31.5.2018 klo 09:02
Uutinen

Jyrki Mäkynen haluaa jatkaa Suomen Yrittäjien puheenjohtajana

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen hakee kolmannelle kaudelle järjestön puheenjohtajana. Myös kolme neljästä nykyisestä varapuheenjohtajasta haluaa jatkaa tehtävässään.

Jyrki Mäkynen ilmoitti torstaiaamuna Lännen Median haastattelussa, että on käytettävissä Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi vielä yhdelle kaksivuotiskaudelle, mikä on sääntöjen mukaan mahdollista.

– Olen aika ajoin miettinyt ratkaisua viime kuukausina. Asioita on kesken ja harkinnan jälkeen päätin, että olen ehdolla vielä kolmannelle kaudelle, Mäkynen kertoo Yrittäjäsanomille.

Yrittäjäsanomien tekemän kyselyn mukaan myös järjestön nykyiset varapuheenjohtajat eli Varsinais-Suomen Jaakko Männistö, pääkaupunkiseudun Carita Orlando ja Etelä-Savon Nina Rasola haluavat jatkaa tehtävissään. Heille kuluva kaksivuotiskausi on ensimmäinen.

Toimialajärjestöjen edustaja puheenjohtajistossa, Taloushallintoliiton Mikko Akselin on varapuheenjohtajana nyt kolmatta kautta eli sääntöjen mukaan hän ei voi asettua enää ehdolle varapuheenjohtajaksi. Taloushallintoliitolta saattaa tulla uusi ehdokas varapuheenjohtajistoon.

– Keskusteluja asiasta on käyty ja harkitsen asiaa, että asetunko ehdolle varapuheenjohtajaksi. Arvostan suuresti Suomen Yrittäjiä järjestönä, sanoo Taloushallintoliiton puheenjohtaja Antti Rantalainen.

Kolmet vaalit edessä

Jyrki Mäkyselle ehdolle asettumisen syinä on muun muassa se, että edessä ovat kolmet vaalit tai ainakin vähintään kahdet eli eduskuntavaalit ja eurovaalit. Maakuntavaalien kohtalosta ei ole vielä varmuutta.

– Eduskuntavaalit ovat tärkeimmät. Järjestön uudistaminen on toinen erittäin merkittävä asia. Kun olen ollut uudistusta käynnistämässä haluan myös jatkaa sitä, Mäkynen perustelee ratkaisuaan.

– Yrittäjien edunvalvonnan puolella ykkösasia on työmarkkinoiden uudistaminen ja muutosten aikaansaaminen siellä. Tilanne näytti aluksi hyvältä nykyisen hallituksen ohjelman kanssa. Jotakin olisi voinut tapahtua, mutta sitten hallitus jäikin monesta eri syystä lähtökuoppiin, Jyrki Mäkynen sanoo.

Paikallinen sopiminen on Mäkysen mukaan työmarkkinoiden keskeisin asia, se että työn tekemisen ehdoista voidaan aidosti ja oikeasti sopia työpaikoilla työnantajan ja työntekijän välillä.

– Emme edelleenkään halua romuttaa tes-järjestelmää. Se on hyvä lähtökohta, mutta sen pitäisi olla väljä raami, johon pitää olla mahdollisuus tehdä paikallisia poikkeuksia, Jyrki Mäkynen kuvailee.

– Yritysverotuksen kehittäminen on myös tärkeä asia, samoin yrittäjän sosiaaliturva. Siellä on selviä epäkohtia, yksi räikeimmistä on yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen heikko työttömyysturva, puheenjohtaja Mäkynen listaa tärkeimpiä asioita.

– Koulutuspolitiikka on itselleni läheinen asia ja olen mukana niin ammattikorkeakoulun kuin koulutuskuntayhtymän hallituksissa. Osaavan työvoiman saaminen on kohtalonkysymys suomalaisille yrityksille ja koko maalle, Mäkynen painottaa.

Tuleeko vastaehdokkaita?

Yrittäjät ovat värikästä ja voimakastahtoista porukkaa. Millaista palautetta puheenjohtaja Mäkynen on saanut kiertäessään maata kuluneen kauden aikana?

– Porukan antama palaute on tämän työn suola. Mielipiteitä ei tarvitse lypsää, vaan palaute tulee välittömästi. On myös mukava saada hyvää palautetta. Se on yksi perusteista, miksi asetun ehdolle. Kannatusta tuntuu olevan eri puolilla maata, Jyrki Mäkynen sanoo.

Oma piiri Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät tulee esittämään Mäkystä puheenjohtajaksi.

Yrittäjien aluejärjestöt tai toimialajärjestöt eivät ole vielä pitäneet kokouksia, joissa virallisesti nimetään niiden mahdolliset puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat.

Jyrki Mäkynen valittiin vuonna 2016 Vaasan liittokokouksessa jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita. Mitkä ovat hänen aavistuksensa nyt – saako hän loppusyksystä Turun liittokokouksessa vastaehdokkaan tai -ehdokkaita?

– En tiedä siitä enkä sellaisesta ensimmäisenä kuule. Tarjoan itseni järjestön käyttöön ja teen parhaani. Muut katsovat kuinka pitkälle se riittää ja tekevät johtopäätökset, Mäkynen mukailee tunnettua urheilijasanontaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi