23.4.2020 klo 20:36
Uutinen

Kauhajoen Yrittäjien virtuaalikahveilla puhuttiin ajasta koronan jälkeen

Kokoontumiset eivät ole sallittuja tällä hetkellä, mutta yhteisöllisyys ja tarve vaihtaa ajatuksia yrittäjien kesken ei ole kadonnut mihinkään. Kauhajoen Yrittäjien perinteiset aamukahvit siirtyivät tiistaina verkkoon. Tapahtuman sisältö pysyi ennallaan, asiantuntijan puheenvuoron jälkeen vapaata keskustelua, mutta kahvit tulivat tällä kertaa omasta keittimestä.

Iltakahveilla yrittäjien kanssa oli sarjayrittäjä ja yrityskehittäjä Ossi Viljanen. Keskustelun aiheena oli korona ja näkökulmana tulevaisuus. Korona tulee muuttamaan arkemme. Kuinka yrittäjinä hyödynnämme vallitsevan tilanteen, entä kuinka jatkamme tästä eteenpäin? Emme voi menettää yrityksiä ja vastuunkantajia, riskinottajia tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Kristallipalloa tulevaisuuteen ei ole. Yritysten määrä tulee vähenemään, mutta erona aiempiin talouskriiseihin on syyllisen puuttuminen. Yritysten kriisit aiheuttaa virus, jota emme voi nähdä. Poikkeustila on jatkunut jo useita viikkoja, emmekä voi ennustaa sen loppumista. Kriisi osuu rajusti yrityksiin ja yrittäjien päätöksenteko on vaikeata tässä tilanteessa. Tärkeätä on yrittää selvitä kriisistä mahdollisimman pienin vaurioin ja aloittaa jo nyt suunnittelu mitä tekee ja kuinka toimii koronan jälkeen. Uusi arki ja yritystoiminnan aloittaminen ei tule olemaan samanlaista kuin ennen koronakriisiä.

Poikkeusolojen odotusaika kannattaa käyttää hyväksi. Nyt on hyvä hetki tehdä ne tekemättömät työt, joita olet aina lykännyt. Läpikäydä paperit ja mapit, arkistot. Jos nyt et ehdi, kannattaa ne unohtaa lopullisesti. Entäpä yrityksesi katsottuna ”asiakkaan silmin”? Yleisnäkymä ovesta sisään tullessa, työpisteet, yleiset olosuhteet, piha-alue? Olosuhteiden kohentaminen, henkilöstön kanssa ideointi ja työvälineiden läpikäynti vaikuttavat yrityksesi ilmapiiriin, parantavat yhteisöllisyyttä ja kääntävät odotukset positiivisuuden puolelle.

Kun ”päivä 1” koittaa, on uskallettava rohkeasti arvioida omat mallit, toimintatavat ja asiakkaat sekä niihin sisältyvät riskitekijät. Ja sopeutettava toiminta uudenlaiseen toimintamaailmaan, vuosikymmeniä vanhat tavat eivät ehkä enää toimi. Toimintaympäristön muutos luo hyvän mahdollisuuden kehittää omaa toimintaa.

Minkälainen maailma meitä odottaa koronan jälkeen? Erilainen, mutta millainen, sitä ei tiedä kukaan. Suomalainen yrittäjä on luonteeltaan selviytyjä, luovuus ja digiloikka ovat poikkeustilan tuomia positiivisia asioita. Negatiivisuudella ei voiteta mitään.

Iltakahveilla Kauhajoen Yrittäjien kanssa oli Ossi Viljanen.

teksti: Carita Pänkälä, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät