20.11.2019 klo 09:00
Uutinen

Kaikki avointa ja mahdollisuudet rajattomat

Jutussa on kolme kovaa syytä, miksi yrittäjän kannattaa tutustua avoimen lähdekoodin mahdollisuuksiin. Yritysten käytössä olevien ohjelmien ostaminen on vaihtunut lisensseistä palveluiden hankkimiseksi. Avoin lähdekoodi vain vahvistaa tätä kehitystä.

Avoimen lähdekoodin pohjalle rakentuva liiketoiminta on kasvanut Suomessa. Asia kuulostaa nörttislangilta, mutta se on arkipäivää jo kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla. Silti mahdollisuuksia on paljon hyödyntämättä.

– Jos mietitään liiketoimintapotentiaalia asteikolla yhdestä sataan, olemme tällä hetkellä ehkä kohdassa 1,4, toteaa COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju. Hän johtaa myös Hämeenlinnan kaupungin ”älykkäät palvelut” ekosysteemin työryhmää.

Väliharjun mukaan Hämeenlinnan seudulla on paljon osaamista avoimessa teknologiassa. Alueella ymmärretään myös siihen liittyvät mahdollisuudet. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen voi lisätä tehokkuutta, tuoda kilpailuetua ja tuottaa selvää säästöä käytännössä kaikessa yritystoiminnassa.

– Avoimessa teknologiassa on valtava innovaatiopotentiaali, jota voidaan hyödyntää alueen elinvoiman lisäämiseen. Kaikki yritykset voivat hyötyä miettimällä omia ohjelmistohankintojaan ja liiketoimintaansa avoimen lähdekoodin näkökulmasta.

Väliharju myös uskoo, että Hämeenlinnassa on mahdollista synnyttää avoimen teknologian osaamiskeskittymä, jota ei missään muualla maailmassa ole kyetty tekemään.

– Se taas luo uudenlaista osaamista ja työpaikkoja alueelle ja sitä kautta lisää myös uusien alan yritysten määrää sekä hyvinvointia, Väliharju summaa.

Viisi mahdollisuutta yrityksille

1 Yritys voi ottaa itse käyttöön avoimen lähdekoodin ohjelmiston ja käyttää sitä itse (www-sivut, CRM tai vastaavia)

2 Yritys voi ostaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoja palveluna (käyttää ohjelmistoa toimittajalukottomasti ja vaihtaa toimittajaa tarpeen mukaan ilman, että ohjelmisto vaihtuu)

3 Ottaa avoimen lähdekoodin ohjelmiston osaksi omaa liiketoimintaansa (esim. robotissa avoimen lähdekoodin ohjelmisto)

4 Toteuttaa koko liiketoiminta avoimen lähdekoodin ohjelmiston päälle (Odoo, Drupal, Ripple Foundation, Joomla, WordPress jne.)

5 Tarjolla tukea neuvontaa yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita miettimään liiketoimintaansa avoimen teknologian alueella: yhteyttä voi ottaa timo.valiharju (at) coss.fi