22.7.2021 klo 09:08
Uutinen

”Kaikki panokset on laitettu pöytään” – ravintolayrittäjä Tanja Leino odottaa innolla tulevaa Kosken Kohaus-viikonloppua

Pitopalvelu- ja ravintolayrittäjä Tanja Leino (49) elää nyt vuoden kiireisimpiä viikkoja. Meneillään on juhlasesonki ja viikonloput täyttyvät häistä ja muista perhejuhlista. Myös ravintola Karan vuoden kohokohta on käsillä, sillä tulevana perjantaina starttaa kauan odotettu Kohaus-viikonloppu, jolloin nykyiset ja entiset koskelaiset kokoontuvat viettämään Kosken Tl Yrittäjien organisoimaa kylätapahtumaa – Kosken Kohausta.

Ravintola Kara toimii tapahtuman eräänlaisena keskipisteenä, jonne kokoonnutaan viettämään iltaa. Luvassa on valtakunnan tasollakin tunnettuja esiintyjiä, mutta ennen kaikkea yhteisöllistä kylätunnelmaa.

– Täytyy sanoa, että meillä on kovat odotukset tulevan viikonlopun osalta. Kaikki panokset on laitettu pöytään ja on otettu riskiä myös taloudellisesti. Nyt jännitämme mahdollisia ravintolarajoituksia ja sitä tulevatko ne jotenkin vaikuttamaan meidän suunnitelmiimme, toteaa Tanja Leino.

Ensi vuonna 15-vuotista yrittäjätavaltaan juhliva Leino ei vielä lapsuudessaan ajatellut lähtevänsä ravintola-alalle, eikä liioin yrittäjäksi. Peruskoulun jälkeen hän suuntasi opiskelemaan keittiöapulaiseksi. Opintojen aikana liekki ruuanlaittoon syttyi entisestään ja Leino päätyikin opiskelemaan ravintolakokiksi. Tuolloin alkoivat jo itää myös ajatukset oman ravintolan perustamisesta, mutta aika ei ollut vielä kypsä.

Valmistumisen jälkeen kokemusta alalta karttui niin ravintolakokkina kuin myös koskelaisen hoivakodin keittiössä.

– Yrittäjyyteni alkoi pitopalvelusta, jota tein osa-aikaisesti palkkatöiden ohella. Pikkuhiljaa asiakaskunta alkoi kasvaa ja sen aikaiset tilat Sorvaston koululla alkoivat käydä ahtaiksi. Niinpä tuli ajankohtaiseksi etsiä uusi tila yritystoiminnalle, kertoo Leino.

Tuolloin jo kokoaikaisesti yrittäjänä toimiva Tanja Leino päätti laajentaa uusien tilojen myötä myös lounas- ja kahvilatoimintaan. Syntyi Tanjan Herkkunurkka, jonka nimen alla yrittäjä tarjosi ammattitaitoaan asiakkaille.

Vuonna 2019 avautui eteen uudenlainen mahdollisuus, kun paikallinen ravintola Kestikara haki uutta kipparia johtoonsa. Jyrki Sukulan ”Kuppilat kuntoon” -ohjelmastakin tuttu ravintola herätti myös Leinon kiinnostuksen.

– Mottoni on, että kaikkea pitää kokeilla kerran elämässä. Oman ala carte -ravintolan perustaminen oli pyörinyt jo kauan mielessäni, joten päätin tarttua tilaisuuteen, sanoo Leino.

Nyt kaksi ja puoli vuotta ravintola Karan omistajana toimineen Leinon koskelaiset ovat ottaneet vastaan hyvin. Lämpimästä vastaanotosta huolimatta alku on kuitenkin ollut kivinen.

– Teimme aluksi remonttia ja laitoimme paikkoja oman näköiseksi. Kun alkusatsaukset oli tehty, piti päästä tekemään täysillä hommia, mutta silloin iski pandemia ja kaikki suunnitelmat heittivät härän pyllyä.

Ravintolayrittäjien tilanne on ollut useasti esillä myös yrittäjäjärjestössä. Myös Tanja Leino kertoo oman kritiikkinsä viranomaistoimintaa kohtaan.

– Mielestäni on väärin, että joudumme maksamaan pitkän pennin Aville erilaisista lupamaksuista. Mikäli kuitenkin joudumme perumaan omia tapahtumiamme tai laittamaan ovet väliaikaisesti säppiin, emme ole saaneet mitään palautuksia lupamaksuista. Olisi kohtuullista, että myös sieltä puolelta tultaisiin vastaan, kun kaikki me muut olemme joutuneet joustamaan, sanoo Leino.

Tällä hetkellä Tanja Leino työllistää itsensä lisäksi neljä muuta ravintola-alan ammattilaista, joista yksi on kesätyöntekijä. Yrittäjä kiittelee ennen kaikkea sitoutunutta ja joustavaa henkilökuntaansa.

– Minulla on erittäin joustava ja osaava henkilökunta, joka on valmis tarttumaan kokin töiden lisäksi puikkoihin myös baarin puolella.

Parhaiksi puolikseen yrittäjänä Tanja kertoo kykynsä painaa tarvittaessa pitkää päivää, kuin myös mielikuvituksellisuuden ja luovuuden. Sen sijaan paperitöitä hän pitää omien sanojensa mukaan ”pakkopullana”.

Kun tiedustelemme Leinon tulevaisuuden haaveita yrittäjänä tai ihan henkilökohtaisessa elämässä, kertoo hän seuraavaa;

– Vielä jonakin päivänä haluaisin asua jossakin lämpimässä maassa ja tehdä sen verran töitä ravintolassa, että pärjäisimme. Lähitulevaisuudessa haluaisin päästä kokeilemaan merenneitouintia. Yksi työntekijöistäni vetää tällaisia kursseja ja hän on jo lupautunut oppaaksemme, Leino naurahtaa.

Teksti ja kuva: Inkeri Sundberg