27.9.2021 klo 11:01
Uutinen

Kaksi valtakunnallista yrittäjäpalkintoa Varsinais-Suomeen – Pete Poskiparta Vuoden yksinyrittäjäksi ja Irina Nurmelle 3. sija valtakunnallisessa Vuoden nuori yrittäjä -kilpailussa

Viime viikonloppuna järjestetty Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaala toi tullessaan suurta menestystä ja iloa Varsinais-Suomeen, kun kaksi varsinaissuomalaista yrittäjää nappasi palkinnon kovatasoisessa valtakunnallisissa yrittäjäkilpailuissa.

Tänä vuonna valtakunnallisia yksinyrittäjä -palkintoja jaettiin kaksi; mentalisti Pete Poskiparralle sekä yrittäjä Heikki Närväselle Amazing City -yrityksestä. Valtakunnallinen yksinyrittäjä -palkinto jaettiin tänä vuonna kolmatta kertaa ja ehdokkaita kilpailuun ilmoitettiin yli sata. Palkinnolla halutaan korostaa yksinyrittäjyyden tärkeää merkitystä yhteiskunnassa ja nostaa yksinyrittäjien arvostusta. Palkittavat valitsi Yrittäjäpalkintolautakunta. Molemmat palkitut saivat palkinnoksi 5 000 euroa ja sen mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Mentalisti Pete Poskiparta on tähdännyt määrätietoisesti kansainvälisille areenoille

Taikuuden edelläkävijä Pete Poskiparta on mentalisti, taikuri ja illusionisti. Lisäksi hänen palveluihinsa kuuluvat ohjelmatoimistopalvelut, show- ja viihdepalvelut sekä niihin liittyvä koulutus, konsultointi, julkaisutoiminta, tapahtumien järjestäminen sekä äänentoistopalvelut. Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä ja vei osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Poskiparran toimintaa ohjaa jatkuva kehittyminen, uuden keksiminen ja asenne, jonka perusajatus on, että eteen tuleviin ongelmiin keksitään ratkaisut, jotka toteutetaan.

Hän on kehittänyt määrätietoisesti ohjelmaansa kansainvälisillä areenoilla alan parhaiden osaajien opissa, mikä on avannut ainutlaatuisia polkuja maailmalle. Hän on voittanut alan arvostetuimman palkinnon Dunninger Memoria Awardin vuonna 2019. Suomessa hänet valittiin vuoden taikuriksi 2003.

Poskiparta on toiminut Suomen Taikurit ry varapuheenjohtajana sekä Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtajana edistämässä oman alansa osaajien toimintamahdollisuuksia.

Vuosi 2020 on kurittanut erityisesti esiintyviä taiteilijoita koronan vuoksi. Poskiparta onnistui nopeasti investoimaan ja tekemään itselleen lähetysstudion sekä myymään ohjelmaansa striimattuna verkon kautta.

Pete Poskiparta Ky

Liikevaihto: 166 000

Liikevoitto: 80 000

Kovatasoinen Vuoden nuori yrittäjä -finaali toi Irina Nurmelle, Smooth it Oy:stä 3.sijan

Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinto jaettiin tänä vuonna Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa. Pääpalkinnon voitti Eerik Säkkinen yrityksellään Järki-Saneeraus. Toiseksi kilpailussa tulivat Topi Jokinen ja Heikki Jussilla Vertia Oy:sta. Kolmas sija tuli Varsinais-Suomeen Irina Nurmelle.

Vuoden Nuori Yrittäjä -kilpailu on Suomen arvostetuin alle 36-vuotiaille suunnattu kilpailu. Tänäkin vuonna kilpailuun ilmoitettiin reilu 400 nuorta yrittäjää ympäri Suomen. Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla.

Opiskelijana syntynyt idea vei yrittäjyyden polulle

Vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleet Irina Nurmi ja Lina Toivonen työskentelivät Turussa Kupittaan K-Citymarketissa opintojen ohella. He kehittivät idean smoothie-baarista, joka sijaitsisi keskellä kauppaa. Kauppiaan innostuttua ideasta nuoret päättivät kokeilla siipiään yrittäjinä. Näin syntyi Smooth it, jota Nurmi kuvailee työn lisäksi myös elämäntavaksi.

Nykyisin Nurmi johtaa yritystä yksin, ja Smooth it on laajentanut toimialuettaan: Helsingin seudulla myyntipisteitä on 21 ja Turussa kymmenen. Yritys työllistää nuoria tulevaisuuden lupauksia, jotka Smooth it ottaa mukaan niin tuotekehitykseen kuin markkinoinnin ideointiin. Kaupoissa tapahtuvan myynnin lisäksi yrityksen liiketoimintaan kuuluu myös suoramyynti yrityksiin cateringinä ja paikalle kuljetettuna. Vaikka koronavuosi vähensi yritysmyyntiä, on Smooth it Oy tehnyt kaikesta huolimatta tulosta.

Perustajat: Irina Nurmi ja Lina Toivonen

Kotipaikka: Helsinki

Työntekijöitä: 15

Liikevaihto: 1.4.–31.12.2020 Smooth it Oy: 365 684 ja 1.1.–31.3.2020 Irina Nurmi Tmi: 129 169

Kuvat:

Irina Nurmesta (Tapio Auvinen)

Pete Poskiparrasta (Numi Nummelin)