1.9.2018 klo 07:30
Uutinen

Juustolayrittäjälle tuhansien eurojen kulut: Veta-nimi liian lähellä fetaa – ”yhdestä kirjaimesta tapellaan”

Elintarvikeviranomaisten mielestä Saloniemen Juustolan veta-juusto muistuttaa liiaksi kreikkalaista fetaa.

– Tällaista tämä Suomi on, huokaa laitilalaisen Saloniemen Juustolan yrittäjä Riitta Saloniemi.

Juustola on toistakymmentä vuotta valmistanut vetaksi kutsumaansa juustoa. Jatkossa valikoimista ei kuitenkaan löydy enää vetaa.

Saloniemi kertoo saaneensa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta määräyksen muuttaa tuotteen nimeä, koska se muistuttaa liiaksi nimisuojan saanutta kreikkalaista feta-juustoa.

– Meidän veta on höylälläkin leikattavaa eikä muistuta Kreikan fetaa ollenkaan. Väitän myös, että meidän omat työnimet ovat jo ihmisten huulilla ja mielessä, eivätkä ihmiset ajattele niiden olevan kreikkalaisen fetan korvikkeita, Saloniemi kirjoitti juustolan Facebook-sivuilla.

– Eviran virkamiehen mukaan meille on ollut taloudellista hyötyä veta-nimestä, koska olen ratsastanut aidon kreikkalaisen fetan maineella. Mielenkiintoista, sillä en ole koskaan kokenut ulkomaan tuontijuustoja arvokkaammiksi kuin omani. MInusta meillä on omanlainen tuote, joka ei edes kilpaile noiden sarjassa. Pitääkö tällaiseen alistua aina vaan?

Saloniemi kertoo Yrittäjät.fi:lle, että Evira antoi heille puoli vuotta siirtymäaikaa.

– En suinkaan ole ainoa, vastaavia tapauksia on Suomessa useita.

Muutostyöstä aiheutuu suuria kustannuksia.

– Pelkät painolaatat ovat neljän tuotteen osalta pari tonnia. Jos joudun uusimaan pakkauksia niin 7 000–8 000 euroa. Isoille yrityksille pikkuraha, mutta eri asia pienessä nyrkkipajassa.

Saloniemen mukaan elintarvikealan yrittäjän on vaikeaa mukautua alati muuttuvaan lainsäädäntöön.

– 20 vuoden aikana olen huomannut, että joka kerta tulee jotain uutta. Ei yrittäjä pysty valmistautumaan omavalvontaan niin, että kaikki olisi kunnossa. En usko, että kukaan yrittäjä pystyy. Laki muuttuu niin nopeasti. Tuntuu ihmeelliseltä, että yrittäjän pitäisi lukea lakia, kun viranomaiset eivät pysty siihen itsekään.

– Vähän ihmeelliseltä tämä tuntuu. Tässä maailmassa härkätappelutkin ovat mahdollisia, mutta meillä tapellaan yhdestä kirjaimesta, Saloniemi hämmästelee.

”Nimisuojan yksityiskohdat pysyivät pitkään epäselvinä”

Taloussanomien haastattelema Eviran ylitarkastaja Mika Varjonen kertoo olevansa pahoillaan yrittäjän puolesta.

– Fetan nimisuojan yksityiskohdat pysyivät pitkään epäselvinä niin yrittäjille kuin viranomaisille, Varjonen toteaa lehdelle.

– Löytyi toinenkin valmistaja, joka käytti veta-nimeä. Tämän yrittäjän kohdalla tilanne oli kuitenkin se, ettei juusto ollut vielä ehtinyt varsinaiseen tuotantoon. Yrittäjä oli vasta suunnittelemassa veta-nimen lanseeraamista, Varjonen sanoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Saloniemen Juustola