23.8.2018 klo 17:02
Uutinen

Kamppailusaliyrittäjä avasi uuden salin – ”Takaraivossa on optio mahdolliselle kasvulle”

Kamppailulajeja tarjoavien koulujen määrä on kasvanut pääkaupunkiseudulla jo vuosia. 20 vuotta toiminut Helsingin Itsepuolustuskoulu Oy avasi uuden koulun Espoon Olariin.

Yrittäjä uskoo harrastajia riittävän kaikille toimijoille. Päävalmentaja ja yrittäjä Timo Räkköläinen perusti kamppailukoulun aikoinaan, sillä hän halusi pitää kiinni kilpavuosien harjoitteluun keskittyvästä elämäntavasta. Hän halusi tarjota ihmisille kivan paikan, jossa harjoitella. Jutun lopussa hän antaa vinkkinsä liikuntaharrastuksen ylläpitoon, jos kipinä meinaa loppua.

8-60-vuotiaita harrastajia ja kilpatason liikkujia

Hipkon viidellä salilla liikkuu 8-60-vuotiaita harrastajia ja kilpatason liikkujia. Räkköläinen haluaa profiloitua perhekeskeisenä salina. Profiloituminen koko perheen liikkumispaikkana lähti siitä, kun yrittäjän perheeseen tuli perheenlisäystä.

– Ajattelin, että lasten pitäisi päästä treenaamaan heti, kun mahdollista. Meillä on perhetunteja normaalituntien lisäksi. Kun puhun perheestä, tarkoitan myös tätä yhteisöämme. Hyvä fiilis ja oppimisen ilo ovat myös tärkeitä arvojamme.

Hipko järjestää vuosittain perheille Halloween-tapahtuman.

Kasvuhaluinen firma

Timo Räkköläinen suhtautuu kasvuun myönteisesti, sillä se puskee kehittymään.

– Kun mahdollisuuksia tulee vastaan, niin pyrin tarttumaan niihin. Meillä ei ole kasvusuunnitelmia, mutta takaraivossa on optio sille, että kenties kasvamme.

Hipkon uudet salit ovat Räkköläisen mukaan vain ”jotenkin tapahtuneet”.

– Kaksi vuotta sitten Olarin sijaitseva kiinteistön omistaja soitti minulle. Hän oli katsonut Youtube-videoitani ja kertoi heidän haluavan liikuntaa siihen kiinteistöön. Silloin meillä ei ollut resursseja laajentaa, mutta pidimme yhteyttä.

Vuonna 2016 Hipko oli juuri siirtänyt Leppävaarassa sijaitsevan salinsa uuteen tilaan. Mutta nyt elokuussa ajankohta laajentamiselle oli hyvä. Hipko työllistää neljä vakituista työntekijää, noin 20 tuntityöntekijöitä sekä osa ohjaajista tekee töitä omalla toiminimellään.

Kamppailukouluille on tilaa – ”Jokaisella on omanlaisensa twisti”

Hipkon yrittäjä uskoo, että pääkaupunkiseudulle mahtuisi vielä lisää kamppailu- ja itsepuolustuslajien kouluja.

– Jokaisella on omanlaisensa twisti. Yleensä ihmiset löytävät sen itselleen sopivan koulun. Jos kamppailukouluja olisi enemmän, harrastajamäärätkin lisääntyisivät.

Yrityksen liikevaihto viime tilikaudella oli 786 000 euroa. Vuonna 2014 Hipko lisäsi palvelutarjontaansa yksilöllisen harjoittelun yritysoston myötä.

Yrityksen yksi koulu sijaitsee Metsälässä. Siellä on toinen kampailukoulu lähellä, mutta Räkköläinen ei ajattele sitä kilpailuna.

– Jos kokee jonkun olevan uhaksi itselleen, se on henkisen kasvun kannalta negatiivinen juttu.

Syksy on kuntoilu- ja kamppailukoulun yrittäjälle aina hyvää aikaa, kun uusia harrastajia löytää saleille. Tosin Räkköläisen mukaan aikuisten osalta suurin sesonki on tammikuu uuden vuoden lupausten siivittämänä.

Tee näin, jos liikuntakipinä lopahtaa

Kilpaurallaan menestynyt kamppailija neuvoo liikuntaharrastuksensa kanssa jojoilevaa harrastajaa miettimään sitä, mikä motivoi liikkumaan.

– Jos lähtee itsekurin kautta harjoittelemaan, niin jossain kohtaa se itsekuri repsahtaa. Sen sijaan ajattelee, että mikä motivoi minua tähän hommaan ja löytää sen riittävän hyvän syyn liikkumiselle. Joillain se voi olla, että jaksaa leikkiä omien lastenlastensa kanssa tai liikunnan kautta saa purettua stressitasoaan töiden jälkeen.

Helsingin Itsepuolustuskoulu Oy on perustettu vuonna 1998 yhdistysmuodossa ja 2001 osakeyhtiönä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi