Juureshillo vie uudenlaiselle makumatkalle

Uusilla hilloilla yrittäjät haluavat tuoda elintarvikepuolelle uudenlaista pirskahdusta ja makumatkoja.

Teksti ja kuvat: Noora Pajuoja

Joensuun keskustassa porisevassa kippikattilassa syntyy yrittäjäpariskunta Antti ja Karoliina Gavrilovin tekemiä uudenlaisia erikoistuotteita. Halkovarastoksi nimetyssä toimitilassa tehdään paikallisia artesaanihilloja, jotka valmistetaan Nokiakan omaa reseptiikkaa vaalien. Vuoden 2021 keväällä perustettu Nokiakka Oy valmistaa perinteisistä marjahilloista poiketen hilloja juureksista, kuten punajuuresta, porkkanasta ja inkivääristä.

Idea yritystoimintaan syntyi alunperin, kun Antti ja Karoliina pohtivat osallistumista yritysidean kehittämiseen tarkoitettuun Draft-ohjelmaan Joensuussa.
– Kaikki lähti siitä, kun ajattelimme osallistua Draftiin, mutta liikeidea siihen ei ollut vielä täysin selvillä. Alun perin pyörittelimme mielessämme ihan toisenlaisia ajatuksia, samalla kun keittelin kurpitsapikkelsiä kotikeittiössä. Sitten Antti ehdotti, että entä jos hakisimme Draft -ohjelmaan mukaan valmistamillani juurestuotteilla. Valitsimme kolme tuotetta mukaan grillikauden tuoteperheeksi, ja niistä karsiutui päätuotteeksi porkkana-inkiväärihillo, Karoliina Gavrilov kertoo.

Alkutaival on ollut vauhdikas tuoreen yritystoiminnan parissa. Draftin kautta myyntiin valmistui ensimmäinen Nokiakan juureshillotuote, jonka jälkeen Gavrilovit osallistuivat ideallaan myös Business Joensuun Start Me Up -kilpailuun. Sieltä heille tuli voitto kilpailun opiskelijasarjassa. Tällä hetkellä Nokiakka valmistaa kahta lippulaivatuotetta, porkkana-inkiväärihilloa sekä punajuuri-inkiväärihilloketta. Uutuutena tuotesarjassa on myös joulukuussa 2021 lanseerattu punajuuri kuohujuoma Lemmenkuohu, jonka ensimmäinen erä on jo loppuunmyyty.

Todeksi kiteytynyt unelma

Yrityksen nimi Nokiakka juontaa juurensa pohjolan villiin energiaan.
– Sitä mielikuvaa juuri haluamme herättää. Nimenä se oli mukana heti alusta alkaen, kun pääsimme mukaan Draft -ohjelmaan. Ajatus mystisyydestä, pohjolan voimasta, metsästä ja omavaraisuudesta – ne liittyvät nimen symboliikkaan, Karoliina Gavrilov kuvailee.

Nokiakka syntyi aikaan, joka monen mielestä on ollut yritystoiminnalle haastavaa. Yrittäjäpariskunta kuitenkin kokee ajankohdan olleen heille oikea.
–Meidän tuote kuitenkin on perinteisestä poikkeava, joka erottuu joukosta hillohyllyillä.


Hillo mielikuvitukselle

Vaikka juurestuotteet voisi helposti mieltää terveystuotteiksi, se ei kuitenkaan ole yrityksen ajatusmaailman ytimessä.

– Ennemminkin haluamme tarjota makuseikkailua perinteiseen hillotarjontaan. Tuotteemme sopivat erinomaisesti grillikauden oheen, sekä myös juustopöytään, hodareihin tai vaikkapa jäätelön kanssa. Oikeastaan minkä kanssa vain. Tämän voisikin sanoa olevan hillo mielikuvitukselle.

Ideoita uusien tuotteiden suhteen idearikkaalla pariskunnalla on paljon. Viisilapsisen perheen arki pitää kuitenkin kiireisenä myös töiden ulkopuolella.
– Työpäivät tulee tehtyä tehokkaasti, kun käytössä oleva aika on rajallista. Päivää ei voi jatkaa loputtomiin. Se on ehkä hyväkin, Antti ja Karoliina toteavat.
Yrittämisessä heitä kiehtoo sen suoma vapaus ja mahdollisuus määrittää itse työn rytmi.
­– Tekemisestä innostuessa pääsee välillä hyvinkin meditatiiviseen tilaan. Kyllä tässä on koko sielu mukana, Karoliina toteaa.


Nokiakka Oy

– Perustettu vuonna 2021
– Kotipaikka Joensuu
– Voittanut liikeidealla Start Me Up- opiskelijapalkinnon 1.sijan

– Päätuotteina juureshillot ja hillokkeet
– Valmisti myös porkkana-inkivääri jäätelöä Nikolai-jäätelöiden kanssa kesällä 2021

– Yrittäjät Karoliina ja Antti Gavrilov
– Karoliina Gavrilov on tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööri, media-assistentti ja opiskelee valokuvaajaksi
– Antti Gavrilov on ravintolakokki, restonomi , sekä monimedia-alan ammattilainen ja yrittäjä – Jälleenmyyjiä Nokiakalla on tällä hetkellä viisi kappaletta