26.8.2019 klo 13:06
Uutinen

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposella monipuolinen ohjelma

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) tutustui muun muassa nuorten yrittäjien näkemyksiin ja heidän järjestötoimintaansa sekä hoiva-alan yrittäjien kokemuksiin Kuopion Yrittäjien järjestämällä vierailulla. Kansanedustajalle esiteltiin myös 3D Talo Finland Oy:n ja SUUNTA-palvelut/ OpoCoaching Oy:n  toimintaa.

Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja, muotoilija-kultaseppä Jenni Rutonen kertoi tapaamisessa, että nuorilla yrittäjillä menee varsin hyvin, mutta huolenaiheitakin on.

– Suurin osa nuorista yrittäjistä on start-up-yrittäjiä tai itsensä työllistäjiä. Heidän jaksamisensa on välillä koetuksella, ja mahdollisten vaikeuksien kasautuessa turvaverkko voi olla melko harva. Nuoret kaipaavat parannuksia myös nykyiseen YEL-järjestelmään.

– Toki yrittäjäjärjestöllä on yrityskummi- ja mentorijärjestelmä, josta voi saada tukea työhön, Rutonen kertoi.

Haasteita perhe-elämälle

Nuorilla yrittäjillä voi myös olla varsin haasteellista sovittaa yrittäjän työ ja perhe-elämä yhteen. Esimerkiksi perhevapaat voivat jäädä pitämättä.

Savon Yrittäjien tukemana nuoret yrittäjät järjestävät vapaamuotoisia tilaisuuksia, joissa he voivat tavata kollegojaan ja saada vertaistukea. Sen lisäksi on tarjolla yrittäjäjärjestön koulutustapahtumia ja muita tilaisuuksia, joista saa verkostoa ja vertaistukea.

Innokasta menoa on myös taksiyritys VieVieSinut Oy:llä, jota kansanedustajalle esitteli toimitusjohtaja Jukka Kuiri alansa yleisnäkymien lisäksi. Taksiala on kehittynyt vauhdikkaasti alan lainsäädännön muututtua. Kuirin luoman brändin yhteistyössä on mukana eri yrittäjiltä yhteensä 120 taksiautoa.

Hoivayrittäjät puristuksessa

Aattamaan Hoiva- ja Kotipalvelut Ky:n yrittäjät Juha Hartikainen ja Tiina Pettersson kertoivat yrityksensä toiminnasta ja alansa tilanteesta.Yritys tarjoaa hoiva- ja kotipalvelua Kuopion ja Siilinjärven alueella ja toimii myös Kuopion kaupungin palvelusetelituottajina useiden kohderyhmien palveluissa.

Hoivayrittäjät ovat havainneet, että kilpailutukset ovat hyväksi, mutta lähinnä hintaan perustuen luovat epävarmuutta alan toimijoiden pitkäjänteiselle työlle. Myös työllistäminen voi tässä tilanteessa olla hankalaa. Hartikaisen mukaan hoivapalveluiden oikea hinnoittelu, jossa pitää ottaa huomioon myös yllättävät kulut, työn luonne ja työn huolellinen tekeminen, on hankalaa.

Aattamaalla oli aiemmin useita työntekijöitä, mutta markkinoiden epävarmuus johti siihen, että nyt yrittäjäpariskunta tekee töitä kahdestaan.

– Kuopiossa palvelusetelijärjestelmä on melko vähän käytössä eli sitä voisi laajentaa. Se olisi sekä asiakkaiden että palveluyritysten etu, Pettersson huomautti.

Haasteita tarjolla kaikille

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen painotti sitä, että julkinen puoli on sote-palveluiden päätuottaja, mutta alan yksityisyrityksiltä pitäisi tilata niitä palveluita, joita ei muuten pystytä hoitamaan.

– Terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen on edelleen panostettava, tehtävä kustannusanalyysia ja mietittävä vaihtoehtoiskustannuksia, jos esimerkiksi joitain hoivapalveluja vähennetään tai poistetaan. Meillä on tässä poliittinen haaste ja osaamishaaste, mitä vielä hankaloittaa se, että asioissa edetään budjettivuosi kerrallaan, Mäkisalo-Ropponen huomautti.

Tulevaisuus teemana iltapäivän tapaamisissa

3D Talon toimitusjohtaja Tatu Säisä esitteli Mäkisalo-Ropposelle, joka on myös tulevaisuus valiokunnan jäsen, virtuaalitodellisuuden käyttöä mm. tehdassuunnittelussa. 3D Talo edustaa kasvavan toimialan huippua, työllistäen tällä hetkellä 38 henkilöä. Kasvuvauhti on kova, ja tähtäin päästä myös maailmanmarkkinoille.

OpoCoachin Oy:n iloinen yrittäjäkaksikko Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi kertoivat olevansa innoissaan siitä miten innostuneiksi heidän valmennukseensa osallistuvat tulevat. OpoCoaching Oy:ssä ollaan valmentavan ohjauksen ja motivaatiovalmennuksen ytimessä, erityisesti huolta kannetaan oppilaitoksissa tehtävästä opinto-ohjauksesta, joka voisi lisäresursseilla ohjata oppilaita enemmänkin oikeaan suuntaan.

(teksti: Jarmo Seppälä)