Johanna Österman on taivassalolainen yrittäjä.
18.4.2024 klo 11:38
Uutinen

Käsityöyrittäjä: kehysriihen alv-päätös ”lähellä katastrofia”

Kehysriihen päätös arvonlisäveron nostosta on saanut taivassalolaisen käsityöalan yrittäjän mietteliääksi.

Orpon hallitus päätti tiistaina kehysriihessään arvonlisäveron yleisen kannan korotuksesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotuksella on taivassalolaisen Johanna K. Design -yrityksen Johanna Östermanin mukaan valtava merkitys pienille käsityöalan yrityksille.

– En ole vielä ehtinyt miettiä muutoksen vaikutusta yritykseeni perusteellisesti, mutta ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä on, ei nyt katastrofi, mutta lähellä sitä. Kyllä tämä mietteliääksi on vetänyt, sanoo Tampereelta pop up -messuilta tavoitettu Johanna Österman.

Johanna K. Design valmistaa Taivassalossa laadukkaita merinovillatuotteita, kuten villahaalareita -housuja ja -paitoja sekä asusteita omissa tuotantotiloissa. Tuotteita voi ostaa verkkokaupasta, tapahtumista ja jälleenmyyjiltä.

Ihmisten ostovoiman heikentyminen on näkynyt Östermanin mukaan viime aikoina Ukrainan sodan, inflaation ja korkojen nousun jälkimainingeissa. Myös raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Korona-aikana verkkokaupan myynti kasvoi.

– Ihmiset ovat viime aikoina olleet erittäin arkoja ostoksissaan. Ja jos hintoja pitää nyt alv:n nousun vuoksi nostaa, niin vaikutukset ovat varmasti isoja. Yksittäisen tuotteemme kohdalla muutos ei ole hirveän iso, mutta kun miettii, kuinka paljon vaikkapa vuoden aikana pitää kiskoa enemmän rahaa, niin se on jo todella iso potti, Österman pohtii.

Hän arvioi, ettei tee nopeita liikkeitä, vaikka muutos tulisi voimaan jo tulevana syksynä.

– En aio tähän hätään tehdä muutoksia, varmaan omasta pussista pitää ottaa ensin. Ehkä ensi vuodenvaihteessa liukuen pitää suunnitella hintoihin muutoksia, Österman huokaisee.

Hän sanoo ymmärtävänsä maan hallituksen tavoitetta velkaantumisen taittamisesta.

– Velaksi ei voi elää, mutta kyllä minua mietityttää, että onko näin merkittävä toimi todella tarpeellinen, kun velkaa joka tapauksessa edelleen otetaan paljon.

Suvi Uusitalo-Sirén