimisto sijaitsee reissupakussa, ei ison kaupungin paraatipaikalla, ja se näkyy myös palvelujen hinnoittelussa.

Viime aikoina Matila on hoitanut erityyppisten yritysten asioita, kuten osakas- ja muiden sopimusten laadintaa, ollut läsnä sopimusneuvotteluissa ja laatinut erilaisia yhtiöoikeudellisia asiakirjoja.

– Lisäksi erityisosaamiseni liittyy perhe- ja jäämistöoikeuden puolelle. Teen muun muassa testamentteja, edunvalvontavaltakirjoja ja hoidan avioehtoasioita. Yksityispuolella olen viime aikoina avustanut useammassa avioerossa.

Sijainti vuodenaikojen mukaan

Matila kertoo olevansa iltavirkku, joten usein hän työskentelee iltapainotteisesti. Työpäivät muotoutuvat asiakkaiden tarpeiden ja pariskunnan omien suunnitelmien mukaan.

– Ajamme jonkin verran lähes päivittäin. 

Tähän mennessä pariskunta on vieraillut retkeilyautollaan 26 maassa, eteläisimpänä Marokko. Vuodenajat rytmittävät reissaamista jonkin verran. Retkeilyauto ei ole talviasuttava, joten talvisin he viihtyvät Etelä-Euroopassa.

– Yleensä suuntaamme Portugalin rannikon tuntumaan, missä on lämmintä ja aaltoja, sillä Craig tykkää surffata. 

Kun kesä etenee ja Etelä-Euroopassa alkaa tulla liian lämmintä, he siirtyvät Keski-Eurooppaan. Suomessa he viihtyvät yleensä heinäkuusta elokuun lopulle.

Näkymä Skotlannin Ylämaalta.

Matila sanoo, että yrittäjyys tukee todella hyvin reissaamista ja vanlife-elämäntyyliä. 

– Yrittäjyys mahdollistaa omannäköisen elämän ja itsensä toteuttamisen. Mahdollisuudet digiyrittäjänä ovat lähes rajattomat. Minulla sen ei tarvitse tarkoittaa vain juridisia toimeksiantoja, vaan vaikka sivutoimista tuloa matkabloggauspuolelta.

Paikkariippumattomaksi yritykseksi?

Matila painottaa, että jos yrittäjää kiehtoo reissuelämä, tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä sen takia, etteivät muutkaan alalla tee paikkariippumatonta työtä.

– Ole rohkeasti se ensimmäinen!

Matila myös kehottaa miettimään, miten yrityksen toimintaa voisi kehittää tai mukauttaa, jotta se mahdollistaisi paikkariippumattomuuden.

– Esimerkiksi Craig hoitaa rakennusprojekteista vain sen osan, joka onnistuu etänä läppäriltä käsin. Minä taas en hoida oikeudenkäyntejä, koska en pysty olemaan oikeuden istunnoissa läsnä.

– Uskoisin että monelta muultakin alalta ja yrityksestä löytyy sellaisia esimerkkejä, että toimenkuvasta voi jättää jotakin pois ja panostaa niihin alueisiin, jotka eivät edellytä fyysistä läsnäoloa tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.

Mitä tulee reissaamisen turvallisuuteen, kolmen vuoden aikana pariskunnalle ei ole sattunut mitään ikävää. Matila kertoo, että hän ja Craig miettivät isoissa kaupungeissa tarkkaan, mihin pakun voi jättää yksin. Lisäksi he säilyttävät arvo-omaisuuttaan lukitussa piilossa.

– Turvallisuuskysymysten vuoksi ei kuitenkaan kannata jättää tällaista kokemusta väliin. 

Toistaiseksi pariskunta aikoo jatkaa reissuelämää pakussa.

– Potentiaalisissa reissusuunnitelmissa siintää Turkki ja Georgia. Pakumatkailu on niin helppoa, että suunnitelmissa ei ole muuttaa matkustusmuotoa lähitulevaisuudessa. Pakujuristin matka siis jatkuu toistaiseksi. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen