31.7.2019 klo 12:58
Uutinen

Katrin kirjakauppa taistelee vaikealla alalla klassikoiden myynnillä: ”Pysyn erossa remeksistä”

Katri Tuomisen kirjakauppa tarjoaa klassikkoteoksia myös lapsille.

Vuonna 2007 perustettu Pieni Kirjapuoti Turussa yrittää taistella kirjakauppa-alan näivettymistä vastaan.

– Todellinen rakkauteni on aina ollut kirjallisuus. En ole koskaan ollut kovin kaupallisesti orientoitunut ihminen, yrittäjä Katri Tuominen sanoo.

Tuominen työskenteli ennen opintojaan Naantalin kirjastossa. Sitten elämäntilanne muuttui niin, että hänelle tuli mahdollisuus jäädä hetkeksi pois töistä.

– Minulla oli tuohon aikaan venäläinen mies. Hain yliopistoon lukemaan Venäjän kieltä ja kulttuuria. Mieheni kannusti minua perustamaan kaupan ja auttoi rahallisesti. Hänen mielestään yrityksen perustaminen oli loistava idea, Tuominen muistelee.

Yrittäjä ihmetteli, miksi niin moni kirjakauppa on varsin aneeminen ja hengetön.

– Mietin, eikö Suomessa pysty myymään kirjoja jollain muulla tavalla. Halusin, että kirjakauppa on kuin olohuone, jonne tullaan viihtymään.

”Isosti mainostettu hittikirja ei liiku meillä mihinkään”

Heti alkuvaiheessa Tuominen päätti hankkia kaikki saatavilla olevat kirjallisuuden klassikkoteokset ja keskittyä laadukkaaseen nykykirjallisuuteen jättäen pois markettimyynnissä olevat hittituotteet.

– Olen pysynyt poissa remeksistä, joissa hintakilpailu on älytön. Ajattelin, että ne jotka lukevat, haluavat laadukasta tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Klassikot ovat edustettuina Pienessä Kirjapuodissa myös lastenkirjallisuudessa. Eemelit ja Tove Janssonin teokset ovat asiakkaille tuttua aineistoa.

Tuominen on saanut linjastaan kiitosta.

– Klassikoiden myynnistä tulee jatkuvasti palautetta, että onpas hienoa. Klassikot myös menevät varmasti kaupaksi, eivät ne jää hyllyyn. Muutama viikko sitten ostin pienen erän George Orwellin Vuonna 1984 -teosta, jotka tekivät heti kauppansa. Sen sijaan isosti mainostettu hittikirja ei välttämättä liiku meillä mihinkään.

Kirjamyynnin lisäksi Tuomisella on puodissaan kahvila. Hän järjestää myös kirjailijavierailuja, kursseja ja kirjanjulkistustilaisuuksia. Esimerkkeinä tapahtumista hän mainitsee luovan kirjoittamisen kurssit ja keskiaikaisen kokkaamisen illat.

– Toiminnan laajentaminen on auttanut, koska olemme pieni kirjakauppa.

Äänikirjat verottaneet myyntiä

Tuomisen mukaan e-kirjat eivät ole olleet sellainen uhka, kuin moni kuvitteli.

– Aluksi oli kauhea pelko, että e-kirjat vievät kaiken meidän alalla. Niin ei ole käynyt. Lukijat ostavat lukulaitteelle ehkä markettikirjat, mutta ne kirjat hankitaan, mitä halutaan pitää hyllyssä.

Äänikirjat ovat sen sijaan syöneet kirjamyyntiä.

– Uskon, että äänikirjat tuovat uusia ihmisiä kirjojen pariin, joten tilanne voi kääntyä voiton puolelle.

Kirjakauppa-alan tilannetta Tuominen pitää silti edelleen varsin haastavana.

– Ajat ovat todella huonot. Suomessa alan liikevaihdosta on pudonnut neljäsosa vuoden 2007 jälkeen. Hurjia aikoja, mutta uskon silti kirjaan. Viime kuukausien aikana on tuntunut, että käynnissä on hienovarainen pieni käänne parempaan. Lapsille ostetaan kirjoja enemmän kuin aikaisemmin.

Tuominen on huomannut, että kauppaan tulee yhä useammin 6–8 -vuotiaita lapsia, jotka haluavat osaa kirjan.

– Sen ikäisille kirja ei ole enää pakkopulla. Nyt kun niitä ei enää anneta lahjaksi, kirjasta on tullut eksoottinen juttu. Suomessa tehdään paljon kiinnostavia lastenkirjoja, mutta nuorten kirjallisuudessa tarjonta on liian synkkää.

Omasta tulevaisuudestaan Tuominen tietää varmuudella vain sen, että kauppaa hän ei ole lopettamassa.

Kuva: Katri Tuomisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi