Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.4.2021 klo 15:04
Uutinen

Kahden maakunnan yhteinen uusi omistajavaihdospalvelu vauhdittaa yrityskauppoja Itä-Suomessa

Pohjois-Karjalassa pari vuotta pyörinyt Jatkis-omistajavaihdospalvelu laajentuu Pohjois-Savon maakuntaan. Kyseessä on vasta toinen ylimaakunnallinen omistajavaihdospalvelu Suomessa. – Saamme käyttöömme Business Joensuun ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien koeponnistetut toimitavat ja työkalut ja voimme auttaa uusilla konsepteilla sekä yritystään myyviä että ostokohteita etsiviä yrityksiä, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Palvelua operoivat Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Business Joensuu sekä kehitysyhtiöt ja Pohjois-Savon puolella Savon Yrittäjät. Tiimit toimivat Kuopiossa ja Joensuussa ja tämän lisäksi yhteistyöverkostoon kuuluu yksityisiä asiantuntijoita lakitoimistoista ja yrityskonsultointia tekevistä yrityksistä.

Tärkeä osa verkostoa ovat myös kuntien ja kehitysyhtiöiden yritysneuvojat, joilla on ajantasainen kontaktipinta yrityksiin. – Verkostossa on tämän yhteistyön voima, sanoo molemmissa maakunnissa toimiva projektipäällikkö Jan Kontiainen, jolla on pitkä kokemus yritystoiminnasta ja toteutuneista yrityskaupoista.

Pohjois-Karjalassa saavutetut tulokset ovat vakuuttavia.

– Hankkeeseen osallistuminen on selvästi parantanut mahdollisuutta saavuttaa yrityskauppa tai omistajavaihdos. Viime vuonna joka kymmenes Työpajatoimintaan osallistuneista oli mukana yrityskaupassa jo saman vuoden aikana, kertoo Kontiainen. Tärkeää on valmistautuminen ajoissa. Yrityksen arvo yleensä lähtee nousuun, kun fokus kohdistetaan oikeisiin asioihin ja arvoa mitataan säännöllisesti.

Business Joensuun välityksellä tehdään vuosittain noin 50 omistajanvaihdosta, kertoo palvelujohtaja Tuomo Roivas.

– Omistajavaihdosten kauppapaikka Osuva-yrityspörssi ja monipuoliset Business Joensuun omistamat Osuva-palvelun sähkoiset työkalut ovat olleet avainasemassa tulokselliseen lopputulokseen. Nyt Pohjois-Karjalan osaaminen ja toimintamallit tulevat käyttöön myös Pohjois-Savon alueella, Roivas jatkaa.

Muutama vuosi sitten Pohjois-Karjalan Pk-yrityksistä 35 % suunnitteli omistajavaihdoksia, toteaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

– Jatkis-hankkeen onnistuneille yrityskaupoilla on saatu purettua tätä kysyntää ja nyt viidennes kevään PK-barometriin vastanneista yrityksistä etsii uutta omistajaa.

Onnistuneilla omistajavaihdoksilla estetään tarpeettomat yritysten alasajot

Savon Yrittäjien meneillään oleva yrityksille suunnattu koronakysely kertoo, että kiinnostusta omistajavaihdoksiin on. Mittaushetken reilusta sadasta yrityskauppoja tavoittelevista yrityksistä 12 % tähtää yrityksensä myyntiä seuraavan kahden vuoden aikana ja 19 % seuraavien 3–5 vuoden aikana.

Hyvissä ajoin suunnitelluilla omistajavaihdoksilla estetään tarpeettomat yritysten alasajot.

– Noin viidennes tähän mennessä vastanneista 556 yrittäjästä kertoo harkitsevansa yrityksen alasajoa, kertoo Paula Aikio-Tallgren. Näistä 16 % kertoo lopettamisuhasta kuluvan vuoden aikana ja peräti 53 % kahden seuraavan vuoden aikana. Nyt on tärkeä tarttua sellaisiin yrityksiin, joissa on realisoitavia toimintoja, osaamista tai kiinteää omaisuutta ja joiden liikeidea on edelleen toimiva.

Suurin lopettamisen syy on vastaajien mukaan yrittäjän ikä ja eläköityminen. Yritykset voivat olla hyvinkin kannattavia, mutta ongelmana on ostajien löytyminen.

– Tähän tarpeeseen Savon Jatkis palvelu pystyy vastaamaan luomalla aktiivista yrityskauppakulttuuria ja ostajien ja myyjien verkostoa, toteaa Jan Kontiainen.

Savon Jatkiksen toiminnan rahoittavat tänä vuonna kaikki Pohjois-Savon kunnat, Pohjois-Savon liitto sekä Savon Yrittäjät.

www.yrittajat.fi/savon-jatkis

Lisätietoja

Paula Aikio-Tallgren, toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät, 0400 404 346, paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Business Joensuu, palvelujohtaja, Tuomo Roivas, 0400 891 391, tuomo.roivas@businessjoensuu.fi

Jan Kontiainen, projektipäällikkö, Jatkis ja Savon Jatkis-palvelu, 040 555 4348 jan.kontiainen@yrittajat.fi

Merja Blomberg, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan Yrittäjät, 050 367 5194, merja.blomberg@yrittajat.fi