27.6.2017 klo 11:51
Uutinen

Käytätkö iPadia? Varaudu yllätykseen, kun lataat uuden käyttöjärjestelmän

Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 11 muuttaa radikaalisti iPadin käyttöä. Samalla tabletista tulee aikaisempaa monipuolisempi työväline.

Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 11 on tullut ladattavaksi beta-versiona. Sitä ei välttämättä kannata ladata päivittäisessä käytössä olevaan iPhoneen tai iPadiin, mutta kakkoslaitteeseen kylläkin. Beta-versio ei ole lopullinen ja se voi aiheuttaa ongelmia laitteen käytössä.

Syksyllä lopulliseen kuosiin valmistuva käyttöjärjestelmä pitää sisällään enemmän muutoksia kuin kenties yksikään aikaisempi versio. Eniten muutoksia on luvassa iPad-käyttäjille.

Kymmenen vuotta vanhaa iOS-käyttöjärjestelmää on aina kritisoitu tablet-käyttäjien kunnollisen moniajon eli multitaskingin puutteesta. Nyt tuntuu siltä, että Apple on vihdoin reagoinut käyttäjien toiveisiin.

IOS 11:n myötä sovellusten samanaikainen käyttö helpottuu merkittävästi. Käyttäjä voi jatkossa pudotella tiedostoja helposti useiden sovellusten välillä ja raahata halutun sovellusikonin täydellä ruudulla olevan toisen sovelluksen päälle avatakseen toisen sovelluksen pienempään ikkunaan. Kaiken kaikkiaan kyse on kuin uudesta käyttökokemuksesta.

Näkyvin muutos on iPadin näytön alalaidan muuttuminen tietokone-Macista tutuksi sovelluskuvakkeiden riviksi. Sovelluspaneeliin mahtuu kerrallaan tusinan verran kuvakkeita. Sormen veto ruudun alalaidasta ylös avaa ”sovellustelakan” kokonaan näkyviin. Valitun sovelluskuvakkeen raahaaminen näytön sivulle avaa sovelluksen kapeaan ikkunaan. Samoin voi tehdä toiselle sovellukselle näytön toisessa reunassa. Enimmillään näytölle saa siis kolme sovellusta, mikä on huima parannus entiseen. Puutteena on tosin edelleen se, että samasta sovelluksesta ei voi vetää näytölle kahta ikkunaa, poikkeuksena Safari-verkkoselain.

Helpotusta tabletin käyttöön tuo mahdollisuus käyttää kahta kättä tiedostojen siirtämiseen. Jos toisen käden sormi on siirtämässä haluttua tiedostoa, toisellä kädellä voi raahata lisää sovelluksia samaan kohteeseen. Samalla metodilla voi raahata kuvan Notes-sovelluksen haluttuun muistiinpanoon.

Apple on tuonut iPadiin tietoneista tutun tiedostojärjestelmän, jossa haluttuja tiedostoja voi organisoida helposti eri kansioihin ja kohteisiin. Toiminto on käytössä kaikille sovelluksille.

Työskentelyä iPadilla helpottaa Notes-sovelluksen toiminto, joka toimii asiakirjaskannerina. Kun asiakirjasta on otettu kuva laitteen kameralla, se avautuu muokattavaksi stylus-kynällä. Käyttäjä voi esimerkiksi allekirjoittaa asiakirjan ja lähettää sen eteenpäin. Dokumentteihin voi lisätä myös piirroksia tai käsialatekstiä. Esimerkiksi sähköpostikentässä sovellus osaa rivittää tekstin automaattisesti piirroksen reunoille.

Virtuaalisen näppäimistön käyttöä on helpotettu siten, että numeronäppäimet saa esiin vetämällä sormea alaspäin näppäimistöllä.

Kaiken kaikkiaan iOS 11 tuo iPadin harppauksen lähemmäs tietokonemaista käyttökokemusta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi