19.9.2019 klo 10:19
Uutinen

Kannattaako ostaa tabletti vai kannettava tietokone? Vertailussa kuusi laitetta

Tabletit ovat nousseet vakaviksi haastajiksi perinteisille kannettaville. Kannattaakin miettiä kahdesti, pärjäisikö tabletilla ja mitkä ovat sen vahvuudet.

Kannettava on monen yrittäjän luottoväline, joka kulkee kaikkialle mukana – niin hyvässä kuin pahassa. Sillä on pystynyt tekemään kaikki työt joka paikassa.

Kannettavien kehitys on kulkenut mittojen pienenemisen ja käytettävyyden paranemisen ehdoilla. Ultrakannettavat eivät edusta enää vain matkaavan käyttäjän huippuvaihtoehtoa, vaan houkuttelevat kaikkia. Niissä näytöt on viritetty kattamaan koko kannen alan ja paino pyritty minimoimaan luopumatta silti tukevasta ulkokuoresta ja hyvästä näppäimistöstä.

Peruskannettavien suoritusteho on riittänyt jo vuosia normaalin käyttäjän tarpeisiin. Tehokannettavat puolestaan haastavat pöytätietokoneet tehollaan ja kulkevat helposti kassissa mukana.

Tablettien vahvuudet ovat nopea käynnistyminen, keveys, pitkä akkukesto sekä yhdysrakenteinen mobiiliyhteys. Työkäyttöä ajatellen perustabletit eivät ole hyvä vaihtoehto, sillä niiden ruutu on pieni ja lisälaitevalikoimasta ei löydy hyviä näppäimistöjä tai osoitinlaitteita. Katse kannattaa suunnata tehotabletteihin.

Tablettien sovellusvalikoima on laajentunut erityisesti työkäyttöä ajatellen. Microsoftin hieman kevennetyt Office-työkalut toimivat mainiosti ja Adoben sovelluksilla kuvankäsittely ja videoidenkin leikkaus onnistuu mobiilisti. Myös erinomaisia kilpailevia tuotteita löytää helposti googlaamalla.

Tietokoneohjelmiin verratessa mobiilisovellukset ovat selkeästi edullisempia ja vievät vähemmän tallennustilaa. Sovellukset on suunniteltu toimimaan kosketusnäytöltä, missä on hyvät ja huonot puolensa. Jos koskettelu ei tunnu hyvältä, ratkaisu on hankkia kynä, jolla työskentely muuttuu tarkaksi. Hiirenkin voi tablettiin kytkeä, mutta sen toiminta ei ole yhtä sujuvaa kuin kannettavalla.

Tablettien ja kannettavien väliin mahtuvat hybridit, jotka toimivat kannettavien ja tablettien roolissa tyypillisesti Windows-käyttöjärjestelmällä. Niissä näppäimistö joko taittuu näytön taakse piiloon tai on kokonaan irrotettavissa tablettikäyttöä varten.

Kaikki esitellyt laitteet ovat päteviä vaihtoehtoja. Ne eivät edusta peruskoneita käytettävyyden eikä hintojensa puolesta. Keveyttä arvostava pärjää hyvin tabletilla. Hybridikone puolestaan tuo kannettavan ja tabletin edut samoissa kuorissa. Tehokannettava taas on omiaan, jos tarvitaan ohjelmien kaikki ominaisuuksia tai suorituskykyä raskaisiin tehtäviin.

iPad Pro: Tehotabletti työntekoon

Applen iPadit ovat monille synonyymi tabletille ja niitä on hankittu jo vuosien ajan viihdekäyttöön. Suoritustehon noustua kannettavien tasolle, on Apple tehnyt oman työkäyttöön suunnatun iPad Pro -malliston. Sen erikoisuuksia ovat iso näyttö, tinkimättömät ominaisuudet ja suorituskyky sekä perus-iPadeista puuttuvat lisätarvikkeet.

Uusin iPad on saatavana 11 ja 12,9 tuuman koossa, jotka molemmat sopivat työkäyttöön. Näppäimistö kiinnittyy vahvoin magneetein tablettiin ja kallistuskulmalle on kaksi asentoa. Kuori suojaa tabletin laukussa. Näppäintuntuma on tyydyttävä ja näppäimet sopivan kookkaat isommillekin käsille.

Syksyn uutuutena tulee iPadOS-käyttöjärjestelmä, joka sujuvoittaa iPadin työkäyttöä moniajon ja hallittavuuden osalta merkittävästi tietokoneen suuntaan. Esimerkiksi usb-c-muisteja voi käyttää suoraan tiedostonhallinnan kautta pilvipalvelujen rinnalla.

Pidempää käyttöikää ajatellen on suotavaa sijoittaa suoraan 256 Gt malliin, joka on 170 euroa kalliimpi. Cellular-versiot toimivat nanoSim:lla ja eSim:llä missä vain.

Hinta: alkaen 909 €

Näppäimistö: 199/219 €

Kynä: 135 €

Paino: 468/633 g

Samsung Galaxy Tab S6: Androidia työpöydältä

Android-tablettien kuningas työkäyttöä ajatellen on Samsung Galaxy Tab S6. Siitä löytyy ominaisuuksia, mitkä kilpailijoilta puuttuu, kuten näyttöön upotettu sormenjälkitunnistin, Knox-tietoturva, Dex-työpöytätila sekä näyttävä 10,5-tuuman amoled-näyttö.

Samsungin Knox-tietoturva-alusta on toimiva lisä työkäyttöä ajatellen. Arkaluontoisemmat dokumentit voi siirtää salasanasuojattuun kansioon, joten tabletin voi huoletta antaa asiakkaalle tai lapselle tarpeen vaatiessa.

Muista tableteista Tab-sarja poikkeaa DeX-tilalla, joka muuntaa tabletin käyttäytymään kannettavan lailla vaihtaen perusnäkymän tietokoneelta tutuksi työpöydäksi. Kaikki sovellukset eivät toimi Dex-tilassa, mutta monet suositut ohjelmat, kuten Microsoftin Office, Adoben mobiilisovellukset sekä Googlen palvelut ovat Dex-yhteensopivia.

Erikseen hankittava näppäimistö on tuntumaltaan tyydyttävä ja näppäimet asiallisen kokoiset. Näppäimistön alla on pieni kosketuslevy, jonka käyttö muistuttaa kannettavaa. Tabletin mukaan kuuluu S Pen -kynä, jolla ohjaus on monipuolisempaa ja tarkempaa kuin sormella.

Peruskokoonpanon 128 gigatavun tallennustilaa voi laajentaa micro-sd-kortilla. 4G-mobiiliversion 50 euron lisä on järkevä sijoitus.

Hinta: alkaen 749 €

Näppäimistö: 179 €

Kynä: sisältyy hintaan

Paino: 420 g

Microsoft Surface Pro 6: Windows-tabletti lisäherkuilla

Microsoftin tablettiperheeseen kuuluu kaksi vaihtoehtoa: Surface Go sekä Surface Pro. Go on mitoiltaan ja tehoiltaan minimaalinen vaihtoehto kevyeen käyttöön. Surface Pro puolestaan on täysitehoinen tietokone tabletin kuorissa ja soveltuu kannettavan korvaajaksi ja tablettivaihtoehdoksi loistavasti.

Surface Pro on itsessään iso 12,3-tuuman näytöllä varustettu tabletti, jossa pyörii aito Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Se toimii kosketusnäyttönsä avulla tabletin tavoin. Joskin kannattaa huomioida, että suurin osa Windows-sovelluksista on edelleen suunniteltu näppäimistön ja hiiren ehdoilla.

Näppäimistön liittämällä Surface Pro muuttuu kannettavaksi. Näppäimistö on käyttötuntumaltaan hyvä: näppäinten liikerata on sopivan iso ja niiden koko hyvä isompiinkin käsiin. Mobiililaitteista poiketen näppäimistön alla on aito kosketuslevy, jonka tuntuma on hyvä. Lisävarusteena voi hankkia myös kynän sekä muita lisälaitteita, joista on selkein hyöty luoville käyttäjille.

Räätälöintimahdollisuudet ovat erinomaiset. Käytännössä järkevä peruskokoonpano on 8/256 Gt, jonka hinta on 1450 € plus näppäimistö.

Hinta: alkaen 1079 €

Näppäimistö: 155/185 €

Kynä: 115 €

Paino: 770 g

HP EliteBook x360 1040 G6: Tabletti kannettavan kuorissa

Vaihtoehtona irrotettavalle näppäimistölle on hankkia kannettava, jonka näppäimistö on taitettavissa näytön alle. Tällöin käteen jää kosketusnäytöllä toimiva kookas tabletti. Laitteen etu on tablettia jämäkämpi olemus aidolla näppäimistöllä.

HP EliteBook x360 muistuttaa ulkoisesti aktiivikäyttäjän työkannettavaa. Se on perusmalleista poiketen suunniteltu kestämään arjen kolhut metallikuorellaan sekä panssarilasilla suojatulla näytöllään. Tukevan saranan avulla näytön saa käännettyä ympäri, jolloin laite muuttuu paksuhkoksi tabletiksi. Laitetta voi käyttää myös A-muotoisena pöydällä pystyssä esittelykäytössä ja videoita näyttäessä.

Näppäimistö eroaa edukseen tableteista korkeamman profiilin näppäinten ja paremman näppäintuntuman ansiosta. Näppäimistön alla on lasilla päällystetty kosketuslevy, jonka käyttö on vaivatonta ja tarkkaa.

Kynää kokoonpanoon ei ole, joten kosketusnäyttöä ohjataan oletuksena sormilla. Sormieleet toimivat parhaimmin kosketuslevyn tukena ja luontevana ohjaustapana esittelytilanteissa. Monipuolisesti räätälöitävistä kokoonpanoista heikoinkin (8/256Gt) riittää mainiosti.

Hinta: alkaen 1971 €

Näppäimistö: sisältyy hintaan

Kynä: –

Paino: 1350 g

MSI PS63 Modern: Tinkimätöntä suorituskykyä

Tehokannettava soveltuu käyttäjille, jotka vaativat koneeltaan paljon. Sen hankintaa ei perustella normaalilla toimistokäytöllä. Suorituskykyä tarvitaan videoeditointiin, virtuaaliympäristöihin ja mallinnuksiin, joissa nopeutunut toiminta maksaa itsensä nopeasti takaisin.

MSI PS63 on esimerkki normaalin kokoisesta tehokannettavasta. Vastaavia laitteita löytyy myös muilta valmistajilta, kuten Lenovolta ja HP:ltä. Tehokannettava poikkeaa peruslaitteista isomman keskusmuistin, tallennustilan sekä suorituskyvyn osalta. Yhdysrakenteisen näytönohjaimen rinnalla on tehokkaampi malli, joka kiihdyttää videoeditointia ja mallinnusta. Usein keskusmuistia ja tallennustilaa on mahdollista laajentaa jälkeenpäin, mikä on ultrakannettavissa mahdotonta. Lisäksi laitteissa on hyvät liitännät, joihin lisälaitteet saa ongelmitta kiinni.

Reunoille venytetty näyttö ja suorituskyky tekevät PS63:n käytöstä mukavaa. Kookas näppäimistö on tuntumaltaan erinomainen ja täysikokoiset näppäimet toimivat isojenkin sormien kanssa mainiosti. Iso kosketuslevy on tuntumaltaan hyvä, mutta tehokäytössä ergonominen ja tarkka hiiri on järkevä hankinta.

Hinta: alkaen 1500 €

Näppäimistö: kiinteä

Kynä: –

Paino: 1600 g

MacBook Pro: Käytettävyyttä ja luotettavuutta

Applen laitteista MacBook Pro on pitkään ansainnut kehuja työ- ja tehokäytön pitkäikäisenä luottokoneena. MacBook Pro:sta on saatavilla 13- ja 15-tuuman mallit, joista jälkimmäinen on suunnattu todellisille tehokäyttäjille suorituskykyä nostavien lisäoptioidensa kautta. 13-tuuman malli soveltuu käyttäjälle, joka haluaa riittävää suorituskykyä ja pitkää ikää laitteelle.

MacOS-käyttöjärjestelmä poikkeaa Windowsista niin hyvässä kuin pahassakin. Suurin ero on, ettei MacOS-koneita voi ohjastaa kosketusnäytöllä. MacOS on kuitenkin yksinkertainen oppia ja kaikki suosituimmat ohjelmat sille löytyy.

MacBook Pro:n suuri viehätys on sen käytettävyydessä ja näyttävyydessä, jotka on hiottu vuosien saatossa erinomaisiksi. Iso kosketuslevy ja matalaprofiilinen näppäimistö soveltuvat tehokäyttöön mainiosti. Näppäimistön ylälaidasta löytyy touchbar-kosketusnäppäimet. Niiden toiminta vaihtelee ohjelmakohtaisesti ja sitä voi räätälöidä omiin tarpeisiin.

Järkevä minimikokoonpano on 8 Gt keskusmuistilla ja 256 Gt tallennustilalla varustettu 13-tuuman malli, jonka hinta on 1799 euroa.

Hinta: alkaen 1549 €

Näppäimistö: kiinteä

Kynä: –

Paino: 1370 g

Teksti: Osku Kannisto

toimitus(at)yrittajat.fi