3.2.2023 klo 22:00
Uutinen

Juuan Yrittäjille valtakunnallinen tunnustus

Juuan Yrittäjät, Isonkyrön Yrittäjät, Ulvilan Yrittäjät sekä Porvoon Yrittäjät palkittiin Suomen Yrittäjien vuoden 2022 parhaina paikallisyhdistyksinä. Vuoden 2022 toimialajärjestö on Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL. Kunniamaininnan sai Nokian Yrittäjät tuloksellisesta vaikuttamistyöstä ja myönteisestä jäsenkehityksestä.  

Yrittäjäjärjestön parhaat paikallisyhdistykset palkittiin jäsenmäärän mukaan neljässä sarjassa: 1–99, 100–200, 201–499 sekä yli 500 jäsenyritystä.  

Suomen Yrittäjillä on 377 paikallisyhdistystä ja 61 toimialajärjestöä, joiden joukosta voittajat valittiin. Palkinnot jaettiin yrittäjäjärjestön Vaikuttajafoorumissa Lappeenrannassa perjantaina 3. helmikuuta 2023. 
 
Juuan Yrittäjät kokoluokassaan paras paikallisyhdistys

Alle sadan jäsenyrityksen parhaana yhdistyksenä palkittiin Juuan Yrittäjät Pohjois-Karjalasta. Juuan Yrittäjät on onnistunut kasvattamaan jäsenmääräänsä. Yhdistyksellä on toimelias hallitus, joka viestii aktiivisesti jäsenilleen. Yhdistys saa hyvin näkyvyyttä paikallislehdessä. Juuan Yrittäjien kuntavaikuttaminen on edistänyt yrittämisen edellytyksiä. Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttikin Juualle Yrittäjyyskunta-palkinnon vuonna 2022. 

  • On ollut ilo seurata Juuan Yrittäjien ja Juuan kunnan yhteistyötä elinkeinopolitiikassa. Yhteistyö on ollut konkreettista, kunnasta löytyy nopeat ratkaisut suuriinkin kaavamuutoksiin, kunta pilkkoo hankintoja osiin niin, että myös yrittäjät pärjää kilpailutuksissa ja Juuasta löytyy tahtotilaa tehdä asioita yhdessä. Kuntavaikuttamisen lisäksi Juuan Yrittäjät toteuttivat viime vuonna auttamistempauksen, kertoo toimitusjohtaja Merja Blomberg Pohjois-Karjalan Yrittäjistä.

Juuan Yrittäjät teki rajat ylittävää yhteistyötä auttamalla monin eri tavoin Juukaan saapuneita ukrainalaisia sotapakolaisia: Hakemalla10 000 euron suuruisen pienkeräysluvan ja järjestämällä keräyksen yhdistys auttoi noin 30 sotapakolaisen ensihuollon. Yhdistykselle palkattiin kahdeksi kuukaudeksi työntekijä. Hänen tehtävänään oli huolehtia sotaa pakoon lähteneiden ihmisten perustarpeista ja tukea heidän selviytymistään ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina uudessa maassa. Pakolaisten saapuminen pienelle paikkakunnalle nostatti varsinaisen auttamisaallon niin yrittäjien kuin kuntalaistenkin keskuudessa. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Katja Kakkonen on toiminut päävastuullisena ukrainalaisten auttamisessa ja tehnyt heidän eteensä paljon yhteistyötä eri yritysten ja järjestöjen kanssa.

Vuosittainen tapahtuma on kuntalaisille ja Kolin alueen asukkaille tarjottava Hyvänmielen-jouluruoka. Se toteutetaan yhdessä yrittäjien ja Juuan kunnan kanssa. Yrittäjäyhdistyksen tehtävänä on kerätä varoja tapahtumaa varten. Vuonna 2022 jouluruokaa tarjottiin noin 1500 henkilölle. Vuosittainen tapahtuma on myös Joulunavaus, se toteutetaan yhdessä yrittäjien, paikallislehti Vaarojen Sanomien ja kunnan kanssa. Tähän tapahtumaan osallistuu noin 200–300 henkilöä.

Juuan Yrittäjissä koetaan, että paikallisyhdistyksen merkitys on olla yrittäjiä yhdistävä. Tärkein tehtävä on olla linkkinä kunnan ja yrittäjien välillä. Tärkeää on myös luoda yhteishenkeä ja virkistystä, järjestää tapahtumia ja koulutuksia.

Juuan Yrittäjissä oli aktiivista toimintaa vuoden 2022 aikana ja yhdistys järjesti kaksi isoa tapahtumaa: Yrittäjäiltamat toukokuussa ja Pielisen-Karjalan Yrittäjäjuhlan marraskuussa. Yrittäjäjuhlassa julkaistiin Lieksan, Nurmes-Valtimon ja Juuan vuoden yrittäjät. Juhlaan osallistui yhteensä 120 henkilöä kolmesta eri yhdistyksestä.

Isonkyrön Yrittäjät  
 
100–200 jäsenyrityksen yhdistyksistä parhaana palkittiin Isonkyrön Yrittäjät Etelä-Pohjanmaalta. Yhdistyksen hallitus työskentelee vahvasti ja tunnetusti yhteen hiileen puhaltaen. Tämä yhteishenki on vaikuttanut positiivisesti jäsenkehitykseen. Alueen yrittäjäyhdistysten Nuori Yrittäjyys Kyrönmaa -hanke on innostanut yrittäjyyteen. Hanke on erinomainen esimerkki nuoriin kohdistuvasta onnistuneesta yhteistyöstä ja vaikuttavasta toimintamallista. 

Ulvilan Yrittäjät 

201–499 jäsenen sarjassa parhaana paikallisyhdistyksen palkittiin Ulvilan Yrittäjät Satakunnasta. Yhdistys kehittää toimintaansa jatkuvasti ja konseptoi uusia toimintamalleja. 

Ulvilan Yrittäjät esimerkillinen toimija monessa: hallitustyöskentelyssä, viestinnässä, jäsenhankinnassa ja ennen kaikkea jäsenkokemuksesta huolehtimisessa. 

Porvoon Yrittäjät 
 
Suurimpien yhdistysten, eli vähintään 500 jäsenyrityksen sarjassa palkittiin Porvoon Yrittäjät – Borgå Företagare Uudeltamaalta. Kaksikielinen yhdistys on tehnyt vuosikaudet laajaa, laadukasta ja luotettavaa työtä yrittäjien eteen. Toimintaa kehitetään jatkuvasti. Yhdistys on tehnyt tuloksekasta kuntavaikuttamista. Esimerkiksi se on parantanut yhdessä kaupungin kanssa onnistuneessa yhteistyössä Yrittäjien Kuntabarometrin tuloksia. Yhdistys antaa myös arvokasta palautetta aluejärjestöille ja Yrittäjien keskustoimistolle, ja jakaa tietoa onnistumisistaan.  

Suomen Kuljetus- ja logistiikka SKAL vuoden toimialajärjestö  

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry palkittiin Suomen Yrittäjien vuoden toimialajärjestönä. SKAL on tehnyt vaikuttavaa ja tuloksekasta edunvalvontaa, kun polttoainekustannukset ovat nousseet rajusti mm. Ukrainan sodan takia. SKAL vaikutti vahvasti jakeluvelvoitteen keventämiseen, kuljetusyritysten polttoainetukeen ja ammattidieselin valmistelun käynnistämiseen. Järjestön viestintä on aktiivista ja näkyvää niin medialle kuin jäsenilleen. Järjestön palveluntarjonta jäsenilleen on monipuolista ja siihen on panostettu. Toimintaa kehitetään jatkuvasti. 

Toimialajärjestöllä on vahvaa yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa. 

Kunniamaininnat menivät Nokian Yrittäjälle 

Suomen Yrittäjien kunniamaininnan sai Nokian Yrittäjät Pirkanmaalta. Yrittäjäyhdistys sai maininnan vahvasta, näkyvästä ja tuloksekkaasta vaikuttamistyöstä sekä positiivisesta jäsenkehityksestä. Nokian Yrittäjät kuuluu kokoluokaltaan 201–499 jäsenyrityksen sarjaan. 

Lisätietoja: 

Kuvia palkituista on median vapaassa käytössä yrittajat.kuva.fi. Vaikuttajafoorumin palkintojenjaon kuvaa Nestori Lönngren.  

kehittämispäällikkö Hannamari Heinonen, Suomen Yrittäjät, p. 050 567 3395, hannamari.heinonen@yrittajat.fi 

Lisätietoja Juuan Yrittäjistä; toimitusjohtaja Merja Blomberg, Pohjois-Karjalan Yrittäjät p.050 367 5194