24.8.2018 klo 19:46
Uutinen

Juuri nyt: Laten koneen Lasse Saarenpää on Vuoden nuori yrittäjä 2018

Vuoden nuori yrittäjä 2018 on juuri valittu Get Together -tapahtumassa Hyvinkäällä.

Laten koneen yrittäjä Lasse Saarenpää Etelä-Pohjanmaalta on Vuoden nuori yrittäjä 2018. Suomen Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä -kilpailussa toiseksi ylsi Birkkalan tilan Simo Larmo Varsinais-Suomesta ja kolmanneksi siivousyritys Kiffelin yrittäjä Jenni Parpala Pohjanmaalta. Voittaja ratkesi perjantai-iltana Nuorten Yrittäjien valtakunnallisessa Get Together – päätapahtumassa Hyvinkäällä.

Toiminimestä kansainväliseksi menestykseksi

Tuurilaisessa Laten Koneessa tuomaristoa kiehtoi erityisesti tarina 14-vuotiaasta yrittäjästä. Lasse Saarenpää aloitti uransa toiminimellä ja on kasvattanut yrityksensä kansainväliseksi käytettyjen maanrakennus- ja nostokoneiden maahantuojaksi, korjaamoksi sekä myyjäksi. Saarenpää täyttää loppuvuodesta 35 vuotta.

Nykyisin Saarenpään yrityksen liikevaihto on useita miljoonia, kasvuprosentit vakuuttavat ja vientikaista on auki. Erityishuomiona tuomaristo nosti sen, että Saarenpäällä on kansainvälistä liiketoimintaa pääomaa sitovalla alalla ja merkittävänä osa-alueena myös maanrakennuskoneiden työlaitteiden tuotekehitys, valmistuttaminen ja myynti. Hän on myös onnistunut pitämään taseensa vakaana, investoinneista huolimatta.

– Kyllä se on se tekemisen palo ja kun näkee että asioita tapahtuu ja toiminta kehittyy. Pääsee tekemään, näkemään, kokeilemaan, oppimaan uutta, Saarenpää kommentoi.

Katso videolta, miltä Laten Koneessa näyttää!

Simo Larmo onnistui omistajanvaihdoksessa

Suomusjärveläinen Simo Larmo on lähtenyt rohkeasti jatkamaan yritystä, joka syntyi jo 1800-luvun lopussa. Birkkalan tila on hakenut erikoistumista alalla, joka luottaa edelleen suurimmaksi osaksi massatuotantoon. Larmon yrityksessä tuotanto hoidetaan itse alusta loppuun ja toimintaa on viety rohkeasti kansainvälisille markkinoille, Amazon-verkkokauppaa myöten. Speltin tuotteistus osuu moneen tämän hetkiseen megatrendiin: lähiruoka, puhtaus, ruuan alkuperä ja yleinen hyvinvointi kiinnostavat enemmän kuin koskaan ennen.

Tuomariston mukaan Birkkalan tila on palkinnon arvoinen osoittaessaan sen, miten maailman perinteisin elinkeino voi pysyä jatkuvassa muutoksessa mukana ja kasvaa käsityöläisyydestä täysveriseksi yrittäjyydeksi.

– Maatilayrittäjyyden etuna on se, että täällä saa olla koko ajan kädet siellä mullassa, siellä on paljon niitä käytännön töitä, Larmo kertoo.

Kurkkaa videolta Birkkalan tilalle!

Jenni Parpalan Kiffel erottuu ”säkenöivällä” tavalla

Vaasalaisen Jenni Parpalan siivousyrityksen Kiffelin yritysidean konseptointi ja tylsäksi miellettyyn bisneksen paketoiminen tarinaan parisuhteiden parantamisesta erottuu tuomariston mukaan säkenöivällä tavalla kilpailijoistaan.

Kiffelin slogan ”puolitamme perheenne riidat” on nerokas lähestyessään kotisiivousta ihmissuhteiden näkökulmasta. Kasvottomien siivousyritysten keskellä on piristävää nähdä sivuilla perustajan kasvot ja tarina. Etenkin yksityinen kuluttaja ostanee palveluita mieluummin ihmiseltä kuin yrityksiltä.

Tuomaristo antoi pisteet myös paketoinnista ja selkeästä hinnoittelusta: asiakas näkee heti mitä saa, ja pakettien nimet jäävät mieleen. Lisäksi sen esiin nostaminen, että yritys maksaa alan parasta palkkaa tuottaa hyvän mielen tiedostavalle kuluttajalle. Parpala on kasvattanut liiketoimintaansa kannattavaan tahtiin ja lisää kasvua on suunnitelmissa.

– Tämä on ainut muoto missä pystyn yhdistämään työn perheeseen. Katsoin että yrittäjyys on ainut vaihtoehto, missä pystyn olemaan äiti sillä tavalla kuin haluan olla, Parpala sanoo.

Katso videolta Jenni Parpalan haastattelu!

Voittajalle 20 000 euroa

Voittaja Lasse Saarenpää pokkasi voitostaan 20 000 euroa, Simo Larmo 7000 euroa ja Jenni Parpala 3000 euroa. Palkintorahat lahjotti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Kovassa kilpailussa finaaliin ylsivät myös ohjelmistoyrittäjä Janne Puustinen, 30, Keski-Suomesta ja fitness-yrittäjä Emmi Salo, 29, Keski-Pohjanmaalta.

Finalistit valittiin Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen järjestämien alueellisten alkukilpailujen 18 voittajan joukosta. Alkukilpailuihin ehdokkaita jättivät Suomen Yrittäjien paikallisyhdistykset sekä jäsenyrittäjät. Paikallisyhdistykset hyödynsivät ehdokasasettelussaan viime syksynä kansalaisilta kerättyjä ilmiantoja, joita saatiin peräti 261.

Voittajat valitsi raati, johon kuuluivat yrittäjä Niklas Nukari, Takuullecom Oy (Vuoden nuori yrittäjä 2017), yrittäjä Anna Perho, yrittäjä Kati Rauhaniemi, Business&Marketing Dot Oy, Sam Nieminen, SGN Group Oy (Yksityisyrittäjäin Säätiön edustaja) sekä digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjät.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi